Výprava Kazachstanu sa už netrepala týždeň autobusom. Prišla letecky

Duša podujatia V. Kohút nasledovníkov zatiaľ hľadá márne.
Duša podujatia V. Kohút nasledovníkov zatiaľ hľadá márne. (Autor: Ján Leško)
Ján Leško|11. júl 2018 o 00:00

V Prešove rozohrali medzinárodný futsal nepočujúcich.

Turnaj pre nepočujúcich v Prešove: fotogaléria

10.7.2018

PREŠOV. Medzinárodný futsalový turnaj nepočujúcich do 17 rokov je svojím spôsobom výnimočným podujatím.

Bol aj neoficiálnym európskym šampionátom

Dvadsiaty šiesty ročník, ktorého tradičným organizátorom je Občianske združenie Športový klub nepočujúcich detí v Prešove, píše ďalšiu kapitolu futsalových zápolení od ôsmeho do štrnásteho júla v Športovej hale Hotelovej akadémie na Baštovej.

Podujatie sa v minulosti hrdilo aj tým, že bolo neoficiálnym európskym šampionátom nepočujúcich hráčov do 16, neskôr do 17 rokov.

Prekážkou pre zahraničných aj konflikt na Ukrajine

Dušou prešovského medzinárodného futsalového turnaja, ktorý mu šéfuje od jeho vzniku v roku 1993 dodnes, je Vladimír Kohút.

Dlhoročný pedagóg, svojho času aj riaditeľ Internátnej školy sluchovo postihnutých detí v Prešove.

Za uplynulých dvadsaťpäť rokov do Prešova na turnaj zavítali športovci z dvadsiatich piatich krajín sveta.

Napríklad aj z Alžírska, Azerbajdžanu, Izraela, Kuvajtu či Saudskej Arábie, USA. Najčastejšími účastníkmi však boli Česi, Ukrajinci, Bulhari, Poliaci, Rumuni.

Na súčasný rozbehnutý turnaj prijalo pozvanie prešovských organizátorov šesť tímov, z toho dva zo zahraničia, z Kazachstanu a z Poľska.

„Poviem to na rovinu, z vlastných skúseností. Tak ako sa o Slovensku píše a hovorí v zahraničí, také sú potom reakcie i na naše každoročne, pre istotu aj viackrát opakovane zasielané pozvánky. Pravda, prevažne neodôvodnené. Napríklad v súvislosti s udalosťami na Ukrajine. Z pätnástich záväzne potvrdených prihlášok sa nám osem vrátilo zrušených. Vraj v susednej krajine prepukol vojnový konflikt, preto svoje deti do krajiny, ktorá je mu blízka radšej nevyšleme. Hneď som reagoval, ale veď od nás je to vyše tisíc kilometrov a Slovensko s tým nemá nič spoločné. Darmo. A tak sa rokmi účasť krajín na našom turnaji znížila. V minulosti sme ich rátali aj na dve desiatky. Slovensko ich lákalo. Taká výprava Kazachtanu cestovala do Prešova autobusom týždeň, ďalší späť, ale prišla. V tomto roku štartuje šesť družstiev. Medzi dvojicou zahraničných tímov je tu znovu aj Kazachstan. Tentoraz sa na Slovensko ale dopravila výprava futsalistov letecky,“ vytiahol jednu z perličiek histórie podujatia V. Kohút.

Váži si každú pomocnú ruku, ktorá prispeje k vydarenému priebehu turnaja, ale...

„Mrzí ma najviac, že škola, ktorá v Prešove vychová sluchovo postihnuté deti, nejaví záujem o medzinárodný turnaj nepočujúcich.“

Napriek tomu, že V. Kohút by už rád odovzdal žezlo nasledovníkom, zatiaľ takých nenašiel.

Ako nám tvrdil, tento ročník samozrejme potiahne, no nad ďalším pokračovaním medzinárodnej tradície sa ešte vážne zamyslí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Výprava Kazachstanu sa už netrepala týždeň autobusom. Prišla letecky