Skákali ako na šampionátoch

Ruský skokan pri pokuse o svetový rekord – 244 cm. Latku zhodil len tesne.
Ruský skokan pri pokuse o svetový rekord – 244 cm. Latku zhodil len tesne. (Autor: TASR)
Peter Fukatsch|10. feb 2011 o 19:58

Uchov si na mítingu Europa SC High Jump postavil latku aj na 244 cm – svetový rekord. Po prvom pokuse spadla latka po milimetrovom dotyku.

BANSKÁ BYSTRICA. Špecializovaný výškarský míting, už osemnásty v Banskej Bystrici, sa iste vyšvihne do čela svetového rebríčka 2011 podobných podujatí. Nikde nebolo toľko skvelých výkonov.

Podujatia tejto kategórie sú spestrením zimy v skokanských disciplínach (výška a žrď) i vo vrhu guľou.

Pozdrav od Holma

Banskú Bystricu si špeciálne obľúbili napríklad švédsky olympijský víťaz (2004) Stefan Holm, jeho krajanka, majsterka sveta (2005) a držiteľka halového svetového rekordu 208 cm Kajsa Bergqvistová či Chorvátka Blanka Vlašičová. Holm, ktorý už skončil aktívnu činnosť, zavolal usporiadateľom počas pretekov.

Šírenie dobrého mena robí zo slovenského mítingu svetovú udalosť, hoci u nás zápasí s ťažkými finančnými problémami. Zaklínadlo: je kríza, treba šetriť, funguje.

Slovenský manažér i spíker výškarského mítingu Alfons Juck včera párkrát nezvyčajne opustil štandardný nadhľad a emotívnym hlasom vyzval: „Všímajte si atletiku, skáču tí najlepší.“

„Pre manažéra je strašné, ak musí vnútri bojovať s pocitom, či je lepšie, ak Uchov skočí, alebo sa iba pokúša o svetový rekord, lebo to by znamenalo prémie navyše.“

Rozpočet podujatia možno iba odhadovať. Ešte pred vyše týždňom uvažovali organizátori, že zrušia súťaž žien, vraj chýbalo desaťtisíc eur. Talianka Antonietta Di Martinová (víťazka s výkonom 204 cm) i Ruska Svetlana Školinová (druhá za 200 cm) prevzali po 500 eur, lebo pokorili dva metre.

Rus Uchov pokúšajúci sa reálne o svetový rekord 244 cm dostal dve tisícky. Štartovné manažéri zväčša neoznamujú.

Nízka a tak vysoko

Preteky vyšli nad očakávanie. Nešlo o sólo súťaže hviezd, ale o ostré boje. Di Martinovú dotlačila do rekordných výšok Ruska Svetlana Školinová. Vynechala 196 cm i 202, chcela vyhrať. Aj ona skákala 204 cm. Zo šiestich pokusov na tejto méte však mala úspech iba Di Martinová pri poslednom skoku.

Tak sa súťaží na veľkých šampionátoch. Nízka (169 cm), skúsená (33 r.) atlétka zo Salerna utvorila naraz zopár naj. Najlepší výkon roka, halový rekord i vôbec najvyšší skok Talianky.

Di Martinová sa stala atlétkou, ktorá v histórii najviac preskočila seba samu. Meria 169, dosiahla 204, rozdiel 35 cm. Doteraz patril tento neoficiálny rekord Švédke Bergqvistovej (175 cm, výkon 208 cm) a Grékyni Niki Bakojániovej (170, 203), v oboch prípadoch 33 cm.

Williams tlačil Uchova

Uchova zasa naháňal Američan Jesse Williams. Trúfalo 236 vynechal, súperil s Uchovom. Lenže Rus sa preniesol cez latku vyrovnaného najlepšieho výkonu roku i podujatia 238 ľahko. Tak ako na štyroch výškach predtým.

Vlani Uchov skočil na Štiavničkách tiež 238, výkon vydržal na čele svetových tabuliek sezóny po celý rok.

Pri prvom pokuse 24-ročného Rusa o pokorenie 22 rokov starého halového rekordu Kubánca Sotomayora (243 v Budapešti) o centimeter spadla latka tak, že sa Uchov domnieval: „Skočil som to. Neviem, ako spadla. Chybu som neurobil. Asi je to skutočne vysoko.“

Horákov limit

Dosť vysoko skočil 27-ročný Bratislavčan Peter Horák, 226 cm znamená limit na marcové halové majstrovstvá Európy v Paríži. Je prvý slovenský.

Horák trénuje v Prahe spolu s Čechom Jaroslavom Bábom pod vedením Jana Janků. „Limitový skok som vydrel. Nebol technicky dobrý. Prehodili ma tam diváci,“ žartoval. Hovoril, že mení techniku, vtedy skokan potrebuje čas.

„Tréner mi hovorí, že rýchlostne a odrazovo je to dobré, to ostatné však nie. Nie je každý talentom od Boha ako Uchov. Tréner mi povedal, že jeho syn Tomáš začal skákať technicky dobre, keď mal tridsaťtri.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Skákali ako na šampionátoch