Legendy NFL v play off smolne skončili. Aká bude ich budúcnosť?

Tom Brady a Aaron Rodgers.
Tom Brady a Aaron Rodgers. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|24. jan 2022 o 10:55

Tom Brady nenapodobnil slávny obrat zo Super Bowlu.

BRATISLAVA. Hrajúca legenda amerického futbalu Tom Brady v roku 2022 nezíska svoj ôsmy prsteň pre víťaza Super Bowlu. Skúsený 44-ročný quarterback nepriviedol Tampu Bay k obhajobe titulu a končí s ňou už v divíznom kole. 

Buccaneers v nedeľu prehrali s Los Angeles Rams 27:30. Hoci to dlho vyzeralo na jednoznačnú záležitosť mužstva pod vedením Seana McVaya, Brady opäť potvrdil, že ho nikdy nemožno odpisovať predčasne.

Ešte v 42. minúte prehrávala Tampa 3:27, no nevzdala to. Aj vďaka viacerým veľkým chybám Rams dostala šancu na to, aby skóre vyrovnala.

Podarilo sa jej to 42 sekúnd pred koncom, keď Ryan Succop premenil extra point po touchdowne domáceho running backa Leonarda Fournettea. 

Brady dotiahol 24-bodové manko a mnohí si spomenuli na úžasný obrat proti Atlante Falcons v súboji o Super Bowl LI. Na rozdiel od roku 2017, keď hral za New England Patriots, teraz nemal pre neho zápas šťastný koniec. 

Rams totiž vyšli dva pasy na Coopera Kuppa. V súčasnosti najlepší wide receiver celej NFL doniesol loptu až na desaťyardovú líniu Tampy, a tak nemal kicker Matt Gay problém v poslednej sekunde premeniť field goal.

Brady pokračovanie nepotvrdil

Tampa bola miernym favoritom zápasu, ale najmä úvodný polčas jej nevyšiel. Brady bol často pod tlakom, neskompletizoval ani polovicu svojich pasov a tiež si pripísal interception po nepresnom pase na Roba Gronkowského. 

Buccaneers sa po takmer 20 rokoch túžili stať tímom, ktorý dva roky po sebe získa trofej Vinca Lombardiho, ale po vypadnutí z play off je namieste dôležitá otázka: Bol to pre Toma Bradyho posledný zápas jeho kariéry?

Názory na možný Bradyho koniec sa rôznia. Jeho kamarát Rob Ninkovich pre ESPN povedal, že by ho neprekvapilo, keby sa tak stalo. Tréner Buccaneers Bruce Arians v rozhovore pre The Tampa Bay Times hovorí inak.

"Podľa toho, čo som videl na piatkovom tréningu by som bol šokovaný, pokiaľ by nehral v budúcej sezóne. Doslova vyletel zo šatne a nemohol sa dočkať súťaží quartebackov. Bol ako mále dieťa," povedal Arians.

Faktom však zostáva, že Brady zatiaľ nepotvrdil, že bude hrať aj v budúcom ročníku, čo v jeho prípade nie je obvyklé. V auguste však oslávi už 45. narodeniny, čo je vek, do ktorého chcel hrať po príchode do Tampy.

Rodgers v drese Denveru?

Okrem Toma Bradyho v play off skončil aj quarterback Green Bay Packers Aaron Rodgers. Favorit na cenu MVP základnej časti nedosiahol proti San Franciscu 49ers ani jeden pasový touchdown a nezabránil prehre 10:13.

Green Bay s týmto súperom prehralo aj štvrtý vzájomný súboj v play off a takisto premeneným field goalom z poslednej sekundy stretnutia. 

Aj v prípade Rodgersa sa špekuluje o jeho budúcnosti. 

Quarterback Aaron Rodgers opúšťa štadión Lambeau Field.
Quarterback Aaron Rodgers opúšťa štadión Lambeau Field. (Autor: TASR/AP)

V tejto sezóne prekonal Bretta Favrea v počte pasových touchdownov, osamostatnil sa na čele klubovej tabuľky, ale nie je isté, či bude naďalej pôsobiť v tíme, ktorý ho v roku 2005 draftoval v prvom kole z 24. miesta.

"Zoberiem si nejaký čas na rozmyslenie. Porozprávam sa s ľuďmi okolo mňa a potom sa rozhodnem," povedal Rodgers po sobotňajšej prehre. 

Zmluvne je síce s Packers viazaný až do budúcej sezóny, ale klub by ho mohol vymeniť, čím by sa zbavil veľkej čiastky vo svojom platovom strope. 

"Určite chceme, aby zostal. Boli by sme blázni, keby sme ho tu nechceli. Bude dvojnásobným MVP a pre náš klub robí veľmi veľa," povedal tréner Matt LaFleur.

Americká televízia CBS už stihla zostaviť vlastný rebríček, v ktorom predpovedá, kde by mohol Rodgers pôsobiť v nasledujúcom súťažnom ročníku.

Na prvom mieste je prípadný prestup do Denveru. Vo farbách Broncos by mohol nadviazať na éru Peytona Manninga a vrátiť tímu zašlú slávu. Zotrvanie na Lambeau Field je podľa rebríčka druhá najpravdepodobnejšia možnosť.

Nevídaná dráma v Kansase

Vypadnutia Tampy Bay a Green Bay boli prekvapením divízneho kola. Najmä nezdar Packers bol prvotriednou senzáciou, ktorú nikto nečakal.

Finále konferencie NFC tak bude mať prekvapivé obsadenie. Rams vyzvú 49ers a pokiaľ uspejú, Super Bowl si 13. februára zahrajú na domácom štadióne SoFi Stadium. Podobne ako Tampa v predošlej sezóne.

Divízne kolo bolo dramatické aj v konferencii AFC. Hráči Cincinnati Bengals dosiahli druhé víťazstvo v play off, keď zdolali Tennessee Titans 19:16. Ako inak, aj v tomto prípade rozhodol premenený field goal z poslednej sekundy.

Komentátor amerického futbalu Jan Stiegler po zápase Tampa Bay - Los Angeles Rams povedal, že tento zápas mal všetko a bol najlepším v sezóne. O pár hodín neskôr však musel druhú časť svojej vety pozmeniť.

Kansas City Chiefs a Buffalo Bills predviedli úžasnú drámu, pričom v závere zápasu sa skóre prelievalo z jednej strany na druhú.

Necelé dve minúty pred koncom viedlo Buffalo o tri body, ale po touchdowne nezastaviteľného Tyreeka Hilla opäť prehrávalo - 29:33.

Trinásť sekúnd pred koncom však Gabriel Davis dosiahol svoj štvrtý touchdown v zápase a Bills opäť viedli o tri body. Víťazstvo mali na dosah...

Patrick Mahomes však dokázal za pomoci oddychových časov za 13 sekúnd dostať svoj tím na pozíciu, z ktorej kicker Harrison Butker v poslednej sekunde poslal zápas do predĺženia. To ukončil touchdown Travisa Kelceho.

Po víťazstve 42:36 po predĺžení si tak Chiefs opäť zahrajú v konferenčnom finále a majú veľkú šancu na to, že si tretíkrát za sebou zahrajú v Super Bowle.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Legendy NFL v play off smolne skončili. Aká bude ich budúcnosť?