Vôbec sme sa nezlepšovali, zhodujú sa Švédi

Henrik (vľavo) a Daniel (v strede) Sedinovci smútia po prehre s Tímom Európy v semifinále Svetového pohára. V drese reprezentácie to bol možno ich posledný zápas.
Henrik (vľavo) a Daniel (v strede) Sedinovci smútia po prehre s Tímom Európy v semifinále Svetového pohára. V drese reprezentácie to bol možno ich posledný zápas. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. sep 2016 o 13:31

Hokejisti Švédska vypadli na Svetovom pohári v semifinále. S Tímom Európy prehrali 2:3 po predĺžení.

TORONTO. Švédsky hokej prišiel po semifinálovej prehre s Tímom EurópY o šancu na zlato zo Svetového pohára a možno aj o dvojicu svojich lídrov. Dvojičky Daniel a Henrik Sedinovci totiž uvažujú, že ukončia reprezentačné kariéry.

"Mohol to byť náš posledný zápas," povedal po prehre Daniel Sedin.

Tridsaťpäťroční bratia po stretnutí potvrdili predchádzajúce informácie, že uvažujú o konci v národnom tíme a pravdepodobne sa nepredstavia na najbližších zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu.

"Ale dôležité bude aj to, ako sa budeme cítiť po zdravotnej stránke a či sa vôbec budeme môcť zúčastniť," uviedol Daniel Sedin pre nhl.com.

Zatiaľ totiž neexistuje dohoda medzi NHL a Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF) o účasti hráčov z profiligy pod piatimi kruhmi. "Teraz sa sústredíme na NHL a uvidíme, čo sa stane potom," dodal Daniel Sedin.

Obe dvojičky vystúpili na hokejový vrchol v národnom drese v roku 2006, keď sa so Švédskom tešili z olympijského zlata. O osem rokov neskôr pridal Daniel striebro, no jeho brat na turnaji v Soči nehral.

Spolu získali titul ešte na MS 2013 a bronz v rokoch 1999 a 2001.

V zápase proti mladíkom zo Severnej Ameriky bojuje Henrik Sedin (vpravo) o puk s Morganom Riellym.
V zápase proti mladíkom zo Severnej Ameriky bojuje Henrik Sedin (vpravo) o puk s Morganom Riellym. (Autor: TASR/AP)

Ďalší veľký titul po semifinálovej prehre na SP možno už nikdy nepridajú.

"Hrať vo finále Svetového pohára proti Kanade a navyše tu v Kanade by bol pre nás splnený sen, ale naše úsilie nebolo dostačujúce. Odohrali sme opatrný zápas, žiaľ, oni boli tí, ktorí dali o gól viac," povedal Henrik Sedin.

Švédski hokejisti verili, že v boji o zlato sa im podarí odplatiť Kanade finálovú prehru zo zimných olympijských hier 2014 v Soči.

"Cieľom bolo získať zlato, všetko ostatné je v našich očiach sklamanie. Každý v kabíne veril, že na to máme. Mali sme v hlavách len jeden cieľ, no nenaplnili sme ho. A to skutočne veľmi bolí," povedal sklamaný útočník Gabriel Landeskog.

Podľa viacerých hráčov bola chyba aj v tom, že ich výkony od prvého duelu na turnaji negradovali. "Asi sme neboli lepší. Neboli sme takí dobrí, ako sme si mysleli, pretože od úvodného stretnutia s Ruskom (2:1) sme sa vôbec nezlepšovali. Možno to bol náš limit," zamyslel sa obranca Niklas Hjalmarsson.

Podobný názor zdieľa aj ďalší bek Erik Karlsson: "Náš najlepší zápas bol hneď ten prvý proti Rusku. Osobne si myslím, že odvtedy sme nehrali dosť dobrý hokej."

Jedným z problémov bola koncovka. Švédi strelili v štyroch zápasoch deväť gólov, pričom jeden do prázdnej bránky. Počas trinástich presiloviek ohrozili súperov len deväťkrát a dali jeden gól hneď v úvodnom vystúpení s Ruskom.

Tím Európy zdolal Švédsko 3:2 po predĺžení: fotogaléria

26.9.2016

"Proste sme nedokázali spraviť ten dôležitý ďalší krok, ako jednotlivci i ako celý tím," pokračoval. Tím Európy síce prestrieľali 39:31, no góly neprišli.

"Tých pár šancí, ktoré sme mali, bolo kvalitných, no nepremenili sme ich. Jaroslav Halák nanešťastie predviedol výborný výkon," dodal Karlsson.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Vôbec sme sa nezlepšovali, zhodujú sa Švédi