Spustí sa predaj vstupeniek na EURO nanovo? UEFA chce turnaj aj s fanúšikmi

Fanúšikovia na EURO 2016.
Fanúšikovia na EURO 2016. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. mar 2021 o 14:55

Do štartu majstrovstiev Európy je sto dní.

BRATISLAVA. Keď sa predaj vstupeniek na futbalové EURO 2020 spustil, pandémia nového koronavírusu bola imaginárna hrozba.

Európska futbalová únia (UEFA) predala takmer 90 percent kapacity štadiónov, kým pod tlakom rastúceho počtu ochorení predaj zastavila a celý turnaj presunula o rok neskôr.

V stredu ostávalo do otvorenia majstrovstiev Európy 100 dní. Je reálne, aby sa na štadióny vrátili diváci?

EURO 2020

Všetky informácie o šampionáte nájdete na tomto odkaze >>>

UEFA sa o to snaží. Je pravdepodobné, že na zápasoch bude aspoň niekoľko tisíc divákov.

Keďže sa však turnaj koná až v 12 mestách v 11 krajinách, obmedzenia a počty fanúšikov sa môžu líšiť.

V Anglicku môžu byť plné štadióny už v lete

Napríklad Anglicko vďaka masívnemu očkovaniu proti covidu už začalo s postupným uvoľňovaním obmedzení a od polovice mája by na štadiónoch malo byť do 10-tisíc divákov.

Podľa plánu, ktorý predstavil britský premiér Boris Johnson, by všetky obmedzenia mali ukončiť 21. júna. Teoreticky by v júni mohli byť hľadiská na štadiónoch plné.

Ale toto platí len pre Anglicko. V Írsku, kde sa budú zápasy hrať v Dubline, je situácia opačná. Diváci sú zo športových podujatí vylúčení minimálne do septembra.

„UEFA však chce vidieť fanúšikov na všetkých dvanástich štadiónoch. Plánujeme podujatie s tým, že aj na Aviva Stadium v Dubline budú,“ uviedol pre ESPN prezident Írskej futbalovej asociácie Johanthan Hill.

„Teraz sme v situácii, keď sa 12 miest v spolupráci s UEFA a vládnymi predstaviteľmi snaží zistiť koľko fanúšikov môže byť na zápasoch. Navzájom sa učíme jeden od druhého,“ dodal Hill. Práve v Dubline by mal dva zápasy základnej skupiny odohrať aj slovenský tím. 

Napríklad v Nemecku plánujú otvoriť štadióny, keď klesne priemerný týždenný prírastok nových prípadov covidu na 35 na 100-tisíc obyvateľov. Opatrenia v jednotlivých krajinách sa navyše môžu nielen uvoľňovať, ale aj sprísňovať.

Dejiská sa môžu meniť

UEFA zvažuje, že by refundovala fanúšikom všetky vstupenky, ktoré si kúpili a opätovne spustila predaj nanovo podľa toho, aká bude nová kapacita jednotlivých zápasov.

"Fanúšikovia sú dôležitou súčasťou futbalu. Musíme však počkať, pokiaľ sa dá, aby sme im umožnili vidieť tieto zápasy. Môžeme potvrdiť, že UEFA počká do poslednej možnej chvíle, aby sa pokúsila zabezpečiť vstup fanúšikov na štadióny.

V tejto chvíli svet bojuje s rôznymi novými kmeňmi vírusu a je ťažké predvídať, koľko ľudí napokon bude môcť ísť na tribúny," uviedol šéf UEFA Alexander Čeferin.

Koľko fanúšikov sa bude môcť zúčastniť zápasov EURO, by mala UEFA oznámiť v polovici apríla. Ak by sa v niektorých dejiskách situácia s pandémiou nezlepšila, zrejme by UEFA pristúpila k zmene dejiska. Miesto jedenástich krajín by sa zápasy hrali v štyroch.

Britský premiér Boris Johnson už vyhlásil, že Británia je pripravená hostiť viac zápasov. „Akýkoľvek počet. Nemáme s tým problém,“ tvrdil Johnson pre denník The Sun.

Portál SkySports.com už potvrdil, že aktuálne prebiehajú medzi UEFA a britskou vládou intenzívne rokovania.

Na štadióne Wembley sa podľa aktuálneho plánu má odohrať finále i obe semifinálové stretnutia EURO 2020, ako aj jedno osemfinálové stretnutie a všetky zápasy Anglicka v skupine.

EURO 2020 sa koná od 11. júna do 11. júla. Dejiskami by mali byť Londýn, Glasgow, Dublin, Bilbao, Amsterdam, Kodaň, Mníchov, Rím, Budapešť, Bukurešť, Petrohrad a Baku.

Slovenský tím by mal svoje zápasy v E-skupine odohrať v Dubline (proti Poľsku a proti Švédsku) a v Bilbau (proti Španielsku).

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Spustí sa predaj vstupeniek na EURO nanovo? UEFA chce turnaj aj s fanúšikmi