Aamodt si všetko premyslel a ukončil kariéru

SITA|7. jan 2007 o 12:37

OSLO 7. januára (SITA) - Olympijský víťaz v super G z Turína 2006, nórsky zjazdár Kjetil Andre Aamodt v sobotu oznámil, že končí svoju dlhoročnú úspešnú kariéru. Tridsaťpäťročný lyžiar so slzami v očiach ...

OSLO 7. januára (SITA) - Olympijský víťaz v super G z Turína 2006, nórsky zjazdár Kjetil Andre Aamodt v sobotu oznámil, že končí svoju dlhoročnú úspešnú kariéru. Tridsaťpäťročný lyžiar so slzami v očiach v televíznom prenose pri preberaní ocenenia pre najlepšieho nórskeho športovca v roku 2006 vyhlásil, že definitívne končí, hoci ešte 23. decembra prejavil záujem ďalej súťažiť a chcel sa čo najlepšie pripraviť na nadchádzajúci svetový šampionát vo švédskom Are.

"Dlho som po olympiáde rozmýšľal, ako ďalej, a dospel som k poznaniu, že už vo mne niet dosť fyzickej ani mentálnej sily, aby som pokračoval," uviedol pre nórsky internetový portál Nettavisen Aamodt, ktorý chce teraz venovať viac času svojej rodine. „Všetko si dobre premyslel. Radšej odísť teraz, keď je na vrchole a relatívne zdravý ako sa v budúcnosti obávať ďalších zranení. Možno by ešte v najbližších mesiacoch niečo vyhral, ale telo a najmä hlava už nechceli pokračovať,“ vysvetlil tréner nórskych zjazdárov Marius Arnesen. Aamodt patrí k tým športovcov, ktorí výrazne ovplyvnili dianie vo svojom športe. Nórsky lyžiar je historickým rekordérom v počte získaných medailí na zimných olympijských hrách a majstrovstvách sveta. Má ich na konte dovedna dvadsať, 8 spod piatich kruhov a 12 zo svetových šampionátov. Vo Svetovom pohári stál na stupňoch víťazov 62-krát, z toho v 21 prípadoch na tom najvyššom. Najviac prvenstiev má univerzálny pretekár z kombinácie - osem. Spolu s krajanom Lassem Kjusom písali modernú históriu zjazdového lyžovania 16 rokov. Mimochodom Kjus predstihol v rozlúčke Aamodta o necelých 10 mesiacov.

Aamodt sa na lanskej zimnej olympiáde v Turíne sa postaral o jeden z najneuveriteľnejších zápisov v športovej histórii, keď s boľavým kolenom vyhral super G a famóznu zbierku medailí z vrcholných podujatí zaokrúhlil na dvadsať. Svoju parádnu disciplínu - superobrovský slalom - vyhral na ZOH po tretí raz, pričom prvýkrát sa mu to podarilo už pred 14 rokmi v Albertville a neskôr aj v roku 2002 v Salt Lake City. Štart v Lillehammeri 1994 premenil na bronz a len v Nagane 1998 nezískal medailu, keď skončil piaty. Inak známa je historka, že Aamodtovi zostala zo všetkých medailí z vrcholných podujatí iba tá posledná zlatá z Turína. Predchádzajúcich 19 mu pred niekoľkými rokmi ukradli neznámi zlodeji.

Kariéru Aamodta lemovalo aj niekoľko zranení. V roku 1991 ho ako 20-ročného hospitalizovali v nemocnici s mononukleózou, no o 6 týždňov neskôr získal svoj premiérový cenný kov na majstrovstvách sveta. V rakúskom Saalbachu si vyjazdil striebro v super G. Posledné zranenie zo ZOH v Turíne, kde si poškodil chrupavku v ľavom kolene, sa mu stalo z hľadiska rozhodnutia o ukončení kariéry osudným. Rehabilitácia po operačnom zákroku trvala príliš dlho, až sa napokon rozhodol skončiť.


Vizitka Kjetila-Andreho Aamodta (Nór.)


Narodený: 2. septembra 1971 v Osle

Bydlisko: Monte Carlo

Výška: 176 cm, hmotnosť: 88 kg

Stav: ženatý, manželka Stine (svadba 3. júla 2004), dcérka Carmen (1)

Značka lyží: Dynastar

Záľuby: futbal (fanúšik Valerengy Oslo a FC Liverpool), hokej, golf, basketbal

Zaujímavosti: nedokončil gymnázium, aby sa mohol venovať lyžovaniu, jeden z mála zjazdárov, ktorý v SP triumfoval v každej z disciplín, v Monacu býva len 100 metrov od niekdajšej skvelej švédskej zjazdárky Pernilly Wibergovej, do Monaca sa presťahoval pre nižšie dane, bojí sa výšok


Medailové úspechy:

Majstrovstvá sveta: 5 zlatých - 4 strieborné - 3 bronzové

MS 1991 - Saalbach: 2. v super G

MS 1993 - Morioka: 1. v slalome a obrovskom slalom, 2. v kombinácii

MS 1996 - Sierra Nevada: 3. v super G

MS 1997 - Sestriere: 1. v kombinácii

MS 1999 - Vail: 1. v kombinácii, 3. v zjazde

MS 2001 - St. Anton: 1. v kombinácii, 2. v obrovskom slalome

MS 2003 - St. Moritz: 2. v zjazde a 3. v kombinácii


Zimné olympijské hry: 4 zlaté - 2 strieborné - 2 bronzové

ZOH 1992 - Albertville: 1. v super G a 3. v obr. slalome

ZOH 1994 - Lillehammer: 2. v zjazde a kombinácii, 3. v super G

ZOH 2002 - Salt Lake City: 1. v kombinácii, 1. v super G

ZOH 2006 - Turín: 1. v super G


Svetový pohár: celkový víťaz zo sezóny 1993/94

Spolu: 21 víťazstiev (8-krát kombinácia, 6-krát obrovský slalom, 5-krát super G, 1-krát slalom, 1-krát zjazd)


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Aamodt si všetko premyslel a ukončil kariéru