Dostanú tenistky rovnaké peniaze alebo začnú hrať na päť setov? WTA sľubuje riešenie

Aryna Sabalenkenková získala na US Open rovnaú prémiu vo dvojhre ako zdolaný finalista mužskej dvojhry Daniil Medvedev.
Aryna Sabalenkenková získala na US Open rovnaú prémiu vo dvojhre ako zdolaný finalista mužskej dvojhry Daniil Medvedev. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|19. sep 2023 o 14:55

Ženy si zaslúžia rovnaké prémie ako muži, vraví Sabalenková.

BRATISLAVA. Bieloruská tenistka Aryna Sabalenková po dlhšom čase opäť vytiahla na povrch zdĺhavú debatu o rovnakých finančných odmenách v tenise.

V poslednom čase sme boli svedkami najmä technologického pokroku, ale už menej názorového. Na túto staromódnu tvrdohlavosť narážajú stále tie isté skupiny ľudí. 

Rodová nadradenosť neexistuje. Alebo existuje? Tenistky to vedia. Prečo nemajú toľko peňazí ako muži? Zaslúžia si ich? 

Lyžovanie či atletika odmeňujú rovnako

Sloboda, rovnosť, bratstvo, to sú heslá Veľkej francúzskej revolúcie, ktorá sa začala v roku 1789. Je to dávna história. Ide o hodnoty, ktoré pretrvávajú a sú aktuálne aj v dnešnom svete. Historicky sa ženy snažili dostať na rovnakú úroveň ako muži a v poslednom čase sa to vo všetkých oblastiach života zlepšuje. 

Aj keď zdanie môže klamať, rovnako je to aj v športe. Už nie sme na začiatku 20. storočia, keď sa ženy nemohli zúčastniť ani na všetkých disciplínach na olympijských hrách. 

Podľa štúdie BBC z roku 2017 má dokonca 83 % športov rovnaké finančné odmeny pre mužov a ženy (medzi nimi sú alpské lyžovanie, biatlon a atletika). Situácia sa naďalej zlepšuje, ale problém rovnakých finančných odmien tu bude pravdepodobne ešte dlho.

Aká práca, taký plat

Na grandslamových turnajoch hrajú ženy menej setov, na kurte trávia menej času, nehrajú tak rýchlo, energicky a ich zápasy nesleduje toľko ľudí (väčšinu príjmov z turnajov prinášajú televízne práva). 

Toto je reálny zoznam všetkých argumentov, prečo by ženy nemali mať na turnajoch WTA alebo grandslamových podujatiach rovnaké finančné odmeny ako muži. 

Na grandslamových turnajoch to však už dávno neplatí. Prvý turnaj, ktorý sa priblížil k rovnakým finančným odmenám pre obe pohlavia, bol US Open v roku 1973. Ostatným turnajom veľkej štvorky to trvalo dlhšie. Australian Open začal vyplácať rovnaké prémie v roku 2001 a o ďalších päť a šesť rokov sa pridali Roland Garros a Wimbledon.

Čím to je, že grandslamové turnaje si v otázke finančnej rovnoprávnosti presadili svoje a okruh WTA Tour nie? Veď tu je to určite menej spravodlivé. Všetci chceme, aby bolo všetko spravodlivé.

Pohľad do histórie

Ak sa pozrieme do minulosti, zistíme, že v rokoch 1891 až 1901 hrali ženy na amerických majstrovstvách, čo je predchodcu súčasného US Open, na tri víťazné sety. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Dostanú tenistky rovnaké peniaze alebo začnú hrať na päť setov? WTA sľubuje riešenie