Švédske fiasko či albánska hviezda. Levi potvrdilo, že pre lyžiarky je obľúbené stredisko

Najmladšia v štartovom poli. Lara Colturiová si zašla v Levi kariérne slalomové maximum.
Najmladšia v štartovom poli. Lara Colturiová si zašla v Levi kariérne slalomové maximum. (Autor: Instagram/Lara Colturiová)
Nikola Baďová|13. nov 2023 o 16:30

Kto si z Fínska odniesol prvé body?

BRATISLAVA. Fínske stredisko Levi je obľúbená lyžiarska destinácia nielen pre slovenskú reprezentantku Petru Vlhovú

Mnohé lyžiarky si za polárnym kruhom zašli svoje kariérne maximá alebo si pripísali prvé body. 

„Myslím, že je to aj pre podmienky, ktoré v Levi máme. Panujete tu skutočná zima s mínusovými teplotami a organizátori môžu pripraviť naozaj veľmi dobrú trať, ktorá je pokrytá ľadom. Takto pripravený kopec vydrží aj vyšší počet lyžiarok. Je to spravodlivé. 

Blízko strediska je aj letisko, iba desať minút jazdy autom. V okolí sú aj všetky hotely. Viete sa všade rýchlo dostať. Všetko funguje naozaj jednoducho a myslím, že to sa práve pretekárkam páči,“ charakterizovala fínska lyžiarska legenda Tanja Poutiainenová pre Sportnet. 

Nebolo tomu inak ani počas slalomového víkendu. V prvých pretekoch absolútne dominovala Vlhová a vyhrala s najväčším časovým rozdielom v kariére. Výborne rozbehla aj nedeľňajší slalom, ale nešťastný špicar jej spanilú jazdu na severe Európy zastavil. 

Petra Vlhová oslavuje so sobíkom  triumf v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien vo fínskom Levi.
Petra Vlhová oslavuje so sobíkom triumf v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien vo fínskom Levi. (Autor: TASR/AP)

Jazdí bez tlaku

Najmladšia lyžiarka v štartovom poli bola iba šestnásťročná Lara Colturiová. Talianka, ktorá reprezentuje Albánsko dokázala s vysokým číslom 65 bodovať v oboch pretekoch. V sobotu obsadila 22. miesto, v nedeľu 25. a pripísala si najlepšie umiestnenie v tejto disciplíne. 

Jej kariérnym maximom je sedemnásta priečka v obrovskom slalome z Kronplatzu a Killingtonu. 

„S vysokým číslom nie je jednoduché sa prebojovať do druhého kola. Trať však držala výborne. Organizátori odviedli dobrú prácu. Ešte pred dvoma rokmi som Mikaelu (pozn. Shiffrinovú) a Petru sledovala iba v televízii. Teraz s nimi súťažím. Necítim žiadny tlak. Užívam si lyžovanie a jazdím s radosťou,“ uviedla čoskoro sedemnásťročná lyžiarka. 

Colturiová je dcéra olympijskej šampiónky zo Salt Lake City 2002 Daniele Ceccarelliovej. 

Rodená Talianka sa mohla stať najmladšou lyžiarkou na štarte SP za posledných 47 rokov. Minuloročné preteky v Söldene však zrušili a rekordný zápis jej ušiel. 

Toto privilégium stále patrí Shiffrinovej, ktorá debutovala v Špindlerovom Mlyne 2011 dva dni pred šestnástimi narodeninami. 

Absolútny rekord drží nemecká reprezentantka Regina Mösenlechnerová, ktorá zažila premiéru v kolotoči SP vo veku 14 rokov, 9 mesiacov a tri dni v Garmisch-Partenkirchene 1975. 

Roztržka a zmena občianstva

Taliansko tak prišlo o vynikajúcu lyžiarku. Ešte pred dvoma rokmi však Colturiová súťažila za rodnú krajinu. Pri otázkach smerovania jej budúcnosti prišlo k roztržke, ktorá vyústila k zmene občianstva.

Dcéra olympijskej šampiónky trénovala so svojou mamou v elitnej lyžiarskej škole. Ak by reprezentovala Taliansko, nebolo by to možné. 

Navyše, sama sa mohla rozhodnúť ohľadne sponzorov a pretekov, na ktorých by sa chcela predstaviť. V nových farbách mohla už vlani predčasne debutovať na pretekoch Svetového pohára, pretože si vyjazdila potrebné body na pretekoch v Južnej Amerike. 

Z dvadsiatich pretekov na južnej pologuli dokázala polovicu vyhrať a dvakrát bola na druhom mieste. Po výborných výkonoch získala Juhoamerický pohár. Technická špecialistka sa cítila komfortne aj v super-G. 

Taliansko malo v slalomových pretekoch v Levi dve pretekárky v najlepšej tridsiatke. Dvadsaťštyriročná Lara Della Meaová bodovala iba raz (26.) a dvadsaťšesťročná Martina Peterliniová si pripísala prvé body po dvoch rokoch (12. a 17). 

