Výškarka chcela v Moskve podporiť homosexuálov, nechty si musela prefarbiť

Emma Greenová-Tregarová
Emma Greenová-Tregarová (Autor: SITA/AP)
SITA|18. aug 2013 o 08:01

Greenová-Tregarová si na finále nalakovala nechty na červeno.

MOSKVA. Švédska výškarka Emma Greenová-Tregarová si pred finále na majstrovstvách sveta v atletike v Moskve prelakovala nechty. V kvalifikácii ich mala namaľované vo farbách dúhy, čím chcela vyjadriť podporu ruským gayom a lesbičkám po prijatí kontroverzných zákonov v krajine.

Podľa Medzinárodnej atletickej federácie (IAAF) porušila pravidlá, ktoré zakazujú komerčné a politické motivované gestá.

"Pravidlá hovoria jasne a IAAF nás na ich porušenie neformálne upozornila. My sme ju k zmene farieb nenútili, o farbu jej nechtov sa nestaráme. Bolo to jej osobné rozhodnutie, keď sa dozvedela, že porušuje pravidlá," uviedol generálny sekretár Švédskej atletickej federácie Anders Albertsson.

Greenová-Tregarová si na finále nalakovala nechty na červeno. "Funkcionári zväzu mi povedali o probléme. Nechcela som, aby moja voľba mala nejaké dôsledky. Rozhodla som sa pre farbu lásky - červenú," vysvetlila 28-ročná atlétka, ktorá vo finále skončila na 5. mieste výkonom 197 cm.

Minister Mutko: Všetky práva budú chránené

Ruský minister športu Vitalij Mutko označil diskusiu okolo nového zákona diskriminujúceho homosexuálov za "vymyslený problém".

"Na ZOH 2014 v Soči budú všetky práva chránené," cituje slová politika agentúra dpa. Podľa jeho slov zákon nediskriminuje homosexuálov, ale chráni mladistvých.

Na svetovom šampionáte v Moskve protestovali proti novej právnej norme skokanka do výšky Emma Greenová Tregarová a šprintérka Moa Hjelmerová nechtami vo farbách dúhy.

Protest Emmy Greenovej-Tregarovej a šprintérky Hjelmerovej označila ruská majsterka sveta v skoku o žrdi Jelena Isinbajevová za "neúctivý".

Neskôr svoje vyjadrenia korigovala. "Angličtina nie je mojou rodnou rečou a možno ma niekto nesprávne pochopil. Chcela som povedať, že ľudia by mali dodržovať zákony iných zemí, hlavne keď sú v nich ako hostia. Rešpektujem názory mojich kolegov a som proti akejkoľvek forme diskriminácie," povedala atlétka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Výškarka chcela v Moskve podporiť homosexuálov, nechty si musela prefarbiť