Viktor Pešta: Zo zmeny súpera sa nestresujem (rozhovor)

Oliver Gajdoš|9. jan 2017 o 01:00

Už túto sobotu uvidíme Viktora Peštu v oktagone, tak sme ho pred zápasom vyspovedali.

Viktor Pešta (9-3 MMA, 1-3 UFC) sa predstaví už v poradí na svojom piatom zápase v UFC proti ruskému veteránovi Oleksiymu Oliynykovi (50-10-1 MMA 2-1 UFC) na UFC Fight Night 103 v americkom Phoenixe. Do zápasu ostáva pár dni a tak sme Viktora vyspovedali.

Ako prebieha príprava na tvoj ďalší zápas? Zmenil si niečo, alebo si postupoval s prípravou rovnako ako na predchádzajúce zápasy?

Príprava sa nejako zásadne nezmenila, aj keď mi minulý zápas nevyšiel, príprava bola v poriadku. Prebiehala veľmi podobne, na rovnakom mieste s rovnakými ľuďmi. Samozrejme nikdy to nie je úplne rovnaké, ale ako hovorím, zásadne zmeny sa neudiali. Myslím si, že to, ako som sa pripravoval na minulý zápas, bolo správne, tak som v tom pokračoval.

Videl som, že ti prišiel pomôcť s prípravou do Blackzilians aj Mamut (Jirka Paluska z Penta Gym Praha). Pomohlo ti to aj po psychickej stránke tam mať niekoho blízkeho, koho dobre poznáš?

Myslím si, že to pomáha, prišiel na posledné dva týždne, čo je čas, za ktorý sa toho už tak veľa natrénovať nedá. Na druhú stranu je dobré, že tu mám niekoho, kto sa môže venovať iba mne, je tu iba pre mňa. Tí ostatní tréneri sú skvelí, ale samozrejme nie som ich jediný žiak alebo zápasník, majú nás tu veľa. Tak je skvelé, že Mamut je tú iba pre mňa a môžem s ním robiť to, čo ja potrebujem. Robili sme individuálne drily a techniky. V tomto smere je to naozaj dobré.

Kto z Blackzilians sa s tebou najviac pripravoval na tvoj súboj? Všimol som si z videí z tohto tímu, že sa tam sem-tam ukáže Luke Rockhold.

Áno, Luke sa tu občas ukáže, ale nemôžem povedať že úplne často. Párkrát sme spolu trénovali, ale nič prehnané. Z ťažkých váh je tu Stefan Struve, Matt Mitrione alebo Anthony Johnson, ktorý síce nie je ťažká váha, ale silovo ho tam môžeme zaradiť. Je tu veľa chalanov, ktorí nie sú tak známi, ale sú veľmi dobrí. Sparing partnerov som mal veľa, nemôžem sa na to sťažovať.

Čo hovoríš na zmenu tvojho súpera iba tri týždne pre súbojom?

Ono to bolo viac ako 3 týždne. Ja som to možno ohlásil pred 3 týždňami, ale vedel som to dlhšie. Akurát to nebolo oficiálne, tak som musel počkať so zverejnením tejto informácie, ale vedel som to cca 5 týždňov pred zápasom. Je to samozrejme nepríjemné, keď sa mení súper, ale na druhú stranu, pre súpera je to taktiež nepríjemné, alebo skôr to nie je ideálne, lebo má kratšiu dobu na prípravu. Beriem to tak, že sme na tom rovnako, nejako som sa z toho nezrútil. Nestresujem sa z toho, ide sa ďalej a bolo treba premyslieť, čo upraviť, ale v zásade je to jedno. Ten súper nie je štylisticky až tak odlišný od pôvodného (Demian Grabowski 20-4 MMA, 0-2 UFC pozn. redakcie), nie je to také, žeby to bolo úplne niečo iné, takže zásadný problém v tom nevidím.

Čo si o svojom novom súperovi myslíš? Oleksiy Oliynyk má 39 rokov, jeho MMA debut bol pred 20 rokmi a rekord impozantných 50-10-1 MMA, 2-1 UFC s dvoma výhrami v prvom kole. Svoj posledný zápas síce prehral, ale veľmi tesne.

Je určite najskúsenejší súper s akým som sa doteraz stretol. Príde mi, že využíva taký ´oldschoolový´ štýl. Samozrejme je to hlavne zemiar a na tej zemi používa také techniky, ktoré sa dnes už až tak nepoužívajú. Napríklad ezekiel choke alebo neck crank používa často. To sú proste veci, ktoré dnes už tak často nevidíme. Tak som to musel s trénerom prebrať ako sa voči tomu brániť, pretože to dnes už skoro nikto nepoužíva. Myslím si, že tým, že je starší, by som mal mať výhodu v kondícii, ale aj silovo na tom budem lepšie. Ďalšia vec, má už 39 rokov, čo síce v ťažkej váhe nie je až tak veľa, ale je dôležité povedať, že má za sebou 61 zápasov, čím človek akoby starne. Keby má 39 rokov a za sebou 10 zápasov, tak si myslím, že by bol akoby mladší. Každý človek má obmedzené množstvo zápasov a každým zápasom človek starne. Je to pre telo záťaž, preto si myslím, že to na ňom bude vidieť, tá opotrebovanosť jeho tela.

Viem, že sa nemá pred zápasom prezrádzať taktika, ale chcel by som sa opýtať, či by si držal súboj radšej v standupe alebo na zemi. Vzhľadom na to že Olyinyk je špecialista na zemi.

Nemôžem taktiku rozdeliť buď na zem alebo postoj, pretože neviem s čím príde. Tak sa to proste nerobí. Viac-menej ak s ním budem v postoji, nechcem sa púšťať do zbytočných prestreliek, aj keď nemá ten standup veľmi technický, podľa mňa má stále silnú ranu. Nechcem sa púšťať do besných výmien, skôr to držať na diaľku. Na zemi naopak z toho neurobiť grapplingový súboj, ale skôr veľa pracovať s údermi, vytvárať situácie, kde si rýchlo vymeníme pozíciu.  Aj na zemi treba držať strednú vzdialenosť a používať veľa úderov, nesnažiť sa s ním o grappling. 

Spomenul si meno Matt Mitrione, ktorý bude mať čoskoro zápas s legendárnym Fedorom Emelianenkom na Bellatore 172. Kto podľa teba zvíťazí?

Ja si myslím, že to Matt Mitrione môže vyhrať. Fedor v posledných zápasoch nevyzeral až tak dobre ako v minulosti. Hlavne v poslednom zápase s Maldonadom a treba povedať, že Matt je oveľa lepší wrestler ako Maldonado. Fedor určite môže vyhrať, ale ak by som mal vsadiť a bol by kurz 1:1 vsadil by som na Mitrioneho.

Čo myslíš ako dopadne main event počas tvojho zápasu, medzi bývalým dvojnásobným šampiónom B.J. Pennom a mladým talentom Yairom Rodriguezom?

Vôbec to neviem odhadnúť, lebo B.J. Penn sa vracia po dlhej pauze a nedá sa odhadnúť v akej bude forme, to vie len jeho tím. Skôr by som tipoval Rodrigueza, ale nevsadil by som si na to.

Čo hovoríš na nové vedenie UFC a trendy, v ktorých niekedy vyhráva popularita, a to koľko sa zarobí za zápas, ako víťazná šnúra zápasov, a to kto si zápas naozaj zaslúži. Ako príklad uvediem Damiana Maiu so 6 výhrami v rade, alebo Tyrona Woodleyho, ktorý vyzýva Bispinga a povedal, že Wonderboy si nezaslúži odvetu, pritom ich zápas skončil remízou.

Samozrejme tento systém, kto má väčšiu popularitu dostáva lepšie zápasy nie je úplne fér. Na druhú stranu si musíme uvedomiť, že UFC je súkromná firma a chce zarábať peniaze. Noví majitelia ju kúpili za 4 miliardy dolárov a tie peniaze chcú zarobiť naspäť. Nedá sa im to úplne vyčítať a my ako zápasníci sa tomu jednoducho musíme prispôsobiť. Nevidím v tom až taký zásadný problém. Ak niekto chce dobré zápasy, musí byť vidieť. Je to trochu iný systém ako predtým, ale až taký problém v tom nevidím. Je lepšie sa prispôsobiť a vyťažiť z toho, ako plakať.

 

Viktor Pešta v akcii v súboji s Derrickom Lewisom

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Viktor Pešta: Zo zmeny súpera sa nestresujem (rozhovor)