Švédi zdolali Rusov, Ovečkinov vyrovnávajúci gól neplatil

Švédi pomerne prekvapivo zdolali favoritov z Ruska.
Švédi pomerne prekvapivo zdolali favoritov z Ruska. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. sep 2016 o 00:13

Trochu nečakané víťazstvo severanov nad jedným z favoritov turnaja sa v Air Canada Centre v Toronte zrodilo vďaka dvom gólom v druhej tretine.

TORONTO. V úvodnom súboji B-skupiny na Svetovom pohári v hokeji Švédi zvíťazili nad Rusmi 2:1. Ruskí hokejisti síce v samom závere dokázali aj vyrovnať, gól Alexandra Ovečkina však neplatil. Rozhodca s pomocou videa usúdil, že bol dosiahnutý rukou.

Trochu nečakané víťazstvo severanov nad jedným z favoritov turnaja sa v Air Canada Centre v Toronte zrodilo vďaka dvom gólom v druhej tretine.

Skóre otváral Gabriel Landeskog.
Skóre otváral Gabriel Landeskog. (Autor: TASR/AP)

Skóre otvoril v 31. min v presilovej hre Gabriel Landeskog, ktorý strelou bez prípravy od modrej čiary prekonal Sergeja Bobrovského. Prešli ďalšie dve minúty a obranca Victor Hedman si nakorčuľoval medzi útočné kruhy na prihrávku Carla Hagelina a nekompromisne zakončil.

Švédi sa po získaní dvojgólového náskoku upokojili a pozornou defenzívou držali Rusov na dištanc. Ak sa aj zrodila ruská príležitosť (veľkú spálil v 37. min Nikolaj Kuľomin), proti bol skvelý Jacob Markström. Rusi vyzerali na to, že nebudú mať šancu streliť ani gól, ale záverečná minúta riadneho hracieho času bola poriadne horúca.

Švédska bránka bola pre Rusov ako zakliata.
Švédska bránka bola pre Rusov ako zakliata. (Autor: TASR/AP)

Markström, ktorý zaskočil za chorého Henrika Lundqvista, napokon ako tretí brankár na turnaji nevychytal shutout. Prekazil mu ho Alexander Ovečkin 33 sekúnd pred naplnením 60. min, keď počas power-play z veľkej diaľky švihom cez troch brániach hráčov prekonal švédskeho gólmana.

Ovečkin sedem sekúnd pred koncom dokonca aj vyrovnal, ale jeho gól rukou neplatil. Hoci hviezdny ruský útočník naznačoval, že sa puku dotkol aj hokejkou, arbitri mali iný názor.

Puk netečoval

Po kontrolnom videu Dan O´Rourke rozpažil, lebo Ovečkin dosiahol gól rukou a potom ho už hokejkou netečoval, hoci hráč tvrdil opak a vehementne sa dožadoval opravy verdiktu. Nahnevanému Ovečkinovi napokon jeho slovné dohovory rozhodcovi neboli nič platné. Rusi odišli  s tesnou prehrou 1:2 a rovnako ako Američania (tí podľahli Európanom 0:3) sa ešte budú triasť o postup zo skupiny.

"Myslel som si, že ten dotyk tam bol. Ja som ho cítil, najprv ruka a potom hokejka. Ak mám byť úprimný, videozáznam som si ani nepozrel. Teraz už nemá význam sa o tom baviť. Treba na ten zápas zabudnúť a dívať sa dopredu," konštatoval už s chladnejšou hlavou Ovečkin.

Obávaný kanonier Washingtonu a ruskej reprezentácie priznal, že v zápase mali veľký problém so švédskou defenzívou.

"Nedávali nám veľa priestoru a my sme sa prispôsobili ich hre. Uznávam, hrali to dobre. V strednom pásme nám chýbala rýchlosť, a keď sme ju aj mali, nebola tam dostatočná podpora zozadu. Tak sme sa snažili ťahať to jeden na jedného a to nefungovalo. V tretej tretine nastala pozitívna zmena, ale dosiahli sme len jeden gól. Myslím si však, že šance tam už boli a že sme na dobrej ceste," doplnil Ovečkin.

Na Rusov čaká už v pondelok opravný termín proti výberu mladíkov Severnej Ameriky. Tí si na úvod poradili s Fínmi 4:1. Ak ani v tomto zápase zverenci trénera Olega Znaroksa neuspejú, s elitným turnajom sa pravdepodobne predčasne rozlúčia. Švédi si po víťazstve doprajú deň voľna a v utorok nastúpia v severskom derby proti Fínom. 

