Slovenskí biatlonisti si trúfajú držať krok s elitou

Slovenskí reprezentanti v biatlone, zľava: Marek Matiaško, Matej Kazár a Pavol Hurajt
Slovenskí reprezentanti v biatlone, zľava: Marek Matiaško, Matej Kazár a Pavol Hurajt (Autor: SITA AP)
SITA|12. nov 2008 o 16:30

Slovenská mužská biatlonová reprezentácia sa pozerá do blížiacej sa novej sezóny s veľkým optimizmom. A má na to pádny dôvod.

BANSKÁ BYSTRICA. Letná príprava biatlonistom vyšla, testy, ktoré každoročne absolvujú, ukazujú nárast kvality a výkonnosti.

"Prípravu sme zvládli presne podľa plánov v tých finančných možnostiach, ktoré Slovenský zväz biatlonu má. Nemyslím si, že sme museli niečo okresávať, že by tréningy neboli na takej úrovni, akú sme si predstavovali,“ pochválil sa tréner mužskej reprezentačnej zložky Pavol Kobela a pokračoval: "Myslím si, že môžeme byť spokojní, vyhli sa nám aj dlhodobejšie ochorenia či zranenia. Ani jeden z reprezentantov nemal žiadny dlhodobý tréningový výpadok. V lete sme spravili maximum pre to, aby sme v sezóne mohli ukázať, čo v nás je.“

So Slovákov srší optimizmus

Aj z jeho zverencov doslova srší optimizmus. Nie sú to žiadni začiatočníci, vedia už sami posúdiť, čo sa im v prípravnom období podarilo, resp. v čom mali rezervy.

"Myslím si, že príprava bola taká, akú sme si predstavovali, splnili sme všetky predsavzatia, ktoré sme mali. Až nás trochu zaskočili výsledky kontrolných testov. Každý rok ich opakujeme v rovnakej fáze prípravy, teraz sme sa presvedčili, že sme sa v porovnaní s minulosťou posunuli o niečo ďalej. Trochu sme zmenili filozofiu prípravy. Prechod z kolieskových lyží na sneh sme si nenechali na október, ale už v lete sme boli vo švédskom Torsby v snehovom tuneli. To trápenie sme si teda rozložili na viac úsekov. Ja si myslím, že sa nám letná príprava vydarila,“ priblížil novinky v príprave jeden z najskúsenejších, piaty z vytrvalostných pretekov na ZOH 2006 v Turíne, 31-ročný Marek Matiaško. V Torsby absolvovali dva tréningové bloky - tri týždne v lete a dva týždne na prelome októbra a novembra.

Spokojný vyzeral byť aj jeho o rok mladší kolega Pavol Hurajt. Ten už dokonca vie, ako chutí pohľad zo stupňa víťazov. Vyskúšal si to pred piatimi rokmi, ale potom prišiel útlm. Vlaňajšia sezóna však opäť naznačila, že sa vracia na pozície medzi najlepšími.

"S letnou prípravou môžem byť maximálne spokojný. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, aj teraz som streleckú i kondičnú časť absolvoval individuálne. Sám som bol aj na sústredeniach, svoje tréningové plány som konzultoval s Jurajom Sanitrom. Malým hendikepom pre mňa je, že sa nemám na tréningoch s kým porovnávať. Ale mám už zmerané rôzne úseky, porovnávam sa s časmi z predchádzajúcich rokov. Z tohto hľadiska viem, že som na tom lepšie ako v minulosti. Rovnako všetky funkčné vyšetrenia mi vyšli na výbornú. Rozhodol som sa vrátiť k modelu spred sezóny 2003/2004, kedy som dosiahol svojej najväčšie úspechy. Teraz už len potrebujem dať pozor, aby som zvládol prechod na sneh. Zo skúseností viem, čo a ako v závere prípravy trénovať, aby som na prvé preteky nebol ani unavený, ale aby mi ani neodišla forma,“ zdravo sebavedomo pridal rodák z Popradu.

Družstvo je výkonnostne vyrovnané

Trénera Pavla Kobelu teší, že družstvo je výkonnostne pomerne vyrovnané. "Nechcem hovoriť o nejakých lídroch tímu. Všetci majú rovnaké podmienky. Podľa veku a doterajších výsledkov by nejakými ťahúňmi mali byť Marek Matiaško a Pavol Hurajt, ale aj tí mladší pretekári, ako napríklad Matej Kazár, už dokázali bodovať vo Svetovom pohári. Tiaž umiestnení a výsledkov by teda mala byť rozložená na celé družstvo, nielen na tých dvoch,“ naznačoval ambície svojich zverencov ich lodivod. Kvarteto štartujúcich v jednotlivých pretekoch Svetového pohára bude vyberať zo šestice Marek a Miroslav Matiaškovci, Pavol Hurajt, Matej Kazár, Dušan Šimočko a celú prípravu absolvoval s tímom aj junior Martin Otčenáš.

"Naše hlavné ciele smerujú k majstrovstvám sveta. Verím, že sa nám v kórejskom Pjong-čangu podarí minimálne zopakovať vlaňajšie deviate miesto v pretekoch štafiet a aj v pretekoch jednotlivcov sa dokážeme presadiť. Takisto dôverujem chlapcom, že už od prvých podujatí Svetového pohára budú držať krok so špičkou,“ zakončil Pavol Kobela.

Slováci mali už v utorok cestovať na záverečné predsezónne sústredenie na snehu. Ten však v Európe zatiaľ chýba. Zostali preto doma, v piatok sa rozhodnú, ako bude pokračovať ich príprava. Koncom týždňa by mali odcestovať buď do rakúskeho Obertilliachu, alebo do švédskeho Idre. Prvé preteky Svetového pohára absolvujú počas prvého decembrového týždňa v dejisku tohtoročných februárových majstrovstiev sveta vo švédskom Östersunde.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slovenskí biatlonisti si trúfajú držať krok s elitou