Pick 6: Komentátor by na neho nestavil ani päť korún. V závere všetkých prekvapil

Quarterback tímu Seattle Seahawks Drew Lock.
Quarterback tímu Seattle Seahawks Drew Lock. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|20. dec 2023 o 11:00

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, keď obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej end zóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám portál Sportnet prináša šesť okamihov týždňa.

V tom s poradovým číslom 15 zaujal skvelý výkon running backa Buffala, bodová explózia Raiders či obrat, na ktorý by si komentátor nestavil ani päť korún.

Pick 1: Studená sprcha pre Dallas

Ak by niekto pred zápasom povedal, že quarterback Buffala Josh Allen nahádže len 94 yardov, naznačovalo by to asi tri veci. Opäť sa nevyhol chybám, obrana Dallasu predviedla skvelý výkon a Bills sa vzdialila účasť v play-off.

Realita je však taká, že ani jedno z týchto tvrdení nie je pravdou, hoci jeden z najlepších quarterbackov NFL skutočne podliezol hranicu sto yardov.

Buffalo tentokrát nepotrebovalo od Allena výnimočný výkon. Hrdinom zápasu bol totiž running back James Cook, ktorý si s obranou súpera robil, čo chcel. 

Pri 25 behových pokusoch zaznamenal 179 yardov, ďalších 42 pridal po dvoch zachytených prihrávkach. Touchdown dosiahol vzduchom, aj po zemi. 

"Iba som využil príležitosti, ktoré sa mi naskytli. Našli sme dobrý rytmus. Ofenzívna línia mi urobila priestor a ja som išiel do toho," vravel Cook.

VIDEO: Skvelý výkon Jamesa Cooka v zápase proti Dallasu

Ako napísal web CBS Sports, Allen bol v pozícii šťastného diváka. 

"Cítil som sa ako dieťa v škole, ktoré nič neurobilo na triednom projekte, ale aj tak dostalo A-čko," povedal Allen. Faktom však je, že jeho pas na Cooka bol výborný a takisto raz dostal loptu do end zóny práve on. 

Buffalo prvýkrát od začiatku októbra vyhralo dva zápasy po sebe a s bilanciou osem výhier a šesť prehier má dobré vyhliadky na postup do play-off. 

Paradoxne, napriek vysokej prehre má Dallas už istú vyraďovaciu časť.

Každopádne, zápas na Highmark Stadium je pre Cowboys poriadne studenou sprchou a tím okolo Daka Prescotta môže byť rád, že neprišla v kľúčových súbojoch o trofej Vinca Lombardiho.

Pick 2: Z nuly na 63

Fanúšikovia, ktorí si v piatok ráno pozreli výsledok zápasu, zrejme vykríkli vetu, ktorú často používa komentátor F1 Števo Eisele: To čo bolo?

V 14. hracom kole zaznamenali hráči Las Vegas Raiders proti Minnesote presne nula bodov. O štyri dni neskôr ich Los Angeles Chargers nasúkali 63! 

Nikdy predtým toľko bodov v jednom zápase neskórovali, nikdy predtým Chargers neprehrávali už po polčase takým výrazným rozdielom (0:42). 

"Nakopali sme im zadok," povedal cornerback Jack Jones, ktorý na začiatku poslednej štvrtiny fantasticky prečítal ofenzívnu akciu Chargers, jednou rukou zachytil loptu a následne si pripísal pick 6.

VIDEO: Jack Jones a jeho touchdown proti Chargers

Tréner Brandon Staley dostal na tlačovej konferencii otázku, či si myslí, že po tomto debakli bude aj zajtra stále trénerom Chargers.

Odpovedal, že nevie, no dodal, že by ním mal byť, pretože vie, koľko toho pre tím počas troch rokov urobil. A aký bol výsledok?

V tíme skončil nielen Staley, ale aj generálny manažér Tom Telesco.

Časť obsahu sa nepodarilo zobraziť. Skúste znovunačítať stránku.

