Slováci sa na EURO 2024 vyhnú Čechom i Holanďanom, do štvrtého koša môžu spadnúť Taliani

Futbalisti Talianska oslavujú po remíze 0:0 s Ukrajinou postup na EURO 2024.
Futbalisti Talianska oslavujú po remíze 0:0 s Ukrajinou postup na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|21. nov 2023 o 00:13

Rozhodli o tom pondelňajšie zápasy kvalifikácie.

BRATISLAVA. Po pondelňajších zápasoch kvalifikácie EURO 2024 sú známi ďalší postupujúci aj ich nasadenie do košov pri žrebe záverečného turnaja, ktorý sa uskutoční 2. decembra v Hamburgu.

Dvadsaťštyri účastníkov majstrovstiev Európy rozdelia v osudí žrebu do štyroch košov podľa rebríčka zostaveného na základe výsledkov v kvalifikácii.

Prvým kritériom je umiestenie v skupine (desať víťazov je vyššie než desať postupujúcich z druhých miest), druhým kritériom počet získaných bodov s tým, že výsledky proti šiestemu tímu v šesťčlennej skupine sa škrtajú.

V záverečných zápasoch E-skupiny si vďaka víťazstvu 3:0 nad Moldavskom vybojovali postup Česi, Albánci si remízou s Faerskými ostrovmi udržali prvé miesto v skupine.

Česko bude pri decembrovom žrebe figurovať v 3. koši, rovnako ako Slovensko, takže tieto dva tímy sa v skupine nestretnú. Pozíciu v 3. koši už majú istú okrem Čechov a Slovákov aj Škóti, Slovinci a Holanďania. 

Potenciálne rozloženie do košov pred žrebom EURO 2024. Modré tímy už majú definitívnu pozíciu.
Potenciálne rozloženie do košov pred žrebom EURO 2024. Modré tímy už majú definitívnu pozíciu. (Autor: X/FOOTBALL RANKINGS)

Známe je kompletné zloženie prvého koša. Vyžrebujú z neho Nemecko, Portugalsko, Francúzsko, Španielsko, Belgicko a Anglicko. 

V druhom koši už majú istú pozíciu Maďarsko, Dánsko, Albánsko a Rakúsko. Vo štvrtom koši zasa skončí určite Srbsko. 

V pondelok si miestenku na šampionát vybojovali Taliani, ktorí v Leverkusene odolali náporu Ukrajincov a ubránili bezgólovú remízu. V tejto chvíli ešte v rebríčku kvalifikácie figurujú na 18. mieste, čo im zaručuje miesto v treťom koši, ale v utorok možno spadnú do štvrtého.

Stačí, ak Chorváti zdolajú doma Arménsko. Alebo ak remizujú a zároveň Wales nezdolá Turecko. Wales postúpi priamo na šampionát, len ak doma vyhrá nad Tureckom a Chorváti nezdolajú Arménov.

Taliani by patrili k najmenej želaným súperom zo štvrtého koša. V ňom sa ocitnú aj traja postupujúci z play off Ligy národov.

Tu je jasné, že v semifinále vetvy C sa v boji o jedinú miestenku stretnú Gruzínsko proti Luxembursku a Grécko proti Kazachstanu. Vo vetve B čakajú na semifinálového súpera Izrael a Bosna a Hercegovina. Vo vetve A tvoria istú semifinálovú dvojicu Poľsko a Estónsko.

Utorňajšie zápasy rozhodnú o postupujúcom z D-skupiny (Chorvátsko alebo Wales) a o tom, v ktorom koši sa ocitnú dvaja postupujúci z I-skupiny (Rumunsko a Švajčiarsko). 

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Slováci sa na EURO 2024 vyhnú Čechom i Holanďanom, do štvrtého koša môžu spadnúť Taliani