Problém bude, ak by slalom nebol ani v piatok

Pretekárky si obhliadajú trať slalomu, opäť však silno fúka.
Pretekárky si obhliadajú trať slalomu, opäť však silno fúka. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|14. feb 2018 o 14:32

Medzinárodný olympijský výbor verí, že všetky súťaže sa v Pjongčangu uskutočnia.

PJONGČANG, BRATISLAVA. Bol to uragán a odniesol všetko, čo nebolo pripevnené. Dejisko olympiády sužuje od začiatku hier silný vietor. V stredu dosiahol vyše 70 km/h. Ľudia sa museli držať zábradlí, aby ich vietor nezrazil na zem.

Organizátori presunuli ženský slalom (pôjde sa v piatok od 2.00 SEČ) i biatlonové vytrvalostné preteky žien (štvrtok o 9.15 SEČ).

V stredu na niekoľko hodín uzavreli olympijský park pre fanúšikov.

Veterné počasie ruší olympijské disciplíny: fotogaléria

14.2.2018

Problém bude, ak by slalom nebol ani v piatok

Nepriaznivé počasie pri zimných športoch nie je výnimočné. Pre vietor, mráz či málo snehu sa pravidelne prekladajú podujatia alpských lyžiarov.

Počasie spôsobuje najčastejšie problémy na zimných olympijských hrách v Ázii, ale jedinú preň nedokončenú súťaž eviduje história v Alpách - na ZOH v St. Moritzi 1928, ktoré boli v poradí druhé.

Poslednú disciplínu programu, rýchlokorčuliarsku súťaž na 10 000 m, ktorej v záverečný deň Hier predchádzal 18-hodinový dážď, napokon nedokončili – odplával ľad...

Olympijské hry v Pjongčangu majú výhodu, že zatiaľ je súťaže kam posúvať.

V žiadnom športe zatiaľ nie je situácia kritická, hoci najhoršie to vyzerá v alpskom lyžovaní. Zo štyroch plánovaných súťaží sa za päť dní uskutočnila jedna. Zjazdárom tak ostáva ešte desať súťaží. Majú na to jedenásť dní.

Medzinárodný olympijský výbor je optimistický a verí, že všetky súťaže sa uskutočnia.

„Lyžiarska federácia je na podobné problémy zvyknutá, či už je to vietor, málo snehu alebo veľa snehu. Ak by takýto vietor fúkal ďalších pätnásť dní, tak by to bol problém, ale zatiaľ je všetko v poriadku,“ cituje hovorcu MOV Marka Adamsa web insidethegames.

Aj tréner Petry Vlhovej vraví, že zatiaľ sa dá všetko stihnúť. "Ak sa slalom neuskutoční ani v piatok, potom môže nastať veľký problém, aby sa vôbec odjazdil,“ vravel Livio Magoni.

Lyžiarom stačí šesť dní

Výhodou Pjongčangu je to, že má dve zjazdovky. Za jeden deň sa tak môžu uskutočniť až dve súťaže. Teoreticky sa tak zvyšných desať disciplín môže stihnúť za šesť dní. Jeden deň navyše je potrebný na tímovú súťaž.

MOV zatiaľ nechce špekulovať o tom, čo by sa stalo, keby vietor komplikoval súťaže aj v ďalších dňoch.

„Predpoveď na štvrtok a piatok vyzerá veľmi sľubne. Zatiaľ to vyzerá na slnečné počasie a len slabý vietor,“ vraví športový riaditeľ Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Atle Skaardal.

Väčšina slalomárok uznala, že vietor by narušil priebeh pretekov.

„Tieto podmienky by nezaručili férovú súťaž pre všetkých. Podobné presuny súťaží patria k outdoorovým športom. Budeme sledovať situáciu deň po dni. Stále sa teším na to, kedy budem môcť vyštartovať na trať,“ uviedla pre AP najväčšia favoritka slalomu Mikaela Shiffrinová.

Problémy s počasím na zimných olympijských hrách

V poradí druhé ZOH v St. Moritzi 1928 organizátori termínovo situovali „až“ do polovice februára – v snahe predĺžiť turistickú sezónu v chýrnom zimnom stredisku, vtedy sa končiacu spravidla začiatkom druhého mesiaca.

Poslednú disciplínu programu, rýchlokorčuliarsku súťaž na 10 000 m, ktorej v záverečný deň Hier predchádzal 18-hodinový dážď, napokon nedokončili – odplával ľad...

Po tom, čo odjazdil siedmy z desiatich štartujúcich, hlavný nórsky rozhodca preteky predčasne ukončil. Američania sa hnevali, dovtedy najrýchlejší čas mal na konte ich krajan Irving Jaffee (druhý bol Nór Bernt Evensen) , tvrdili, že hlavní favoriti odjazdili. Nepomohli si – súťaž sa neskončila medailovým ceremoniálom.

Lake Placid 1932: Hokejové a krasokorčuliarske súťaže prvý raz prebiehali v krytej hale, ale lyžiarsky maratón na 50 km z pôvodných tratí museli presunúť do vyšších polôh pohoria Adirondacks a aj tam celú noc a na druhé ráno navážať sneh – namiesto o ôsmej bol štart až takmer na poludnie.

Squaw Valley 1960: Mužský zjazd odkladali tri dni.

Innsbruck 1964: V panike z viactýždňovej absencie sneženia pred ZOH organizátori požiadali o pomoc armádu, ktorá doviezla na športoviská 20-tisíc ľadových kociek (tobogan) a 40-tisíc kubických metrov snehu (zjazdárske trate).

Grenoble 1968: Rozmary počasia ovplyvnili najmä bobové súťaže v Alpe d Huez. Už súťaž v dvojsedadlových boboch chceli rozhodcovia ukončiť po dvoch jazdách.

Legendárny taliansky pilot Eugenio Monti, ktorý mal deväť zlatých z MS, ale žiadnu zo ZOH (len po dve strieborné a bronzové), však rezolútne zareagoval: „Nechcem polovičné víťazstvo!“.

Napokon sa uskutočnili aj dve ďalšie a získal zlato, hoci vzhľadom na rovnaký súčet časov s nemeckým dvojbobom len vďaka absolútne najrýchlejšej jazde. Ďalšie pridal ako pilot štvorbobu - v tejto súťaži však počasie umožnilo odjazdiť len polovičnú porciu.

Sapporo 1972: Prvé ZOH v Ázii mali šťastie: predchádzali im dažde, ale ďalší, doslova lejak, prišiel až štyri hodiny po záverečnom ceremoniáli. Športovcov trápila len kvalita snehu a vietor – jeden z jeho poryvov pomohol poľskému skokanovi Wojciechovi Fortunovi k senzačnému zlatu.

Lake Placid 1980: Premiéra umelého snehu – dokonca ho predávali ako suvenír v plechovkách, ktoré šli na dračku...

Nagano 1998: Mužský zjazd sa pre hmlu, vietor, sneženie, ba aj dážď uskutočnil až 5 dní a 50 minút po tom, ako mal podľa oficiálneho programu.

Rozbehnuté preteky biatlonistov na 10 km pre husté sneženie prerušili, anulovali a znova odštartovali na druhý deň, súťaž štvorbobov ukončili po tretej jazde.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Problém bude, ak by slalom nebol ani v piatok