Zvládli maturity, čakajú ich giganti. Rusnák: Šampionát doma je dar

Slovenských futbalistov čakajú domáce ME hráčov 19 rokov.

Zvládli maturity, čakajú ich giganti. Rusnák: Šampionát doma je dar

Slovenských futbalistov čakajú domáce ME hráčov 19 rokov. (Autor: SFZ/Juraj Boledovič)
Slovenských futbalistov čakajú domáce ME hráčov 19 rokov.
Slovenských futbalistov čakajú domáce ME hráčov 19 rokov. (Autor: SFZ/Juraj Boledovič)
Daniel Dedina|13. jún 2022 o 00:00

Bude to náročné, ale ideme sa pobiť, vraví tréner devätnástky.

Slovensko hostí v najbližších dňoch atraktívne športové podujatie. Od 18. júna do 1. júla sa v piatich mestách (Trnava, Dunajská Streda, Banská Bystrica, Žiar nad Hronom, Senec) uskutočnia majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 19 rokov.

Mladí Slováci budú pred domácimi tribúnami čeliť futbalovým veľmociam, ich súpermi v A-skupine budú Francúzsko, Taliansko a Rumunsko. V hre sú aj miestenky na svetový šampionát.

„Verím, že atmosféra na tribúnach bude fantastická,“ hovorí v rozhovore pre Sportnet tréner slovenskej devätnástky ALBERT RUSNÁK st.

Do začiatku majstrovstiev Európy na Slovensku zostáva niekoľko dní. Aká je nálada v tíme?

Zatiaľ všetko klape tak, ako má. To, čo sme si naplánovali, sme do bodky splnili. Nálada v tíme je dobrá, žiadna ponorková choroba sa v ňom nevyskytuje. Máme naplánované veci, ktoré nás ešte v tréningoch čakajú. Blížiaci sa začiatok turnaja ešte nejako výrazne neprežívam.

Záverečný blok prípravy ste odštartovali 30. mája. Ako vyzerá?

Prvé dva-tri dni sme sa schádzali, pretože do toho zasiahli maturity. Úvod bol testovací, od 1. júna už zarezávame všetci naplno. Ozrejmili sme si princípy v ofenzíve i defenzíve a veci, na ktorých chceme v zápasoch stavať.

V Dunajskej Strede sme mali vytvorené fantastické podmienky, čo sa týka ihrísk aj ubytovania, za čo patrí veľká vďaka domácim. Po týždni sme sa presunuli do Demänovej, kde prišlo na rad herné sústredenie.

Na Liptove ste odohrali prípravné stretnutia proti seniorským mužstvám. Už istého treťoligového víťaza Považskú Bystricu ste zdolali 3:1, ďalší popredný treťoligový tím Rakytovce 1:0.

Išlo nám o prenos tréningových vecí do zápasov. Oba zápasy splnili svoj účel, súperi k nim pristúpili vážne, malo to úroveň i tempo. Momentálne je ťažké nájsť súpera, keďže prvá a druhá liga sa už nehrajú.

Napriek tomu sme hrali proti kvalitným tímom, ktoré nás preverili a ukázali nám, čo ešte potrebujeme doladiť. Aj im sa chcem poďakovať.

Následne bolo úlohou dobre zregenerovať, tréningy boli o čosi zábavnejšie. V závere uplynulého týždňa sme mali teambuildingové aktivity a v tomto už prichádza na rad mikrocyklus so súťažným zápasom. V utorok sa presúvame do Šamorína, kde budeme ubytovaní počas majstrovstiev Európy.

Ako dopadli maturitné skúšky v školách?

Všetci chlapci prišli v dobrej nálade, každý to zvládol. To je ďalšie pozitívum.

Záverečná 20-členná nominácia bude známa v piatok 17. júna. Máte už v hlave jasno o jej finálnej podobe?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Zvládli maturity, čakajú ich giganti. Rusnák: Šampionát doma je dar