Turecko
Turecko
EURO 2024
18.06.2024, Skupina F
3 - 1
1:1
Gruzínsko
Gruzínsko

Ofenzívne divadlo a krásne góly. Víťazný úder Turecka zasadil talent Realu Madrid

Futbalisti Turecka oslavujú gól.
Fotogaléria (43)
Futbalisti Turecka oslavujú gól. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|18. jún 2024 o 19:56

Futbalisti Turecka dnes zdolali Gruzínsko v zápase skupiny F na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina F

Turecko - Gruzínsko 3:1 (1:1)

Góly: 26. Müldür, 65. Güler, 90.+6 Aktürkoglu – 32. Mikautadze

Rozhodovali: Tello – Chade, Brailovsky (všetci Arg.), ŽK: Bardakci, Calhanoglu - Kverkvelia

Diváci: 59.127

Turecko: Günok - Müldür (85. Celik), Akayidin, Bardakci, Kadioglu - Ayhan (79. Demiral), Calhanoglu (90.+2 Ozcan) - Güler (79. Yazici), Kökcü, Yildiz (85. Aktürkoglu) - Yilmaz

Gruzínsko: Mamardašvili - Kakabadze, Kvirkvelia (85. Zivzivadze), Kašia, Dvali, Tsitaišvili (74. Lochošvili) - Kochorašvili, Mekvabišvili (89. Altunašvili), Čakvetadze (74. Davitašvili)- Mikautadze, Kvaratskhelia

DORTMUND. Futbalisti Turecka zvíťazili vo svojom úvodnom zápase v skupine F na EURO 2024 v Nemecku (ME vo futbale), keď zdolali mužstvo Gruzínska 3:1.

O ich úspešnom vstupe do turnaja rozhodol v 65. minúte Arda Güler, ktorý po gólovo nerozhodnom prvom polčase (1:1) vrátil Turkom náskok.

Ich víťazstvo poistil v nadstavenom čase Kerem Aktürkoglu.

Hráči Turecka nastúpia na ďalší zápas v sobotu 22. júna v Dortmunde proti Portugalsku (18.00), Gruzínci si v rovnaký deň v Hamburgu zmerajú sily s Českom (15.00).

Fotogaléria zo zápasu Turecko - Gruzínsko na EURO 2024 (skupina F)

Tabuľka skupiny F na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Turecko - Gruzínsko na EURO 2024

I. polčas:

Úvod zápasu herne patril Turkom, ktorí sa prvýkrát dostali do šance v 4. minúte, no Kökçü ani Güler nedosiahli na centrovanú loptu do nebezpečnej pozície.

Turci boli blízko ku gólu v 11. minúte, keď Ayhan prestrelil brankára Mamardašviliho, no trafil iba do konštrukcie brány.

Krátko na to sa k slovu dostali Gruzínci a Mekvabišviliho strelu ľavačkou vytesnil brankár Günok na roh. Následne sa hra vyrovnala a odvíjala sa medzi šestnástkami.

V 26. minúte Turci otvorili skóre, keď Müldür efektnou strelou bez prípravy zatočil loptu, na ktorú Mamardašvili nedosiahol - 1:0.

Krátko na to sa Turci tešili aj druhýkrát, ale Yildizov gól neplatil pre ofsajd, ktorý odhalil VAR.

Po polhodine mohli Gruzínci vyrovnať, ale strelu Citaišviliho vyrazil brankár Günok.

O dve minúty však už inkasoval, keď Kochorašvili prihral z pravej strany cez Yildiza do šestnástky a nepokrytý Mikautadze prekonal Günoka - 1:1.

Ten istý hráč mohol v 36. minúte pridať druhý gól Gruzíncov, ale tesne minul bránu.

II. polčas:

Aj druhý polčas ponúkol viacero šancí na oboch stranách. Gruzínci ho začali tlakom a viacerými šancami, Turci odpovedali nebezpečným priamym kopom Calhanoglu, na ktorý Mamardašvili dokázal zareagovať.

Rozhodujúci moment priniesla 65. minúta, v ktorej sa Güler dostal k strele, ktorú poslal pod hornú žrď a nedal šancu gruzínskemu brankárovi - 2:1.

VIDEO: Gól Ardu Gülera 

V 87. minúte bol blízko ku gólovej poistke Yazici, ale jeho hlavičku efektne vyrazil Mamardašvili.

V nadstavenom čase sa Gruzínci snažili vyrovnať aj s brankárom v šestnástke súpera, no bez úspechu.

Naopak, Aktürkoğlu sa dostal do protiútoku a do prázdnej brány uzavrel na 3:1.

Hlasy po zápase

Willy Sagnol, tréner Gruzínska: "Nikdy nie je príjemné, keď prehráte, ale môžeme byť hrdí na náš výkon a na to, že sme postavili gruzínsky futbal do takého pozitívneho svetla. Myslím si, že na konci sme mali veľa šancí vyrovnať. Chýbalo nám zo všetkého niečo - talent i skúsenosti. Získame ich iba účasťou na turnajoch ako je tento."

Kerem Aktürkoglu, útočník Turecka: "Snívali sme o tom, že začneme víťazstvom. Vedeli sme, že nás bude čakať atmosféra, v ktorej budeme ako doma. Toto je skvelý štart, ale ešte vždy je to iba začiatok. Nikdy sme nezvíťazili v prvom zápase turnaja, je to pre nás historické. Ak chceme, aby toto víťazstvo niečo znamenalo, tak musíme pokračovať v takýchto výkonoch."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Ofenzívne divadlo a krásne góly. Víťazný úder Turecka zasadil talent Realu Madrid