Pick 3: Tampa dostala k výhre darček

Ešte pred pár dňami Tampa Bay balansovala nad priepasťou. Dnes má však na konte tri víťazstvá po sebe a pomerne dobrú pozíciu v boji o play-off.

Výkony Bakera Mayfielda neboli ideálne, no 28-ročný quarterback zabral v tom správnom čase. V zápase proti Green Bay Packers (34:20) si pripísal na konto 381 pasových yardov, čo je jeho tohtosezónny rekord. 

Cieľom jeho prihrávok bol najmä Chris Godwin, ktorý odohral vynikajúci zápas. Sám síce neskóroval touchdown, no bol motorom ofenzívy Buccaneers. Zachytil desať z dvanástich pasov, ktoré na neho smerovali a získal 155 yardov.

Packers nepomohlo ani čaro Lambeau Field. Pod vedením trénera Matta LaFleura prehrali vôbec prvý decembrový zápas - stalo sa tak po sérii 16 výhier. 

Svoje by o tom vedel aj Mayfield, ktorý v predošlých dvoch sezónach hral v "zamrznutej tundre" a prehral v drese Los Angeles Rams aj Clevelandu. 

"Hovorili sme o play-off mentalite a našou jedinou úlohou bolo prísť sem a nájsť spôsob, ako vyhrať. A to sa nám podarilo," povedal Mayfield, ktorého detským vzorom bol legendárny quarterback Packers Brett Favre.

Tampa Bay má aktuálne bilanciu sedem výhier a sedem prehier, rovnako ako New Orleans Saints. Oba tieto tímy dostali v nedeľu darček od Caroliny, ktorá field goalom z poslednej sekundy zdolala Atlantu 9:7.

VIDEO: Kicker Eddy Pineiro rozhodol o výhre Caroliny

Pick 4: Desať akcií, ktoré zachránili sezónu

Mimoriadne cenné víťazstvo dosiahlo na záver 15. hracieho týždňa Seattle, hoci jednoznačným favoritom bola hosťujúca Philadelphia. 

Domácim chýbal quarterback Geno Smith a úprimne povedané, výkon jeho náhradníka Drewa Locka 58 minút za veľa nestál. D.K. Metcalfa a Tylera Locketta, teda lídrov pasovej hry, absolútne nedokázal zapojiť. 

Seahawks držal nad vodou running back Kenneth Walker III (86 yardov a touchdown) a tiež obrana, ktorá inkasovala od Eagles iba sedemnásť bodov.

Na časomiere zostávalo 112 sekúnd a Seattle za stavu 13:17 začínalo na vlastných ôsmich yardoch. Malo k dispozícii už len jeden oddychový čas, takže sa Lock musel ponáhľať. Nemal čas špekulovať a zrazu to išlo. 

Lock aj vďaka skvelej práci Metcalfa potreboval desať akcii na to, aby otočil skóre. Hrdinom momentu bol nováčik Jaxon Smith-Njigba, ktorý 33 sekúnd pred koncom skóroval touchdown po 29-yardovom pase. 

"Pete Carroll (tréner Seattle, pozn.) tomu nemôže uveriť, ja takisto. Pred posledným driveom by som na Locka nestavil ani päť korún," povedal komentátor Stanislav Jantoš.

"Je to spomienka, ktorú si navždy uchová. Tento večer mu zostane navždy. Zaslúžil si to. V zápase mal skvelé momenty," povedal Carroll na margo Locka. 

Seahawks majú konečne za sebou sériu štyroch nesmierne náročných zápasov a práve výhra nad Eagles im dáva dobré šance na play-off.

Philadelphia sa oň nemusí strachovať, no je iba druhým tímom histórie, ktorý mal bilanciu 10-1 a následne prehral tri zápasy po sebe. 

