Slovákom postup do nej tesne unikol. Kto postúpi z baráže na MS?

Gianluigi Buffon, brankár Talianska.
Gianluigi Buffon, brankár Talianska. (Autor: TASR/AP - ilustračná fotografia)
Igor Dopirák|9. nov 2017 o 15:15

Od štvrtka do budúceho utorka budú európske tímy bojovať o účasť na svetovom šampionáte.

BRATISLAVA. Ak by získali o bod viac, v baráži by sa predstavili na úkor Írov. Slovenskí futbalisti síce obsadili v kvalifikačnej F-skupine o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska druhé miesto, no ďalej sa nedostali. V tabuľke druhých tímov skončili na poslednom deviatom mieste.

Istú účasť na svetovom šampionáte majú z európskych krajín Rusko (organizátor), Francúzsko, Portugalsko, Nemecko, Srbsko, Poľsko, Anglicko, Španielsko, Belgicko a Island.

Šancu prebojovať sa do Ruska má aj osem krajín, ktoré sa dostali do baráže. Z nich postúpia na šampionát štyri reprezentácie.

Severné Írsko - Švajčiarsko

Futbalisti Severného Írska sa dostali do baráže ako druhý tím z C-skupiny. V nej bolo suverénne Nemecko, ktoré vyhralo všetkých desať stretnutí. Severní Íri (19 bodov) za sebou na treťom mieste o štyri body nechali Čechov, ich súpermi boli aj Nórsko, Azerbajdžan a San Maríno.

Švajčiarom priamy postup unikol veľmi kuriózne - z desiatich stretnutí vyhrali až deväť. Prehra s Portugalskom v záverečnom kole kvalifikácie ich však odsunula práve za úradujúcich majstrov Európy.

Švajčiarsko malo okrem Portugalska v skupine aj súperov z Maďarska, Faerských ostrovov, Lotyšska a Andorry.

Ešte nikdy sa nestalo, aby na majstrovstvách sveta chýbalo mužstvo, ktoré v európskej kvalifikácii nazbieralo 27 bodov, na MS 2006 s takouto bilanciou cez baráž postúpili Česi.

Chorvátsko - Grécko

Futbalisti Chorvátska sa prebojovali do baráže z pomerne nenáročnej skupiny. Priamy postup si zaistil prekvapivo Island, okrem neho Chorváti v skupine súperili aj Ukrajinou, Tureckom, Fínskom a Kosovom.

Chorvátsko má v baráži o postup na MS alebo ME skvelú bilanciu, uspelo v nej zakaždým zo štyroch pokusov.

Grécko sa môže stať prvou reprezentáciou, ktorá si účasť na majstrovstvá sveta cez baráž vybojuje tretíkrát za sebou. Uspelo takto aj v boji o MS 2010 a 2014.

Gréci sa do tohtoročnej baráže dostali z H-skupiny, keď zostali za Belgickom, no predstihli Bosnu a Hercegovinu, Estónsko, Cyprus a Gibraltár.

Švédsko - Taliansko

Švédska reprezentácia si vybojovala účasť v baráži vďaka druhému miestu v neľahkej A-skupine. Jediný premožiteľ prvého Francúzska odsunul za seba favorizované Holandsko, za súperov mal aj Bulharsko, Luxembursko a Bielorusko.

"Budú to dva ťažké zápasy, ale tak to budú mať aj ostatní," reagoval na barážový žreb Janne Andersson, tréner Švédov.

Jeho zverenci nastúpia proti silnému Taliansku. To postúpilo do baráže z G-skupiny, kde nestačilo iba na Španielsko. Jeho súpermi boli aj Albánsko, Izrael, Macedónsko a Lichtenštajnsko.

Taliani sú jedinými majstrami sveta, ktorí ešte nemajú účasť v Rusku istú, keďže o rok na šampionáte nebudú chýbať Uruguaj, Brazília, Argentína, Nemecko, Anglicko a Francúzsko.

Dánsko - Írsko

Reprezentanti Dánska si účasť v baráži vybojovali druhým miestom v E-skupine. Za nimi skončili hráči Čiernej Hory, Rumunska, Arménska a Kazachstanu, priamy postup na šampionát si vybojovali Poliaci.

Dáni sú štvornásobným účastníkom majstrovstiev sveta (1986, 1998, 2002, 2010) a v baráži o ME hrali dvakrát, raz uspeli (na EURO 2000) a raz nie (EURO 2016).

Íri sa do baráže prebojovali ako druhý najhorší tím na druhých priečkach. Za nimi skončili už iba Slováci. Írsko za sebou v D-skupine nechalo Wales, Rakúsko, Gruzínsko a Moldavsko, priamy postup si zabezpečilo Srbsko.

Írsku reprezentáciu čaká už ôsma baráž v boji o postup na MS či ME. Doposiaľ uspela trikrát.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovákom postup do nej tesne unikol. Kto postúpi z baráže na MS?