V nedeľu sa ešte odohrá súboj výberu Severnej Ameriky do 23 rokov s Fínmi so začiatkom o 2.00 h SELČ v pondelok nadránom.

Hlasy:

Oleg Znaroks (tréner Ruska): "Nemyslím si, že v našom tíme chýba chémia. Pracujeme na to, aby tam bola. Faktom je, že sme si nevypracovali dostatok gólových šancí. Čo sa týka neuznaného gólu Ovečkina na 2:2, veríme rozhodcom, ale ešte sa na to celé pozrieme na videu. A ak to bude stáť za to, možno sa k tomu vrátime. Verím našej obrane, ale v zápase sme urobili aj zopár chýb. Napríklad, keď sme v druhej tretine vyrobili pre Švédov presilovku a v nej potom nepokryli súperových hráčov."

Alexander Ovečkin (útočník Ruska): "Cítil som, že som sa toho puku dotkol. Ak mám byť úprimný, videozáznam som si ani nepozrel, ale ten dotyk tam bol. Teraz na tom už nezáleží. Prehrali sme a pred nami je ďalší zápas. Musíme zabudnúť, čo sa stalo, a svoju pozornosť venovať ďalším výzvam."

Vladimir Tarasenko (útočník Ruska): "Rozhodca rozhodol a my už nemáme dôvod sa o tom góle viac baviť. Každá prehra na takomto fóre zabolí, ale ideme ďalej. Teraz nám je jasné, že v ďalších dvoch zápasoch musíme zvíťaziť."

Rikard Grönborg (tréner Švédska): "Neúčasť Henrika Lundqvista nenarušila náš herný plán. Jacob Markström je veľmi dobrý a prispôsobivý brankár, svoje miesto si zastal výborne. Nechceli sme sa púšťať do rýchlostných pretekov s ruským tímom, lebo práve v tom je ich sila. Podľa potreby sme spomaľovali hru, forčekovali jedným útočníkom, ktorý vyvíjal tlak na ruskú rozohrávku. Snažili sme sa o čo najčastejšiu kontrolu puku a tento herný zámer sme naplnili."

Gabriel Landeskog (útočník Švédska): "Už na vstupnom mítingu sme sa dobre naladili na zápas. Neúčasť Henrika Lundqvista nás zabolela, ale panika v šatni nevznikla. Vedeli sme, že Jacob Markström ho dobre zastúpi. Je to pokojný chlapec, ktorý nás nabíja energiou na ľade aj v šatni. Dôverovali sme mu a koncentrovali sa na svoj výkon. Úspešne vykročiť je vždy veľmi dôležité."

Jacob Markström (brankár Švédska): "Pri vyrovnávajúcom góle Ovečkina som stískal všetky prsty aj palce, aby neplatil. Mali sme aj šťastie, ale za výkon počas celých 60 minút sme si víťazstvo zaslúžili. Boli sme lepším tímom, mali sme dobrý herný plán, ktorý sa všetci na ľade snažili naplniť. Obrancovia, ale aj útočníci predo mnou odviedli v defenzíve výbornú prácu. Blokovali strely a vytesňovali hráčov súpera z nebezpečných zón. Videl som puky, ktoré na mňa smerovali a vtedy je to pre brankára vždy jednoduchšie."

Svetový pohár - B-skupina - Toronto - nedeľa:

Švédsko - Rusko 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Góly: 31. Landeskog (E. Karlsson, Nicklas Bäckström), 33. Hedman (Hagelin, H. Sedin) - 60. Ovečkin (Malkin, Daciuk)

Vylúčení:.3:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 18 966 divákov

Zostavy

Švédsko: Markström - Straalman, Hedman, N. Hjalmarsson, Ekman-Larsson, E. Karlsson, Ekholm - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Nicklas Bäckström, F. Forsberg - M. Backlund, Söderberg, Landeskog - Silfverberg, Krüger, Hagelin

Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, A. Markov, Marčenko, D. Kulikov - Kučerov, Dacjuk, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, N. Kuľomin - Kuznecov, Anisimov, Telegin - Dadonov, Šipačov, Panarin

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Švédi zdolali Rusov, Ovečkinov vyrovnávajúci gól neplatil