Pick 5: Tvrdý zákrok rozprúdil polemiku

V NFL je aktuálne témou aj moment, ktorý sa udial v zápase medzi Indianapolisom a Pittsburghom. Safety domáceho tímu Damontae Kazee v druhej štvrtine tvrdo atakoval wide receivera Michaela Pittmana Jr.

Na prvý pohľad to vyzeralo zle. Stalo sa to vo veľkej rýchlosti a Pittman zostal ležať na trávniku. Okolo neho sa zoskupili spoluhráči, diváci na tribúne sa chytali za hlavu a čakali na dobré správy z hracej plochy. 

Pittman napokon odišiel po vlastných, Kazee bol vylúčený.

Opakované zábery však následne ukázali, že nešlo o priamy stret prilby na prilbu, ale skôr Kazee zasiahol súpera ramenom, hoci tvrdo. 

VIDEO: Damontae Kazee a jeho tvrdý zákrok na Michaela Pittmana Jr.

Vylúčenie v zápase by sa dalo pochopiť, no hráč Steelers sa o pár dní dozvedel, že je suspendovaný do konca základnej časti. NFL argumentuje aj tým, že Kazee mohol nebezpečnému stretu predísť.

K situácii sa vyjadril aj legendárny Tom Brady. Postavil sa na stranu defenzívneho hráča, pričom jeho kritika mierila do vlastných radov. 

"Nikto nemá rád, keď sa hráči zrania, ale tvrdé 'hity' sa stávajú. Quarterbackovia by nemali hádzať loptu do oblastí, kde vystavujú spoluhráčov hrozbe takýchto úderov," napísal sedemnásobný víťaz Super Bowlu.

"Tréneri musia lepšie trénovať, quarterbackovia lepšie čítať hru a hádzať loptu do správnych miest a obrancovia by sa mali zamerať na správne miesta zásahov. Hádzať všetku vinu na obrancu nie je správne," dodal.

Pick 6: McCaffrey má šialené čísla

Do konca základnej časti zostávajú tri kolá, a tak sa logicky čoraz viac hovorí o adeptoch na cenu pre najužitočnejšieho hráča základnej časti.

Ešte pred týždňom sa pomerne veľké šance dávali Dakovi Prescottovi, no vysoká prehra na pôde Buffala a jeho nevýrazný výkon znižujú jeho šance. 

Je pravdou, že v NFL sa cena MVP udeľuje najmä quarterbackom. Naposledy tomu bolo inak v sezóne 2012, keď sa z toho ocenenia tešil running back Minnesoty Vikings Adrian Peterson. Mohol by sa dočkať svojho nástupcu?

Christian McCaffrey má fenomenálnu sezónu. Naozaj úžasnú.

Mimochodom pri triumfe nad Arizonou 45:29 zaznamenal tri touchdowny, čo je na jednej strane skvelé, no v jeho prípade to už nikoho neprekvapí. 

Running back San Francisca 49ers Christian McCaffrey.
Running back San Francisca 49ers Christian McCaffrey. (Autor: TASR/AP)

V 14 zápasoch nazbieral 1292 behových, 509 pasových yardov a skóroval 20 touchdownov. Iba Marshall Faulk, Thurman Thomas a Tiki Barber v histórii NFL dosiahli v jednej sezóne aspoň 1000 behových a 500 pasových yardov.

"Myslím si, že Christian by mal byť MVP. Naozaj tomu verím. Robí pre nás všetko a preto je v mojich očiach MVP," povedal pre ESPN quarterback Brock Purdy.

Z tohto pohľadu môže byť kľúčový najbližší zápas San Francisca, ktoré hostí ako líder konferencie NFC najlepšie mužstvo konferencie AFC Baltimore Ravens.

Ak bude McCaffrey opäť žiariť, cenu MVP bude mať na dosah. Šláger 16. kola nebude chýbať na obrazovkách stanice Premier Sport 2.

Tabuľka konferencie AFC

Tabuľka Konferencie NFC

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Komentátor by na neho nestavil ani päť korún. V závere všetkých prekvapil