Rusi sa báli, že bude jedenástka. Okolo Maka sa len prechádzali

Slovenskí futbalisti podali proti Rusku bojovný výkon.
Slovenskí futbalisti podali proti Rusku bojovný výkon. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|31. mar 2021 o 16:47

Reprezentačný tréner je pod veľkým tlakom, tvrdí Jurkemik.

Slovensko má z úvodných troch zápasov kvalifikácie na svetový šampionát päť bodov a je jediným nezdolaným tímom H skupiny. Nezískalo však viac bodov s najslabšími súpermi. Vystúpenie slovenských futbalistov v marcovom trojzápase zhodnotil pre Sportnet majster Európy a bývalý reprezentačný tréner LADISLAV JURKEMIK.

Čo ukázali úvodné tri zápasy kvalifikácie?

To, že hráči slabých súperov podceňujú, ale proti silnejším súperom vedia aj behať a bojovať. Prvé dva zápasy boli veľmi slabé, proti Rusom už to bolo trošku lepšie. Chýba nám však stredová formácia.

Nemáme tvorivých hráčov, preto sa len bránime a čakáme na protiútoky a na štandardné situácie. To nám vychádzalo, preto sme porazili Rusov. Ale bol tam aj iný prístup, väčšie nasadanie, bojovnosť a najmä lepšia disciplína, ako proti Cypru a Malte.

Bolo by to iné, keby mohol hrať Marek Hamšík?

Bolo by to úplne iné. Jakub Hromada ukázal proti Rusom, že má prihrávku, ale ostatní sú len bojovníci. Chýba aj sebavedomie v hre jeden na jedného. Proti Rusom veľa nevytiahli. Podarilo sa to akurát Róbertovi Makovi, lebo Rusi sa báli, že bude jedenástka a tak okolo neho sa len prechádzali.

Musíme povedať, že Rusi včera sklamali, bolo to priemerné mužstvo. Určite to nie je favorit v našej skupine. Hrali asi s takým prístupom, ako my proti Cypre a Malte. Stopercentne nás podcenili a takisto nemajú hráčov, ktorí vedia tvoriť. Rusko pre mňa nie je silné mužstvo. To je Nemecko, Belgicko, Portugalsko, Anglicko, ale aj Česko. Rusi sa s nimi nemôžu porovnávať.

Prečo?

Rusko nemá momentálne generáciu, pred ktorou by sme mali mať rešpekt. V utorok sme však hrali s rešpektom, boli sme takticky 20-30 metrov od bránky, a to je zbytočné proti takémuto súperovi. Hráme príliš opatrný futbal. Hrali sme tak aj v prvých dvoch zápasoch.

Veď keď Malta dala svoj prvý gól, tak v našej šestnástke bolo deväť slovenských hráčov! Keby sa to stalo proti Španielsku, to je niečo iné, ale proti Malte? A týmto nechcem podceňovať tím Malty. Jednoducho musíme hrať so sebavedomím.

Z ktorých hráčov ste mali v zápase s Ruskom dobrý dojem?

Z brankára Dušana Kuciaka, aj z dvoch stopérov, Milana Škriniara a Ľubomíra Šatku. Ani krajní obrancovia nezaostávali, s veľkým nasadením hral Tomáš Hubočan. V zálohe na mňa spravil dojem predovšetkým Hromada.

Sledujem ho aj v Slavii, viem, že je to vynikajúci futbalista. Bojovníkov je strašne veľa, ale hráčov, ktorí majú prihrávku, je veľmi málo. Preto si voľakedy vážili hráčov z Československa, my sme mali prihrávku, my sme mali myšlienku, ale toto sa zo slovenského futbalu vytratilo.

Čo vravíte na situáciu okolo Lászlóa Bénesa? Jeho kreativita by sa národnému tímu zišla.

Myslím si, že s Hamšíkom by boli vynikajúca dvojička. Hráva pravidelne za Augsburg, škoda, že sa uráža. Týmto škodí len sám sebe. Musí mať trpezlivosť, a čakať na svoju šancu.

Ladislav Jurkemik
Ladislav Jurkemik (Zdroj: TASR, Autor: Martin Baumann)

Po prvých dvoch zápasoch sa niesla vlna kritiky aj na trénera Štefana Tarkoviča. Myslíte si, že v zápase s Ruskom sa rozhodovalo aj o jeho budúcnosti?

Keď prehráte tri zápasy po sebe – lebo ja beriem tie remízy ako prehry – samozrejme, že sa trénerova stolička zatrasie a musí prísť druhý tréner. V reprezentácii ste pod veľkým tlakom. Teraz to Tarkovič ustál. Opticky to pekne vyzerá, že máme päť bodov, a strácame len bod na Rusko a Chorvátsko. Lenže problém je to, s kým sme postrácali body. To by mali byť povinné víťazstvá.

Ako vidíte šance Slovenska na postup na svetový šampionát?

Skupina sa vyrovnala, ale pre mňa bolo od začiatku favorit Chorvátsko. Matematika bola vopred daná: získať šesť bodov s Maltou a Cyprom, potom povyhrávať doma nad Slovinskom, Ruskom, ak sa podarí, aj s Chorvátskom.

Keď sa podarí uchmatnúť bod v Slovinsku či v Rusku, to je len plus. My máme teraz mínus štyri body. Normálne by sme mali mať deväť bodov a tie štyri body musíme niekde naháňať.

O necelé tri mesiace čaká Slovákov európsky šampionát. Aké sú vaše očakávania?

Na Eure máme ťažkých súperov. Španielsko netreba predstavovať, Švédsko sa úžasne zlepšilo. U Poliakov je otázka, či budú mať Lewandowského. Bez neho sú asi na tej úrovni, ako Rusi, Lewandowski je 50 percent mužstva.

Je to gólová mašina a vie rozhodovať ťažké zápasy. Na druhej strane, na Eure nemáme čo stratiť, ale nemôžeme tam ísť s takým bojazlivým futbalom, ako sme predviedli aj proti Rusom v prvom polčase. Ale aj tí Rusi na mňa pôsobili, že sú unavení.

Namiesto zvyčajných dvoch zápasov teraz absolvovali mužstvá tri stretnutia za šesť dní. Nemohlo mať aj to vplyv na výkon?

Profesionál, keď hrá každý tretí deň zápas, to je radosť! My sme takto hrali celú ligu. Ja som sa na to tešil, lebo to máte iba zápasy a regeneračné tréningy. Keď máte dobre natrénované, to je fantázia. Ale pre našich hráčov to je únavné, pritom sa prechádzali po ihrisku proti Cypru aj proti Malte, až proti Rusku ukázali, že vedia aj behať.

Druhá vec je to, že väčšina hráčov nehráva a nestíha zápasové tempo. Najväčší problém je, že nevedia si rozložiť sily a preto sú opatrní. Ale nemajú byť z čoho unavení. Keď mi to niekto povie, tak ma to vždy veľmi vytočí.

Myslíte si, že boli hráči opatrní na ihrisku, alebo skôr taktika bola príliš opatrná?

Podľa mňa hráči stratili sebavedomie proti Cypru a Malte a aj z toho pramenila opatrnosť. Dostať sa zase do pohody sa dá iba nasadením a bojovnosťou. To proti Rusom ukázali, ale dá sa ešte aj viac. Nešli ešte na dno svojich síl. Som presvedčený, že niektorí by mohli aj dnes odohrať ešte jeden zápas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Rusi sa báli, že bude jedenástka. Okolo Maka sa len prechádzali