Trénerka Dana Vaľková: Karate nie je len o víťazstvách, ale aj o pokore

(Autor: archív)
Sportnet|27. júl 2018 o 00:00

Bolo pre ňu veľkou neznámou.

PREŠOV. Karate bolo pre ňu veľkou neznámou. Dnes táto ekonómka úspešne trénuje deti v klube, ktorý navštevuje aj jej syn. Trénerka Karate klubu Junior Prešov Danka Vaľková.

Pred tromi rokmi bola medzi rodičmi, ktorí sa zapojili do “oldies” tréningov, dnes je sama trénerkou, deti ju volajú “teta mamka Danka”. Viac prezradila Dana Vaľková v rozhovore.

Prečo ste začali trénovať s trénermi v Juniore deti?

„Keď ma pred dvomi rokmi oslovili tréneri s ponukou trénovať mladšie deti športovú disciplínu agility (prekážky, atletická časť), napadlo mi, že by to bolo rozumné využitie nadšenia pre tento šport, ktorý mi v minulosti bol veľkou neznámou. To nadšenie mi ostalo aj pri ich trénovaní. Hlavne vtedy, keď vidím detičky, ktoré prídu v septembri do klubu s neistým krokom, nesmelým postojom a vystrašeným pohľadom a na konci sezóny sú smelšie a odvážnejšie. Ako trénerku ma teší, že detičky sú fyzicky a pohybovo zdatnejšie, a že aj ja som mohla svojím pričinením prispieť k ich športovému rozvoju.”

Vieme, že v Juniore trénuje aj váš syn Filip. Čo mu karate dalo do života?

„Keď som ho priviedla na prvý tréning, mal sedem rokov a bol nesmelý a neistý. Už po pár mesiacoch a po mojom posmeľovaní, aby to nevzdal, som videla na mojom dieťati, ako je z neho čoraz viac sebavedomejší chlapec. A na konci sezóny sa strach a neistota z jeho pohľadu a postoja vytratili. Tam kdesi tkvie to moje nadšenie, keď som videla, ako tréneri svojím profesionálnym a obetavým prístupom vedeli zaujať deti pre tento šport. Ako ich vedú k disciplíne a rešpektovaní druhého. Okrem iného, Filip získal skúsenosti prezentovať sa pred širokou verejnosťou a nadobudol odvahu zakaždým, keď nastupoval do zápasov. Naučil sa aj pokore. Lebo tento šport nie je len o víťazstvách, ale častokrát prichádzajú aj prehry a on sa naučil ich prijímať s pokorou, čo nie je prejav slabosti, ale rešpektovania toho druhého. “

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Trénerka Dana Vaľková: Karate nie je len o víťazstvách, ale aj o pokore