Český stroj sa zastavil. Schick spravil strašnú chybu, hneval sa tréner

Futbalisti Česka prehrali prvý zápas v skupine.
Futbalisti Česka prehrali prvý zápas v skupine. (Autor: TASR / AP)

Česi odmietli pred zápasom pokľaknúť ako gesto proti rasizmu.

BELFAST, PRAHA. Česi zahrávali štandardnú situáciu, o loptu v šestnástke bojovali Connor Roberts a Patrik Schick. Český útočník sa dožadoval faulu a penalty, uvidel však červenú kartu. Walesana zasiahol rukou do tváre.

„Patrik sa údajne ohnal, čo je strašná chyba. Takýmto skúseným hráčom sa to nemôže stávať,“ hneval sa po zápase pre české médiá tréner hostí Jaroslav Šilhavý.

Šilhavý: Zápas ovplyvnilo vylúčenie

Situácia zo 49. minúte výrazne ovplyvnila zápas. Českí futbalisti nenadviazali na skvelé výkony proti Estónsku a Belgicku a v skupine zaznamenali prvú prehru. O triumfe Walesu 1:0 rozhodol v závere Daniel James.

„Zápas ovplyvnilo vylúčenie Schicka. Inak by sme sa v druhom polčase viac nadýchli. Po tomto momente sa to celé rozbilo,“ dodal.

Podľa českého portálu idnes.cz bolo rozhodnutie rumunského arbitra Hategana viac ako prísne. Pískať sa vraj malo naopak.

„Keby bol na štadióne v Cardiffe videoasistent, hlásil by zjavnú chybu a pokutový kop. Pri nábehu domáci Roberts jasne fauloval Schicka, ktorý sa mu snažil vytrhnúť. Robil to dôrazne, zahnal sa, čo domáci záložník okamžite využil. Chytil sa za tvár, aj keď ho tam Schick vôbec nezasiahol a padol k zemi,“ uvádza.

Roberts vyviazol so žltou kartou, Schick bol vylúčený vôbec po prvý raz v kariére.

„Tréner, veď ma celý čas ťahal,“ kričal Čech, keď schádzal z ihriska.

V 82. minúte bol po druhej žltej vylúčený aj obranca Walesu, na troch bodoch pre domácich to však už nič nezmenilo.

Simulant Roberts. Zápas nakoniec tiež nedohral, pretože po faule na Součka videl druhú žltú kartu,“ uvádza český portál.

(Autor: TASR / AP)

Trest neplatí pre šampionát

Od Čechov to nebol tak vydarený výkon ako pred štyrmi dňami proti Belgicku. Napriek tomu ukázali, že sú sebavedomí a veria si.

„Dvadsať minút takmer nepožičali súperovi loptu, nepúšťali ho na svoju polovicu. Ale keď žiadnu z nádejných možností nevyužili, ich nápor sa postupne vytrácal. Česi si trpezlivo menili loptu, krátkymi prihrávkami sa dostávali na dostrel. Vyloženú šancu si však nevytvorili,“ dodal idnes.cz.

Schick dostane s veľkou pravdepodobnosťou trest na minimálne dve stretnutia, neovplyvní to však jeho štart na júnových majstrovstvách Európy.

Keďže ide o súťaž Európskej futbalovej únie (UEFA), pykať bude až v septembri v kvalifikácii na svetový šampionát, ktorú riadi Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Pred zápasom nepokľakli

Zápas Walesu s Českom priniesol zaujímavú situáciu už pred výkopom. Zatiaľ čo domáci hráči a rozhodcovia si pred zápasom pokľakli, aby tým upozornili na pretrvávajúci rasizmus v spoločnosti, českí futbalisti zostali stáť.

Známe gesto, spájané s iniciatívou Black Lives Matter, nepodporili. Vymysleli si vlastné.

Vzhľadom na to, že domáci Wales intenzívne rieši rasistické urážky dvoch svojich hráčov na sociálnej sieti a český reprezentačný stopér Ondřej Kúdela je obvinený z rasizmu po zápase Rangers - Slavia, rozhodli sa pomerne k odvážnemu kroku.

Českí futbalisti ostali stáť a všetci ukázali prstom na ľavý rukáv dresov a nápis "Respect". Ide o logo kampane UEFA, ktorá sa boju proti rasizmu, xenofóbii a ďalším prejavom neznášanlivosti venuje dlhé roky.

„Vedenie futbalovej reprezentácie a Futbalová asociácia Českej republiky (FAČR) tým chcú spoločne avizovať apolitický postoj národného tímu k niektorým aktuálnym témam, ktoré v športovom prostredí rezonujú,“ píše sa v tlačovej správe, ktorá bola rozposlaná ešte pred výkopom.

„K rozhodnutiu nepokľaknúť sme dospeli po konzultácii vedenia reprezentácie s hráčmi,“ informoval hovorca FAČR Michal Jurman.

Česi minulý rok pred zápasom v Škótsku spoločne učinili známe gesto a pokľakli, za čo si vyslúžili vlnu kritiky od domácich fanúšikov i niektorých politikov, píše idnes.cz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Český stroj sa zastavil. Schick spravil strašnú chybu, hneval sa tréner