Ruský triatlonista mal pozitvny test na doping. Štartoval na olympiáde

Igor Poľanskij na OH Tokio 2020.
Igor Poľanskij na OH Tokio 2020. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. aug 2021 o 15:28

Na olympiáde obsadil Igor Poľanskij medzi mužmi 43. miesto.

BRATISLAVA. Po skončení olympijských hier v japonskom Tokiu sa ruskí predstavitelia hrdili faktom, že ani jeden zo športovcov Ruského olympijského výboru nemal počas OH pozitívny test na doping.

Necelý týždeň po tom, ako v Tokiu zhasol olympijský oheň, však na svetlo sveta vyšla správa o dopingovom prehrešku skúseného ruského triatlonistu Igora Poľanského.

Podľa Medzinárodnej triatlonovej únie (ITU) v tele 34-ročného športovca odhalili erytropoetín, teda EPO.

Test sa konal ešte pred štartom OH počas tréningového kempu v ruskom Vladivostoku. Poľanskij má právo požiadať o analýzu B-vzorky a obrátiť sa na Športový arbitrážny súd (CAS). Na OH v Tokiu obsadil medzi mužmi 43. miesto, v súťaži zmiešaných štvoríc bol súčasťou ruského tímu na 14. pozícii.

Podľa ruského ministra športu Olega Matycina v prípade potvrdenia tejto správy ide len o individuálny prípad, ktorý neovplyvní globálnu mienku na Rusko a jeho boj proti dopingu.

"Ak sa preukáže, že do tohto incidentu bol zapojený ešte niekto iný, okamžite budú uložené prísne tresty. Dúfam, že táto vážna skutočnosť je len ojedinelá a neovplyvní celkové vnímanie toho, čo robí Ruská federácia.

Aktívne pokračujeme v boji proti užívaniu dopingu prostredníctvom vzdelávacích programov v spolupráci so športovými zväzmi v regiónoch.

Som si preto úplne istý, že ide o ojedinelý prípad," povedal Matycin prostredníctvom oficiálnej správy rezortu športu, informuje o tom web rsport.ria.ru.

Práve dlhodobo tolerovaný a dokonca štátom organizovaný doping v Rusku stojí za trestom pre krajinu, na základe ktorého športovci z Ruska štartovali na OH v Tokiu pod hlavičkou Ruského olympijského výboru a nie pod ruskou vlajkou s tónmi ruskej hymny pri zisku zlata.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Triatlon»Ruský triatlonista mal pozitvny test na doping. Štartoval na olympiáde