VI. ligu Sever ovládol nováčik. Možnosť postupu nevyužil, vrátil sa do oblasti

Peter Popelka|4. aug 2024 o 21:20

Klub z neveľkej obce mal v posledných dvoch ročníkoch čo oslavovať.

Nedanovce hneď po postupe do kraja senzačne dobyli ďalší titul. V priemere dávali viac než tri góly na zápas a na jar vyhrali 12 z 15 stretnutí, pričom doma v celom ročníku neprehrali ani raz.

„Pred sezónou by si taký priebeh ťažko niekto vedel predstaviť. Do súťaže sme ako nováčik vstupovali s pokorou. Vedeli sme, že nás čakajú o čosi náročnejší súperi než v oblasti,“ hovorí jednotka v bráne šampiónov Tomáš Blaho, ktorý si čisté konto udržal hneď osemkrát.

Čo o ich prvenstve rozhodlo?

„Zlomovým podľa mňa bol zápas v Pruskom,“ spomína Blaho. „V Melčiciach-Lieskovom a Košeckom Podhradí sme v rozpätí štyroch dní utrpeli dve porážky rozdielom 1:2. Náš náskok na čele sa zmenšoval a vedeli sme, že tento zápas bude kľúčový v boji o prvú priečku.“

Jeho tím zvládol súboj pred 250 divákmi na výbornú. Po hodine hry viedol už o triedu po góle z vápna, penalte a akcii z polovice ihriska. Súper sa zmohol iba na čestný úspech.

Zvyšné tri kolá šampióni ovládli so skóre 19:2. Postup sa však nekonal - novú sezónu odštartovali v najnižšej oblastnej súťaži.

„Vedenie nám oznámilo, že klub sa nenachádza v dobrej finančnej situácii. Ako jeho bývalý hráč toto rozhodnutie plne rešpektujem a prajem klubu do budúcna to najlepšie,“ vyjadril sa Blaho, ktorý spolu s viacerými spoluhráčmi zamieril do Dolných Vesteníc. V prvom kole neinkasoval a tešil sa z víťazstva 3:0, gólmi prispeli Martin Mášik a Michal Masarovič.

Dres zmenil aj šikovný Erik Helbich, ktorý sa vracia do Krušoviec. Slovan titul na jar slávil tiež – v oblastných majstrovstvách, kam tiež zostúpil dobrovoľne.

„Bol by som rád, keby sa nám podarilo túto súťaž opäť vyhrať a ešte lepší by bol postup späť do VI. ligy, ktorá je oveľa kvalitnejšia,“ nechal sa počuť Erik, ktorému Futbalnet ráta 73 presných zásahov.

V novom ročníku klub zmenil aj kormidelník Jozef Kolenčík, ktorý mužstvo prevzal tesne po zisku oblastného titulu. Trénerské skúsenosti zbieral v Dolných Vesteniciach, kde postupne prešiel všetkými kategóriami. Prvý tím viedol po tri sezóny.

„Po príchode do Nedanoviec nebolo cieľom hrať o titul, no po letnej príprave som veril, že máme kvalitu na vyššie priečky,“ hovorí Kolenčík, ktorý sa s mužstvom lúčil v dobrom. „Hoci káder opustilo viacero hráčov a bolo náročné doplniť ho tak, aby bol konkurencieschopný aj v novej súťaži, podarilo sa nám to. Veľa práce v tomto smere odviedol pán Oravec. Futbal v malých obciach potrebuje ľudí ako on,“ dodáva kouč, ktorého napokon piata liga predsa neminie – už v nedeľu debutoval na lavičke Veľkých Uheriec.

Jeho bývalý celok s výrazne obmeneným kádrom na úvod novej sezóny nestačil na Ostratice, kde prehral 1:3. A to sa s regionálnou súťažou lúčil víťazstvom 9:1...

Nemecký básnik Ludwig Jacobowski by priaznivcov OFK utešil svojím výrokom: „Neplač preto, že je koniec. Usmievaj sa, pretože sa to stalo.“

Dočkajú sa čoskoro ďalšej zlatej éry?

STRELCI: 23 – Martin Mášik, 15 – Roman Mrocek, 11 – Andrej Žurek, 9 – Michal Masarovič, 5 – Adam Zita, 4 – Michal Poluch, Igor Sporina, 3 – Erik Helbich, Filip Kajan, Erik Divéky, Peter Kalina, 2 – Juraj Laco, Jozef Flóro, 1 – Marek Grach, Šimon Tadial, Peter Blina.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: