Pick 6: Dojatý tréner nemal slov. Keď tím prebral, bol najslabší a terčom vtipov

Na snímke je Dan Campbell, hlavný tréner tímu Detroit Lions.
Na snímke je Dan Campbell, hlavný tréner tímu Detroit Lions. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|27. dec 2023 o 18:00

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, keď obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej end zóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám portál Sportnet prináša šesť okamihov týždňa NFL.

V tom šestnástom zaujal slabučký výkon víťaza Super Bowlu či rozprávkový príbeh klubu, ktorý sa z dna tabuľky vyšplhal až k divíznemu titulu.

Pick 1: Väčšinu sezóny bol divákom

V drese Baltimoru zdvihol v roku 2013 nad hlavu trofej Vinca Lombardiho, dokonca bol MVP Super Bowlu, ktorom Ravens zdolali San Francisco 49ers. 

Následne podpísal nový šesťročný kontrakt na 120,6 miliónov dolárov, čo z neho aspoň na pár mesiacov spravilo najlepšie plateného quarterbacka v NFL.

V roku 2018 sa však Joe Flacco zranil a odvtedy to s ním išlo z kopca. 

Zo zostavy Ravens ho vytlačil vtedy 21-ročný Lamar Jackson a Flacco sa príliš neuchytil v Denveri či pri dvoch zastávkach vo farbách New Yorku Jets.

Pred touto sezónou nemal klub, no napriek tomu je jednou z najvýraznejších postáv posledných týždňov. Profituje zo zranenia Deshauna Watsona a tretím víťazstvom po sebe ťahá Cleveland do play-off. 

Proti Houstonu (36:22), ktorému opäť chýbal zranený CJ Stroud, predviedol ďalší kvalitný výkon, o čom najlepšie svedčí jeho 368 pasových yardov. Až 265 z nich zachytil Amari Cooper, čím stanovil nový klubový rekord. 

Quarterback tímu Cleveland Browns Joe Flacco.
Quarterback tímu Cleveland Browns Joe Flacco. (Autor: TASR/AP)

"Aby som bol úprimný, väčší podiel na tomto zápise má Joe. Má neuveriteľný cit pre hru a úžasnú ruku. Všetko nám vychádzalo. So všetkým rešpektom k súperovej obrane, vyzeralo to dosť jednoducho," povedal Cooper.

Flacco dostal po zápase otázku, čo by novinárovi povedal, ak by mu pred šiestimi týždňami tvrdil, že v 17. kole bude môcť pre Cleveland spečatiť postup. 

"Človeče, to je neuveriteľné (smiech). Každý zápas je dôležitý a je zábava opäť hrať v decembri zmysluplný futbal," reagoval čoskoro 39-ročný quarterback. 

Pick 2: Štyri zaváhania Purdyho

Browns vďaka vydarenej sérii mohli poškuľovať aj po triumfe v divízii AFC North, no Baltimore im dal ráznu odpoveď, keď ovládol súboj lídrov konferencii. 

Quarterback San Francisca Brock Purdy odohral svoj najhorší zápas v NFL, keď až štyri jeho prihrávky skončili v rukách obrany Ravens. Naposledy sa to v drese 49ers "podarilo" Colinovi Kaepernickovi pred ôsmimi rokmi.

Naopak, Lamar Jackson odohral takmer dokonalý zápas.

Menšiu chybu spravil len v úvodnej štvrtine, keď súperovi umožnil skórovať dva body za safety. Paradoxom tejto situácie bolo, že quarterbackovi Ravens sa smolne priplietol do cesty rozhodca.

VIDEO: Lamar Jackson a jeho kolízia s rozhodcom

Kým pred týmto duelom bol favoritom na ocenenie MVP sezóny Purdy, teraz je ním Jackson, ktorý ho získal už v sezóne 2019. "Myslím si, že Lamarov výkon bol hodný MVP," povedal tréner Baltimoru John Harbaugh.

Jackson pri otázke na svoj výkon zdôraznil, že na tom nezáleží a dôležité je, že tím dosiahol víťazstvo. "Na Vianoce som dostal pekný darček," vravel.

Baltimore vyhral ako jediný tím 12 zápasov, no ani zďaleka nemá isté prvé miesto v konferencii, čo by znamenalo voľno v úvodnom kole play-off. 

