Prvý deň na MS: Odborníci sú bezradní. Toto som ešte nevidel, rozčuľoval sa aj Slafkovský

Radosť nemeckých hokejistov po víťazstve nad Slovenskom na MS v hokeji.
Radosť nemeckých hokejistov po víťazstve nad Slovenskom na MS v hokeji. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. máj 2024 o 00:10

Súhrn prvého dňa na MS v hokeji.

OSTRAVA. Začína sa od 0:0, nedáš - dostaneš a chýbalo nám športové šťastie. Pripravte sa na zvýšený výskyt športových klišé a nachystajte si postupové kalkulačky. V Prahe a v Ostrave sa v piatok začali MS v hokeji 2024.

Slovenskí hokejisti prehrali v B-skupine úvodný zápas s Nemeckom 4:6. Na šampionáte je to už piata prehra po sebe s týmto súperom. Nemecko už patrí medzi tímy, ktoré na šampionátoch bojuje o medaily a túto pozíciu potvrdilo aj proti Slovensku. 

Slafkovský: Taký gól som nevidel

Hokejisti dlho hľadali spôsob, ako sa jednoduchšie dostať do útočného pásma. A keď ho konečne našli a búšili do súpera, Nemci odolali a znovu udreli.

Tréner Ramsay nebol spokojný s tým, že hráči nezvládli zápas v hlave. "Začali sme hľadať výhovorky. To nie je spôsob, akým vediem zverencov. Nehľadajme výhovorky, ale spôsob, ako hrať lepšie," vravel.

Stručné a výstižne hodnotenie zápasu ponúkol Juraj Slafkovský.

„Prvé dve tretiny som bol hrozný. Musím sa zlepšiť, všetci sa musíme zlepšiť. Nikto sa nepoloží, ale serie nás to,“ hovoril.

Pre švédske médiá však priznal, že výkon rozhodcov ho sklamal. 

„To bolo hrozné. Pri prvom góle stál ich hráč v bránkovisku a sekal nášho brankára. To má byť regulárny gól? Toto som ešte nikde nevidel,“ cituje ho Aftonbladet. 

Tréneri si boli istí, že gól by nemal platiť

Situácia pri prvom nemeckom góle bola kľučová z hľadiska vývoja zápasu. Situáciu videli prakticky identicky experti v televízii aj tréneri. 

Nemecký hráč stál v bránkovisku, natlačil sa na brankára Stanislava Škovránka a hokejkou ho sekal.

„Nemecký hráč mlátil do brankára Škorvánka. Spolu s Borisom (Valábikom) sme nepochopili, prečo rozhodcovia gól uznali,“ oponoval v štúdiu ČT Sport majster sveta z roku 2010 Petr Koukal.  

„Keď je hráč v bránkovisku a má kontakt s brankárom, ktorý sa kvôli tomu nemôže presunúť, aby zabránil gólu, tak je to jasné. Boli by sme veľmi bojazliví, keby sme do toho nešli,“ vysvetlil asistent trénera Peter Frühauf trénerskú výzvu. 

Bolo to riskantné. Ale boli sme si všetci istí tým, že súper sekal do nášho brankára,“ vravel aj Craig Ramsay.  

Rozhodcovia však gól potvrdili s vysvetlením, že nešlo o úmyselný kontakt. Keďže išlo o trénerskú výzvu, ktorú rozhodcovia neuznali, dostala slovenská lavička 2-minútový trest. Nemecko teda viedlo 1:0 a v zápase pokračovalo v presilovke o dvoch hráčov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Prvý deň na MS: Odborníci sú bezradní. Toto som ešte nevidel, rozčuľoval sa aj Slafkovský