Správy

Projekt „Bezpečný futbal pre deti“ v spolupráci SFZ a IPčka

SFZ|17. feb 2023 o 09:39

BRATISLAVA (SFZ) – Slovenský futbalový zväz a občianske združenie Ipčko pripravilo projekt zameraný na tému ochrany detí a mladých ľudí pred násilím.

Špecificky je projekt zameraný na informovanosť v oblasti násilia, prevencii, pomoci, podpore a na vytvorenie bezpečného miesta pre deti a mladých ľudí, v ktorom môžu hovoriť o svojich ťažkostiach s odborníkmi pôsobiacimi v prostredí futbalu a so psychológmi na linkách pomoci.

Prostredníctvom špeciálneho e-mailu - futbal@ipcko.sk – sa môžu deti, hľadajúce pomoc alebo vypočutie, anonymne zdôveriť a nájsť v náročných chvíľach ich života podporu a odpovede na naliehavé otázky.

Deti, tréneri i rodičia môžu tiež využiť nonstop anonymnú a bezplatnú linku pomoci IPčko.sk a krízovú linku pomoci na telefónnom čísle 0800 500 333.

IPčko v rámci vytvorených informačných a komunikačných materiálov pre trénerov detí a mladých ľudí zabezpečuje odbornosť obsahu vo zverejnených materiáloch. Tie sú zamerané na tému šikanovania v družstve, kyberšikanovanie a jeho fenomény, úzkosť a depresiu, sebapoškodzovanie, samovražedné myšlienky a pokusy, látkovú a nelátkovú závislosť, týranie a zanedbávanie, rozvod a rozchod rodičov, a domáce násilie. V rámci každej témy nájde užívateľ charakteristiku javu a varovné signály. Tento materiál bol zapracovaný aj do videoprezentácie pre učiteľov, učiteľky, vychovávateľky, trénerov, rodičov v rámci UEGA Grassroots leader. Materiál s názvom „Čo si treba všímať“ bol vytvorený so zameraním na najčastejšie prejavy zmien v správaní detí a mladých ľudí, dokument „Postup trénera v krízovej situácii“ popisuje základné kroky trénera počas riešenia krízovej situácie.

Podobný materiál vznikol aj pre deti a mladých ľudí v podobe informačnej grafiky, ktorá popisuje možnosti dostupnej anonymnej a bezplatnej odbornej pomoci, ktorú zabezpečujú odborníci z IPčka na špecializovanej e-mailovej linke pomoci futbal@ipcko.sk a na linke pomoci IPčko.sk. Cieľom obsahu bolo povzbudenie a podpora mladých ľudí k vyhľadaniu pomoci a k tomu, aby so svojimi pocitmi nezostávali osamote.

Podľa doterajších štatistík na mailovej adrese futbal@ipcko.sk bolo zaznamenaných 341 žiadostí o pomoc, bezplatnú linku pomoci Ipčko.sk využilo 215 užívateľov a krízová linka pomoci eviduje 6 telefonátov. Celkovo tak ponúknuté služby využilo 562 respondentov, z toho 37 vo veku do 14 rokov, 382 vo veku 15 – 20 rokov, 134 vo veku 21 – 30 rokov a 9 vo veku nad 30 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: