Hetrik za štyri minúty!

Šéfredaktor|12. okt 2020 o 16:45

Meno Hovančík znova rezonuje na futbalovej scéne. Matej zo Šarišských Draviec, bratranec známejšieho Juraja, je aktuálne najlepším strelcom JAKO V. ligy Šarišská

Vo futbalových kluboch nie je meno Hovančík neznáme. Naopak, Juraj Hovančík pôsobil niekoľko rokov v košickom MFK, no neskôr si zahral aj v Podbrezovej, Tatrane Prešov, Lokomotíve Košice a momentálne je v Lipanoch. Najviac sa do povedomia fanúšikov zapísal v prvoligových Košiciach. V mladom veku upútal odborníkov, a tak nečudo, že absolvoval dvojtýždňovú skúšku v FC Middlesbrough či týždňovú skúšku v FC Blackburn Rovers. Aktuálne však na futbalovej scéne viac rezonuje meno Mateja Hovančíka, útočníka FK Šarišské Dravce.

V nedeľu ukončili Šarišské Dravce päťzápasovú sériu prehier naozaj impozantne, keď zdolali OFK 2010 Kurima vysoko 8:1. Pod toto víťazstvo sa výrazne podpísal Matej Hovančík, autor piatich gólov. Jedným dychom však treba dodať, že exportne rýchlych gólov. Na hetrik potreboval iba štyri minúty! Na štyri góly mu stačilo sedem minút! Päť gólov nasúkal za 25 minút. Dodáme, že sa tak stalo v rade, nik ho počas gólového koncertu neprerušil.

Na svojom konte má po 10. kole 15 gólov a je aktuálne najlepším strelcom JAKO V. ligy Šarišská. Za ním sú 10-góloví Roman Jakubko z Chminianskej Novej Vsi a Pavol Kocurko z Kamenice. „Celkom mi to sype. Pomerne pravidelne premieňam šance a strieľam góly. Nie je to len o tom poslednom zápase. Tešia ma však aj asistencie na góly. Raz som už za seniorov strelil štyri góly v zápase, ale päť gólov je môj osobný rekord,“ priznal Matej Hovančík, podľa ktorého sa súčasná sezóna zatiaľ vyvíja ako najlepšia v jeho kariére. Bodaj by nie, keď už teraz má na svojom konte dva hetriky. Na ten druhý do siete Gaboltova (4:2) potreboval 59 minút. Zaujímavosťou je, že v Lipanoch hral Matej stále na pozícii krajného alebo stredného záložníka, v Šarišských Dravciach hrá v útoku. V Lipanoch v súčasnosti pôsobí Matejov bratranec Juraj Hovančík. Ten na margo Mateja poznamenal: „Výborne sa mu darí. Osobne si myslím, že v pohode má na vyššiu súťaž a mohol by vo futbale aj výraznejšie prehovoriť. Prednosť však dáva zamestnaniu, čo úplne chápem.“

O Matejove služby je už dlhší čas interes medzi klubmi od druhej až po piatu ligu. Pred tromi rokmi bol dokonca na skúške v Spartaku Trnava. „Bol som na viacerých skúškach a mal som aj viacero ponúk z druhej či tretej ligy, no do Draviec som išiel aj kvôli pracovným podmienkam. Radšej som zvolil zamestnaneckú istotu ako možnú neistotu v klube vo vyššej súťaži,“ vysvetlil Matej, ktorý pracuje ako elektrikár a chodí na turnusy nielen po Slovensku, ale i do Nemecka.


Šarišské Dravce sú zvláštnym zjavom v V. lige Šarišská. Aktuálne sú s desiatimi bodmi na 11. mieste v tabuľke. Čo však udivuje oveľa viac, je nielen skutočnosť, že štvrtý tím od konca tabuľky má vo svojich radoch najlepšieho strelca súťaže, ale i fakt, že má aktívne skóre (28:27) a dokonca nastrieľal najviac gólov zo všetkých mužstiev v súťaži! Pritom z desiatich zápasov šesť prehral... „To je menšie rarita. Patríme medzi posledné tímy v tabuľke a nastrieľali sme najviac gólov,“ usmial sa Matej, ktorý nastrieľa viac ako polovicu gólov svojho mužstva!

Matej už v minulej sezóne naznačil strelecký apetít. V prerušenej sezóne stihli mužstvá odohrať iba 13 kôl. Vtedy boli v tabuľke strelcov tejto súťaže na čele až traja 12-góloví strelci jedným z nich bol práve Matej Hovančík. Len pre zaujímavosť, aj vtedy nastrieľal polovicu gólov Šarišských Draviec - tie mali v čase prerušenia súťaže skóre 25:20... „Škoda, že korona predčasne ukončila sezónu.“

Zaujímalo nás, ako sa kolektív pozerá na Mateja a jeho gólové utrhnutie sa z reťaze. „Samozrejme, chlapci sú radi, že sa mi darí a v dobrom ma aj podpichujú, no našťastie do klubovej kasy nemusím platiť za hetriky či teraz za päť gólov. Predpokladám, že i vedenie klubu je spokojné. Streleckú métu som si však nestanovil žiadnu. Určite by ma však potešilo, keby som počet gólov zaokrúhlil na dvadsať. Bolo by to pekné. Uvidíme však, čo bude ďalej, či sa vôbec súťaž dohrá,“ pripomenul aktuálnu pandemickú situáciu Matej Hovančík, ktorý nastupuje s nezvyčajným číslom 90.

Mimochodom, v tíme Šarišských Draviec sú ešte ďalší dvaja Hovančíkovci – 35-ročný Peter a 23-ročný Dávid. „Peter a môj otec sú bratranci. Dávid je vzdialená rodina,“ vysvetlil Matej.


Šarišské Dravce – Kurima 8:1 (7:0)

Góly: 24., 25., 28., 31. a 49. M. Hovančík, 3. Ištvan, 5. Filip, 13. Mišenčík – 74. Humeník.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: