Sú nepresvedčiví, no neprehrali už desať rokov. Američanov vo finále vyzvú Srbi

Carmelo Anthony a Kevin Durant. Dve osobnosti amerického tímu sa ho pokúsia priviesť k ďalšiemu zlatu.
Carmelo Anthony a Kevin Durant. Dve osobnosti amerického tímu sa ho pokúsia priviesť k ďalšiemu zlatu. (Autor: TASR/AP)
SITA|20. aug 2016 o 07:27

Nevyužili sme azda najlepšiu šancu na zdolanie Američanov. Nehrajú tak dobre ako v minulosti, povedala po semifinálovej prehre Španielov ich najväčšia hviezda Paul Gasol.

RIO DE JANEIRO. Favorizovaných Američanov vyzvú vo finále olympijského turnaja mužov v Riu de Janeiro basketbalisti Srbska, ktorí v semifinále zdolali až nečakane jasne Austráliu 87:61. V drese víťazov dosiahol rozohrávač Miloš Teodosič 22 bodov.

Vo finále príde k repríze súboja o zlato z posledného Svetového pohára 2014 v Madride, kde USA vyhrali 129:92. Na olympijských hrách hralo Srbsko naposledy rozhodujúci duel ešte v Atlante 1996, vtedy však ako súčasť bývalej Juhoslávie. Američania ovládli štrnásť zo sedemnástich olympijských turnajov.

Americkú hegemóniu sa pokúsia zrušiť Srbi. Na snímke Milan Macvan a jeho radosť z postupu do finále.
Americkú hegemóniu sa pokúsia zrušiť Srbi. Na snímke Milan Macvan a jeho radosť z postupu do finále. (Autor: TASR/AP)

Basketbalisti Spojených štátov amerických potvrdili pozíciu favorita v piatkovom semifinále proti Španielom, ktorých v Aréne Carioca zdolali 82:76 (45:39).

Úradujúci majstri Európy v atraktívnom stretnutí ani raz neviedli, v poslednej štvrtine zaostávali najvyššie - až o 15 bodov. Američania doskočili pod ich košom až 21 lôpt, celkovo až 53.

Najusilovnejší v tomto smere bol pivot DeAndre Jordan, ktorý k 9 bodom pridal 16 doskokov a tiež 4 bloky.

DeAndre Jordan bol dnes podľa Anthonyho rozdielovým hráčom.
DeAndre Jordan bol dnes podľa Anthonyho rozdielovým hráčom. (Autor: TASR/AP)

"Dnes bol rozdielovým hráčom. V útoku a obrane doskakoval lopty a mal pod kontrolou podkošový priestor. Keď vnikli, čistil ho tam. Odviedol sakramentsky dobrú robotu. Súpera sme chceli tlačiť k ťažkým zakončeniam za dva body, aby strieľali z nevýhodných pozícií s obrancovou rukou v tvári. To sa nám darilo," skonštatoval krídelník Carmelo Anthony.

Reprezentanti USA ďalším triumfom zároveň natiahli svoju impozantnú víťaznú šnúru v súťažných vystúpeniach na medzinárodnej scéne na 52 zápasov. Stále platí, že premožiteľa nepoznajú už od 1. septembra 2006.

Na OH v Pekingu 2008 aj Londýne 2012 dokráčali k zlatu bez zakopnutia, keď si v oboch dueloch o zlato poradili práve so Španielmi.

Paul Gasol je nie len hviezdou zdolaných Španielov, ale aj hviezdou NBA. Po zápase má pocit, že so spoluhráčmi prepásli šancu.
Paul Gasol je nie len hviezdou zdolaných Španielov, ale aj hviezdou NBA. Po zápase má pocit, že so spoluhráčmi prepásli šancu. (Autor: TASR/AP)

"Nevyužili sme azda najlepšiu šancu na zdolanie Američanov. Nehrajú tak dobre ako v minulosti, ale stále ide o tím veľmi talentovaných individualít. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že ak by sme strieľali len o trochu presnejšie, posúvali si loptu o čosi lepšie a dôraznejšie doskakovali, bol by to teraz úplne iný príbeh," citovala AP s 23 bodmi najlepšieho španielskeho strelca Paua Gasola.



Výsledky piatkových stretnutí semifinále basketbalového turnaja mužov

Španielsko - USA 76:82 (17:26, 22:19, 18:21, 19:16)
Najviac bodov: P. Gasol 23, S. Rodríguez 11, R. Fernández 9 - K. Thompson 22 (4 trojky), Durant 14, Irving 13,

Austrália - Srbsko 61:87 (5:16, 9:19, 24:31, 23:21)
Najviac bodov: Mills a Motum po 13, Ingles 12 - Teodosič 22, Markovič 14, Macvan 12,

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Sú nepresvedčiví, no neprehrali už desať rokov. Američanov vo finále vyzvú Srbi