Slováci si veria na postup. Musíme vyhrať všetky zápasy, vravel kapitán

Kapitán slovenskej volejbalovej reprezenácie Jakub Ihnát.
Kapitán slovenskej volejbalovej reprezenácie Jakub Ihnát. (Autor: TASR)
TASR|21. aug 2024 o 12:57

Slováci odštartujú kvalifikáciu proti Lotyšsku.

BRATISLAVA. Slovenskí volejbaloví reprezentanti chcú vstúpiť dvoma víťazstvami do kvalifikácie ME 2026 a priblížiť sa k postupu na šampionát.

Mužstvo Stevena Vanmedegaela sa predstaví v G-skupine a už v nedeľu ho čaká zápas v Lotyšsku (od 16.15 SELČ v Jelgave) a o tri dni neskôr domáci duel proti Kosovu (18.00 h v Nitre). Odvetné stretnutia sú na program budúci rok v auguste.

Podľa kapitána Jakuba Ihnáta je úlohou tímu vyhrať všetky zápasy a postúpiť z prvého miesta.

"Myslím si, že všetko funguje dobre, držíme spolu a stretnutia v Španielsku ukázali našu tímovú silu. To je podľa mňa práca trénerského štábu.

Drží nás pokope tvrdá drina, keďže tréner je známy, že dbá na to, aby sa veľa trénovalo. Vyžaduje, aby bol každý stopercentne pripravený a sústredený na každý tréning," uviedol Ihnát.

Program Slovenska

  • Nedeľa 25. augusta 2024: Lotyšsko – Slovensko (Jelgava od 16.15 SEČ)
  • Streda 28. augusta 2024: Slovensko – Kosovo (Nitra od 18.00 h)
  • 9. alebo 10. augusta 2025: Kosovo – Slovensko
  • 13. augusta 2025: Slovensko – Lotyšsko

Slováci odohrali v príprave šesť stretnutí. V Rakúsku uspeli proti domácej reprezentácii vo všetkých troch dueloch. O týždeň neskôr sa predstavili v Guadalajare, kde proti Španielom zaznamenali dva triumfy a jednu prehru.

"Boli sme spolu niekoľko týždňov, hráči sa vrátili späť z klubov a opäť sme si prešli taktické veci. Počas tohto obdobia sme hrali prípravné zápasy, v ktorých sme mali šancu otestovať náš systém a vidieť, čo potrebujeme zlepšiť.

Sme spokojní, že sme vyhrali päť duelov. Jeden sme síce prehrali, ale aj to je dôležité počas prípravy. Práve to nám vie ukázať, na čom ešte treba zapracovať," uviedol hlavný tréner.

Kormidelník je spokojný s tímom, ktorý má k dispozícii. "Som pyšný, ako pracujú hráči. Chýbajú nám len Peter Ondrovič a Michal Zeman. Musím povedať, že máme mladý tím, ale aj podľa výsledkov prípravných zápasov sa ukažuje, že to bola správna voľba."

Belgický kouč prišiel k tímu pred dvoma rokmi v decembri a progres v hre vidí aj prezident Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Marek Rojko: "

Oproti minulému roku si myslím, že hráči mu uverili. On nastavil vysoké nároky, intenzitu a objem tréningov. Myslím si, že mužstvo je na jednej vlne s ním.

Aj keď to boli prípravné zápasy, Rakúšania majú výbornú generáciu hráčov, traja hrajú v talianskej Serii A, čo my nemáme.

Výsledky proti Španielom, aj keď vymenili časť mužstva, majú pre mňa výpovednú kvalitatívnu hodnotu. Sme tam, kde sme chceli byť a musíme to potvrdiť aj v kvalifikácii."

Podľa Rojka môže byť už nedeľný duel jedným z najdôležitejších: "My sme pri angažovaní trénera a aj budovaní mužstva, ktoré prechádza generečnou výmenou, deklarovali, že jediný cieľ po neúspešných rokoch 2022 a 2023 je vrátiť mužstvo na ME.

Princíp kvalifikácie je komplikovaný a je to ako keby ďaleko. Očakávam, že mužstvo postúpi a po strede bude mať na svojom konte šesť bodov a v domácom prostredí o rok s Lotyšmi uzavrieme úspešnú kvalifikáciu a budeme sa tešiť z postupu na šampionát."

Slováci sa pred rokom nepredstavili na kontinentálnom šampionáte, na ktorom chýbali prvýkrát od roku 2007.

"Naším jediným cieľom je vrátiť mužstvo späť na ME. Minulé leto sme hrali dobre, ale chýbali víťazstvá. Prvý cieľ je kvalifikovať sa, no chceme potom pokračovať ďalej," skonštatoval Vanmedegael.

Kapitán Ihnát sa už teší na ostrý štart a duel s Lotyšmi. "Určite to bude vyrovnaný zápas a môžu rozhodovať detaily. Preto je veľmi dôležité, že máme takú hĺbkovú anazalýzu.

Čakám veľký boj, ale jednoznačne máme na to, aby sme vyhrali. Môže to byť kľúčový zápas, ale každý je dôležitý. My potrebujeme byť prvý. Našou úlohou je vyhrať všetky zápasy, postúpiť z prvého miesta a viac neriešiť."

Na záverečný turnaj postúpi sedem víťazov skupín a päť najlepších tímov umiestnených na druhom mieste.

Nominácia mužov na kvalifkáciu na ME 2026

Nahrávači: Filip Palgut (Eefaseram Ardakan/Irán), Samuel Goč (Mladosť Záhreb)

Smečiari: Jakub Ihnát (VK Lvi Praha), Július Firkaľ (Levski Sofia), Branislav Skasko (TJ Spartak Myjava), Michal Petráš (Negrini CTE Acqui Terme/Tal./A3), Marek Gergely (VK Slávia SPU Nitra)

Blokári: Jakub Kováč (Savo Volley/Fín.), Andrej Billich (VKP FTVŠ UK Bratislava), Branislav Hanúsek (Beroe 2016 Stara Zagora)

Univerzáli: Patrik Lamanec (Deja Burgas), Erik Gulák (VK MIRAD UNIPO Prešov)

Liberá: Samuel Paňko (TJ Spartak Myjava), Martin Turis (VK MIRAD UNIPO Prešov)

Realizačný tím: Steven Vanmedegael (hlavný tréner), Michal Masný, Róbert Hupka (obaja asistenti trénera), Grzegorz Kurek (kondičný tréner), Wojciech Koldras (fyzioterapeut), Slavomír Huba (tímový manažér), Michal Kotulič (štatistik)

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slováci si veria na postup. Musíme vyhrať všetky zápasy, vravel kapitán