Po výhre nad Dallasom 22:20 je v tesnom závese Miami, ktoré v nedeľu zavíta práve na M&T Bank Stadium. Pokiaľ by Doplhins zvíťazili, pred záverečným kolom by boli práve oni lídrom konferencie AFC. 

San Francisco je napriek prehre hlavným ašpirantom na bye week v NFC.

"Tento zápas musíme hodiť za hlavu. Samozrejme, musíme sa z neho poučiť a hneď sa vrátiť do práce. Nemôžeme dovoliť, aby toto ovplyvnilo naše sebavedomie. Vieme, kto sme," povedal linebacker Fred Warner.

Časť obsahu sa nepodarilo zobraziť. Skúste znovunačítať stránku.

Pick 3: Dosiahli niečo výnimočné

Detroit Lions sú klubom, ktorý dokazuje, že koncepčná práca skôr či neskôr prinesie želané ovocie. Ešte pred dvoma rokmi boli Lions najhorším tímom NFL.

V sezóne 2021 čakali na prvé víťazstvo až do 13. kola, často boli terčom vtipov.

Niektorí ich fanúšikovia mali na tribúnach na hlave papierové vrecúška, aby nebolo vidno ich tvár. Jeden z ostrejších príspevkov znel: Ak chcete byť v bezpečí pred covidom, staňte sa receiverom Lions a nechytíte nič.

Pod vedením Dana Campbella sa však vytvoril tím, ktorý si ide za svojim cieľom a má veľkú kvalitu. Detroit hneď niekoľkokrát trafil jackpot na drafte.

Vo štvrtom kole 2021 získal receivera Amon-Ra St. Browna, vlani vystužil obranu Aidanom Hutchinsonom a pred touto sezónou si vybral aj trio Jahmyr Gibbs (RB), Jack Campbell (LB) a Sam LaPorta (TE). 

Ak k ním pridáme ďalšieho running backa Davida Montgomeryho a quarterbacka Jareda Goffa, dostaneme mužstvo, ktoré dosiahlo niečo výnimočné. 

Keď v závere súboja proti Minnesote (30:24) Ifeatu Melifonwu predskočil hviezdneho Justina Jeffersona a získal loptu, bolo jasné, že Detroit sa prvýkrát od roku 1993 stal divíznym šampiónom.

VIDEO: Ifeatu Melifonwu a jeho hviezdny moment proti Vikings

V októbri 2021 Campbell po prehre s Minnesotou 17:19 po field goale z poslednej sekundy na tlačovej konferencii plakal. Aj tentokrát ním lomcovali emócie, ale tie pozitívne. Iba ťažko hľadal slová. 

"Som hrdý na členov tejto organizácie, trénerov a hráčov. Dosiahli sme niečo výnimočné, čo sa dlhú dobu nepodarilo," povedal trasúcim sa hlasom.

"Vyhrať divíziu je špeciálne a dokázali sme to vďaka výnimočnej skupine ľudí. Toto je len začiatok, takto to cítime. Nemôžem byť viac hrdý," dodal Campbell.

Vikings ešte majú šancu na postup do play-off, no nemajú to len vo svojich rukách. Každopádne, od quarterbacka Nicka Mullensa potrebujú lepší výkon - 411 yardov je síce skvelých, no štyri interceptions sú príliš.  

Pick 4: Nervózny bol Mahomes aj Kelce

Mínus 18 yardov za prvú štvrtinu, dva inkasované touchdowny v priebehu 13 sekúnd, nezvládnutý 36-yardový field goal či štyrikrát zložený Patrick Mahomes.

Obhajcovia titulu Kansas City Chiefs odohrali jeden z najhorších zápasov za posledné roky, keď doma senzačne podľahli Las Vegas Raiders 14:20. 

Mahomes niekoľkokrát kúzlil s loptou, no akoby ju nemal komu hodiť.

Travis Kelce bol frustrovaný, v prvom polčase hodil prilbu o zem takým spôsobom, že ho tréner Andy Ried následne nepustil na jednu akciu na ihrisko. Mahomes predtým doslova reval na svojich spoluhráčov.

VIDEO: Travis Kelce a jeho gesto frustrácie od 39:13 min

Tím, ktorý sa zdal byť favoritom na titul, má od pohody ďaleko.