Naposledy dokončila druhé kolo pred dvoma rokmi taktiež vo fínskom stredisku. 

Fiasko a prekvapenie

Z ročníka 2005 bola na štarte Cornelia Öhlundová. Švédska reprezentantka prekvapila v Levi už vlani, keď obsadila 22. miesto. Tento rok si ukrojila body za 27. priečku. 

Osemnásťročná lyžiarka vyrastala v Aare, kde si minulú sezónu zajazdila kariérne maximum na desiatom mieste. 

V Levi sa predstavilo až deväť lyžiarok z krajiny Troch koruniek. Prekvapila najmä Sara Hectorová, ktorá útočila na prvé pódiové umiestnenie v slalome. V nedeľu skončila štvrtá. 

Útok na najlepšiu trojicu sa očakával najmä od Anny Swennovej Larsonnovej, ktorá obhajovala druhé miesto z vlaňajška. Skúsená reprezentantka však skončila až mimo elitnej pätnástky (19.) a v nedeľňajších pretekoch sa dokonca nekvalifikovala do druhého kola. 

Švédske média označili jej výkon za fiasko. 

„Bola aj je výborná lyžiarka, mala vždy nejaké pódia, vyhrala aj Killington. Počas vystúpenia v Levi mala predsunutú vnútornú lyžu a nedokázala vytvoriť dostatočný tlak na hornú lyžu. Na základe postoja dochádzalo k zosunom. Chýbala jej akcelerácia v oblúku a to sa odzrkadlilo aj na cieľovom čase,“ analyzoval jej jazdu Timotej Zuzula. 

Chorvátsky tandem

Mikaela Shiffrinová pred štartom sezóny prezradila, že sa veľmi teší na výkony chorvátskych dievčat. 

„Minulý rok mali celkom dosť silné výkony, najmä v druhej polovici sezóny,“ uviedla obhajkyňa celkového prvenstva na predsezónnej tlačovej konferencii. 

Zvedavosť Američanky sa potvrdila. Ako prvá na formu z minulého ročníka nadviazala devätnásťročná Zrinka Ljutičová. V obrovskom slalome v Söldene obsadila 14. miesto. 

Vo výborných výkonoch pokračovala aj v Levi. Oba dni skončila v elitnej desiatke (9. a 10. miesto). 

Chorvátsky tím oslavuje druhé miesto Leony Popovičovej v nedeľňajších pretekoch. Zrinka Ljutičová skončila desiata.
Chorvátsky tím oslavuje druhé miesto Leony Popovičovej v nedeľňajších pretekoch. Zrinka Ljutičová skončila desiata. (Autor: TASR/AP)

„Prelomili sme ľady a výsledky sú dobré. Niektoré veci môžem určite ešte napraviť,“ reagovala pre chorvátsku televíziu HRT. 

Ešte lepší výsledok však zaznamenala jej krajanka Leona Popovičová, ktorá v nedeľu obsadila druhú priečku. Bolo to iba jej druhé pódium v kariére. Vo finále Svetového pohára v Andorre bola taktiež druhá. 

„Prvý deň sme so Zrinkou lyžovali výborne. Boli tam nejaké drobné chybičky, ktoré sa mi podarilo napraviť. Hlavne do druhej jazdy som šla na maximum. Trať mi vyhovovala, hlavne horná časť, ktorá bola rýchlejšia. Dopadlo to výborne. 

Aj v prvej jazde som sa cítila dobre, ale rozdiel bol trochu väčší, pretože Vlhová lyžovala naozaj super,“ prezradila dvadsaťšesťročná Chorvátka pre rovnomennú televíziu. 

Návrat po 600 dňoch

Pekné spomienky zo strediska za polárnym kruhom ostanú i lyžiarkam, ktoré dokázali v kolotoči Svetového pohára prvýkrát bodovať. 

Dvadsaťdvaročná Bianca Bakkeová Westhoffová z Nórska si pripísala prvé body za sedemnáste miesto, dvadsaťtriročná Madison Hoffmanová z Austrálie obsadila 25. priečku a reprezentantka Lichtenštajnska Charlotte Linngová (24 r.) skončila dvadsiata deviata. 

Kariérne maximum dosiahla dvadsaťjedenročná Chiara Pogneauxová z Francúzska (13.). Zaujímavosťou je, že mladá lyžiarka doposiaľ bodovala iba v Levi. Vlani skončila 24. 

Po takmer šesťsto dňoch lyžovania sa vrátila do súťažného diania rakúska slalomárka Katharina Gallhuberová, ktorá pauzovala pre zranenie kolena. Bronzová medailistka z Pjongčangu 2018 obsadila 13. a 22. miesto. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Švédske fiasko či albánska hviezda. Levi potvrdilo, že pre lyžiarky je obľúbené stredisko