Súperky s ňou nechceli behať. Semenyaová je späť

Caster Semenyaová.
Caster Semenyaová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. apr 2016 o 11:36

Juafričanka vyhrala tri domáce tituly a behá ako keď mala osemnásť. "Snívam o tom, že prekonám svetový rekord," vraví.

JOHANNESBURGH. „Nechceme súťažiť s chlapom,“ vraveli jej súperky. Bežkyňa Caster Semenyaová v roku 2009 vyletela v atletike takmer ako Usain Bolt.

Suverénne sa stala majsterkou sveta v behu na 800 metrov. Jej rýchly vzostup a fyzické parametre však vyvolávali veľa otázok.Dievčatko s chlapčenskou tvárou triumfálne napínalo bicepsy. Do očí ešte viac bilo, že za rok sa zlepšila na osemstovke takmer o 17 sekúnd.

Mali pocit, že súperia s mužom

„Je frustrujúce behať proti niekomu, kto vyzerá, ako že mu to ide úplne bez námahy," sťažovala sa vtedy Kanaďanka Diane Cumminsová.

Osemnásťročná Semenyaová sa stala majsterkou sveta s obrovským náskokom.
Osemnásťročná Semenyaová sa stala majsterkou sveta s obrovským náskokom. (Autor: TASR/AP)

„Všetci veríme, že keď Semenyaová pobeží na hranici svojich možností, môže zabehnúť svetový rekord. Takéto časy však behajú muži a z tohto pohľadu je jasné, že je oveľa lepšia než ktorákoľvek žena. Väčšina z nás má pocit, že behá s mužom.“

Po návrate stratila rýchlosť

Atletickí šéfovia, preto Semenyaovú poslali na testy pohlavia. Niekoľko mesiacov nesúťažila. Výsledky testov sa nikdy nedostali na verejnosť. Objavovali sa nepotvrdené správy, že je hermafrodit, nemá vaječníky a jej telo produkuje trojnásobne viac testosterónu ako je v ženskom tele. 

Po jedenástich mesiacoch jej povolili opäť súťažiť so ženami. Po návrate však už nebola taká rýchla. Stále patrila do svetovej špičky, no nevyhrávala rozdielom triedy. Na olympiáde v Londýne získala striebornú medailu. Vlani na majstrovstvách sveta vypadla v semifinále. 

Tri tituly za pár hodín

Lenže zdá sa, že na hrách v Riu môže byť opäť bez konkurencie. Dokonca nie v jednej disciplíne.

Semenyaová cez víkend štartovala na národnom šampionáte. Najskôr vyhrala beh na 400 metrov. Zabehla čas 50,78 s. Zlepšila si osobný rekord takmer o dve sekundy a dostala sa na prvé miesto v tohtoročných tabuľkách.

Do hodiny sa tešila aj z druhého titulu. Vo svojej najsilnejšej disciplíne na 800 metrov (1:58,34 min). Tiež zabehla najlepší čas roka. A aby toho nebolo málo štartovala aj na tisícpäťstovke a znova vyhrala (4:10,93 min.).

Pri triumfe na osemstovke komentátor nevychádzal z údivu: "Môj Bože, veď to je výklus."

Semenyaová vyhrala s náskokom siedmich sekúnd. Trojnásobnou majsterkou Juhoafrickej republiky sa stala za štyri hodiny.

„Snívam o tom, že vyhrám olympiádu, majstrovstvá sveta a prekonám svetový rekord," vraví teraz Juhoafričanka. Svetový rekord na 400 metrov drží Nemka Marita Kochová už vyše 30 rokov - 47,6 s. Ešte starší je rekord Jarmily Kratochvílovej na osemstovke. Čas 1:53,28 minúty zabehla pred takmer 33 rokmi a je to najstarší atletický rekord. 

Ďalšie triumfy Semenyaovej, môžu opäť otvoriť otázky hormonálnych limitov, ktoré produkuje telo prirodzene. Ak si udrží výkonnosť na olympiáde nebude mať rovnocennú súperku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Súperky s ňou nechceli behať. Semenyaová je späť