Čo tam do pekla robia? Švédi opustili klub výnimočných, zostali len Česi

Tréner Švédska Johan Garpenlöv na MS v hokeji 2021.
Tréner Švédska Johan Garpenlöv na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela, Boris Vanya|31. máj 2021 o 23:59 (aktualizované 1. jún 2021 o 00:30)

Zlyhali sme, priznáva švédska kabína.

RIGA, BRATISLAVA. Bola to náročná misia a takmer sa im ju podarilo splniť.

Hokejisti Švédska potrebovali na posilnenie svojej štvrťfinálovej šance zdolať vo svojich posledných dvoch zápasoch v A-skupine Slovensko a o 24 hodín neskôr aj ruský výber. Slovákov zdolali Severania 3:1, nad Rusmi viedli ešte v poslednej tretine 1:0, ale prehra 2:3 po nájazdoch pre nich znamenalo koniec.

Švédi nepostúpili do play off na majstrovstvách sveta prvý raz v histórii. V klube výnimočných už zostalo len Česko.

Fíni chýbali vo vyraďovacích zápasoch v roku 1997, aj keď vtedy sa hralo iným systémom (do play off šli len štyri tímy, Fíni skončili na 5. mieste), Kanada pochodila podobne o rok neskôr. Rusi zlyhali v domácom prostredí na MS 2000.

Okamžite po skončení pondelkového zápasu sa v krajine jedenásťnásobných majstrov sveta rozpútala vlna kritiky na národný tím. Mimo osmičky najlepších tímov skončili Švédi naposledy v roku 1937.

Je to najväčšie sklamanie v modernej ére,“ vravel hokejový expert televízie SVT Jonas Andersson.

Ako mohli prehrať s Dánskom?

„Hráči boli v ťažkej situácii s tlakom od médií, priateľov aj od blízkych. Viem si to dobre predstaviť, ako si niekto hovorí: Čo tam do pekla robia? Ako mohli prehrať s Dánskom? To hádam nie je ani možné? To bola pre nich ťažká pozícia,“ hovoril pre denník Expressen tréner Bengt-Ake Gusstafsson.

„Tento turnaj mal trpkú príchuť. Ale môžu si aspoň užiť leto a pripraviť sa na ďalší rok. Čo musia hráči zmeniť? Úplne všetko. Toto musíme hodiť za hlavu a posunúť sa ďalej,“ dodal tréner, ktorý so Švédmi vyhral v roku 2006 olympiádu aj titul majstrov sveta.

„Väčšinou sme za zlyhanie hodnotili, ak mužstvo neprešlo cez štvrťfinále. Takže toto je veľké zlyhanie. Švédsky hokej musí mať vyššie méty. Aj keď sme na turnaji nemali najlepší tím, to platí aj o ostatných mužstvách. Bol to chabý tím,“ povedal pre SVT bývalý hokejový útočník Mikael Renberg.

Tréner nemieni skončiť

Švédi doplatili na zúfalý úvod, keď prehrali s Dánskom a Bieloruskom a na pohode im nepridala ani prehra 2:4 s Čechmi, hoci po dvoch tretinách viedli 2:0. „Zničili nás prvé dva zápasy. Potopili sme našu snahu už na začiatku turnaja,“ hovoril na tlačovej konferencii po zápase proti Rusom kapitán tímu Henrik Tömmernes.

Podobne hodnotil príčiny neúspechu aj Victor Olofsson: V prvých dvoch zápasoch sme si strelili do nohy. Po nich sme hrali pod obrovským tlakom, napriek tomu sme predvádzali výborný hokej a vo všetkých ďalších zápasoch sme mohli vyhrať."

Švédsky denník Aftonbladet podotkol, že tréner Johan Garpenlöv by mal skončiť pri mužstve a na ZOH 2022 v Pekingu by ho mal pripraviť iný tréner.

Bezprostredne po zápase švédsky kouč pre televíziu SVT uviedol: "Som sklamaný. Išli sme sem uspieť, teraz musíme ísť domov."

Garpenlöv však zároveň dodal, že o vlastnej rezignácii neuvažuje: "Zostanem pri mužstve, pokiaľ mi niekto nepovie inak."

Priebežná tabuľka A-skupiny

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Čo tam do pekla robia? Švédi opustili klub výnimočných, zostali len Česi