"Neviem kedy som naposledy videl takýto zlý zápas v podaní Chiefs. Toto je obrovské trápenie, funguje iba obrana, ktorá dovolila útoku Raiders skórovať len tri body," hovoril komentátor Miroslav Kysilka. 

Chiefs zrejme vyhrajú svoju divíziu, na to im bude stačiť výhra v poslednom kole nad trápiacimi sa Chargers. Mali by byť nasadenou trojkou a je pravdepodobné, že hneď v úvodnom kole play-off narazia na Buffalo.

Šance Las Vegas sú mizivé, no obrana si zaslúži pochvalu. Päť defenzívnych touchdownov zaznamenal tím z mesta hazardu naposledy v roku 2005.

Pick 5: Čakanie na dobré správy

Celú sezónu sa hovorí o tom, že najvyrovnanejšia je divízia NFC South. Pred 17. hracím týždňom však treba v tomto tvrdení zmeniť prvé tri písmena.

Aktuálne je najvyrovnanejšia AFC South, kde majú Indianapolis Colts, Houston Texans a Jacksonville Jaguars bilanciu osem výhier a sedem prehier. 

Na prvý pohľad to najlepšie vyzerá pre Jaguars. Aktuálne sú v pozícii lídra divízie, majú priaznivý žreb (doma Carolina a vonku Tennessee), no otázne je, či sa budú môcť spoľahnúť na Trevora Lawrenca.

Ten si počas nevydareného zápasu proti Tampe Bay (12:30) vyvrtol AC kĺb v pravom ramene a tréner Doug Pederson sa v utorok vyjadril, že štart jeho quarterbacka v nedeľňajšom zápase je neistý.

Generačný talent by tento mesiac najradšej vymazal. Prehral štyri zápasy a mal výron členka, podozrenie na otras mozgu a teraz si zranil rameno.

VIDEO: Ian Rapoport hovorí o aktuálnych zraneniach v NFL

Na dobré správy čakajú aj fanúšikovia Texans. CJ Stroud stále chýba, dokonca s tímom zatiaľ vôbec netrénuje. Navyše, kým zasiahne do zápasu NFL, musí prejsť cez päťfázový protokol ohľade otrasu mozgu.

Hlavný tréner DeMeco Ryans povedal, že Stroud pokračuje v napredovaní, no stále je skôr nepravdepodobné, že by hlavný kandidát na cenu pre ofenzívneho nováčika roka nastúpil v domácom dueli proti Tennessee.

Pick 6: Rodgers musel vysvetľovať

To, čo sa v tejto sezóne deje v tíme New York Jets možno označiť ako chaos. Začalo to už v prvom útočnom drive, v ktorom sa zranil Aaron Rodgers.

Od tretieho najhoršieho útoku ligy nečakáte, že za polčas dá 27 bodov, no ak sa to aj podarí, nečakáte, že príde proti Washingtonu o 20-bodový náskok.

Jets napokon zachránil 54-yardovým field goalom Greg Zuerlein.

Kicker Greg Zuerlein rozhodol o výhre New Yorku Jets.
Kicker Greg Zuerlein rozhodol o výhre New Yorku Jets. (Autor: TASR/AP)

Okrem toho komunita NFL riešila aj zvláštne rozhodnutie Jets, ktorí zaradili medzi aktívnych hráčov Rodgersa, hoci ten sám ukončil špekulácie o tom, že by v tejto sezóne ešte mohol hrať. 

Jeho zaradenie na súpisku spôsobilo, že z nej vypadol Nicka Bawden. Mnohí za to vinili Rodgersa, označovali ho za sebeckého človeka. Hrať nemôže, no zaradenie na súpisku znamená, že môže trénovať spolu s tímom. 

"Hneď som volal Nickovi. Len som mu povedal: Hej, dúfam, že vieš, že to nebolo z mojej hlavy. Požiadal som ich, aby ma dali na listinu zranených," povedal Rodgers v populárnej šou Pata McAfeeho.

Na MetLife Stadium týmto rozhodnutím zbytočne vyvolali polemiku, keďže ani Rodgers nepovažoval za dôležité byť na súpiske a nechcel, aby ju niekto musel opustiť. V tíme Jets akoby nevedela ľavá ruka, čo robí tá pravá. 

Tabuľka konferencie AFC

Tabuľka Konferencie NFC

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Dojatý tréner nemal slov. Keď tím prebral, bol najslabší a terčom vtipov