Hry sú na okraji púšte. To už môžu byť aj na Mesiaci, vraví vedkyňa

Olympijská zjazdovka v Jen-čching. Kopce v okolí zjazdovky sú bez snežnej pokrývky.
Olympijská zjazdovka v Jen-čching. Kopce v okolí zjazdovky sú bez snežnej pokrývky. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. feb 2022 o 17:26

Sneh je na severe Pekingu vzácnosť.

PEKING, BRATISLAVA. Už prvé zábery olympijských športovísk zimných olympijských hier v Pekingu museli mnohým ľuďom udrieť do očí. Nie je to obraz, ktorý by fanúšik z takého podujatia čakal. 

Hnedé riedko zalesnené kopce sú ovinuté bielymi stuhami zjazdoviek či bežeckých tratí.

Sneh je v tomto regióne evidentne vzácnosť. Nie je to však teplotou. Mráz je priam arktický cez deň mínus 6 až mínus 8, v noci aj mínus 20.

Lenže na sever od Pekingu v strediskách Jen-čching a Čang-ťia-kchou je veľmi suché podnebie. Čang-ťia-kchou je dokonca vzdialené len 250 kilometrov od púšte Gobi.

Na to, aby tu mohli súťažiť športovci z celého sveta v lyžovaní, snoubordingu, biatlone a ďalších športoch, tu idú na plné obrátky snehové delá. Aby vytvorili dokonale biele kulisy, ktoré bude možné vysielať do celého sveta, píše agentúra Bloomberg. 

MOV vedel, že sneh nenapadne

Celkovo vraj organizátori budú potrebovať až 2 milióny metrov kubických snehu. Čo je objem, ktorý by zaplnil 800 olympijských plaveckých bazénov.

Pekinské hry budú prvé v histórii, na ktorých sa nebude súťažiť na prírodnom snehu. Ten tu totiž prakticky nenapadne. Za posledné štyri desaťročia je priemerný súhrn zrážok 7,9 milimetra. Pre porovnanie, v Jasnej je priemer zrážok za zimu okolo 300 milimetrov.

Že pekinské hry budú len na technickom snehu, bolo zrejmé už v roku 2015, keď si prišla kandidátske miesto pozrieť komisia Medzinárodného olympijského výboru. Už vtedy v správe o pripravenosti uviedli, že Čína podhodnotila potrebu množstva technického snehu.

MOV už vtedy vedel, že bez umelo vytvoreného snehu sa v Pekingu hry nebudú môcť konať a bude ho treba obrovské množstvo. Napriek tomu čínska kandidatúra uspela.

Bez diel to už nejde

Technický sneh je dnes už neoddeliteľnou súčasťou zimných hier. 

Organizátori si robia zásoby vzhľadom na globálne otepľovanie a výkyvy teplôt, aby mohli súťaže prebehnúť aj v prípade, že je príliš teplo alebo jednoducho nesneží. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Hry sú na okraji púšte. To už môžu byť aj na Mesiaci, vraví vedkyňa