Mladík na MS vyzve legendu. Keď mal tri roky, napodobňoval jej životný úspech

Raymond van Barneveld.
Raymond van Barneveld. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|30. dec 2023 o 10:20

Obhajca titulu končí už pred bránami štvrťfinále.

LONDÝN. Michael Smith sa aspoň zatiaľ nestane štvrtým hráčom, ktorý dokázal obhájiť titul na MS v šípkach. Angličan s prezývkou Bully Boy patril k hlavným favoritom, no končí už pred bránami štvrťfinále. 

Jeho prehra s Chrisom Dobeym nie je prvotriednou senzáciou, no spôsob, akým dokázal 33-ročný Angličan triumfovať by čakal iba málokto. 

Smith zahral priemer 102,47, no napriek tomu nezískal ani jeden set. 

Pri pohľade na štatistiky nie je vyrovnaná iba jedna, no tá kľúčová. Kým Smith premenil každý tretí double, Dobey mal skvelú úspešnosť (52,17 %). 

Na druhej strane, príliš sa mu nedarilo triafať 180-tky. Kým v treťom kole ich proti Rossovi Smithovi nasúkal 14, tentokrát zaznamenal maximum len dvakrát.

"Na dvadsiatkach som sa necítil tak dobre. Bol som trochu nervózny. Michael je skvelý chalan, ale víťaz mohol byť len jeden a som rád, že to bol môj večer," povedal Dobey pre oficiálny web PDC.

Chris Dobey (vľavo) po víťazstve nad Michaelom Smithom na MS v šípkach 2024.
Chris Dobey (vľavo) po víťazstve nad Michaelom Smithom na MS v šípkach 2024. (Autor: TASR/ PA via AP)

Van Gerwen chce hrať ešte lepšie

Druhýkrát po sebe sa na Nový rok predstaví vo štvrťfinále MS. Vlani ho 5:0 deklasoval Michael van Gerwen, tentokrát bude čeliť lepšiemu zo súboja medzi Robom Crossom a Jonnym Claytonom. 

"Nemyslím si, že by ma niekto podceňoval, vedia, čo dokážem. Počas tohto turnaja som dosť konzistentný a idem do toho naplno. Chcem sa stať šampiónom," dodal víťaz tohtoročného The Masters.

Postup do štvrťfinále si vybojoval aj van Gerwen, ktorý zdolal Stephena Buntinga 4:0. Naďalej tak platí, že na šampionáte nestratil ani set.

Zatiaľ sa tak potvrdzujú slová českého šípkara Karla Sedláčka, ktorý už pred začiatkom šampionátu tipoval na zisk titulu práve van Gerwena.

VIDEO: Zostrih večernej časti 12. hracieho dňa na MS v šípkach 2024

Proti Buntingovi deväťkrát zaznamenal 180-ku, len tesne podliezol 100-bodový priemer, no priznal, že jeho v jeho výkone boli rezervy. 

"V dôležitých momentoch som zahral dobre, no dokážem byť oveľa lepší. Čaká ma dlhá cesta. Som bojovne naladený a cítim sa komfortne," dodal. 

Keď vyhral MS, Litler nebol na svete

V turnaji zostáva ešte jeden slávny Holanďan. Raymond van Barneveld zdolal Jima Williamsa 4:1, a tak ho v osemfinále čaká súboj s Lukeom Litlerom. 

Zaujímavosťou je, Litler sa narodil 20 dní po tom, čo van Barneveld získal svoj najväčší titul - v roku 2007 pamätne zdolal vo finále MS Phila Taylora. 

Mladému 16-ročnému Angličanovi by mohol byť "Barney" starým otcom, rozdiel medzi nimi je 40 rokov, teda dve generácie. "Keď som mal šestnásť, hral som sa s legom a stavebnicou Playmobil," hovorí Holanďan. 

"Nikdy som ho pred týmto turnajom nesledoval. Som z neho očarený, je na inej úrovni. Už sa neviem dočkať, kedy si s Lukom zahrám. Nemám strach, no ak ho chcem zdolať, musím predviesť kvalitu a to sa chystám urobiť," dodal.

Littler pred sobotným zápasom zverejnil aj zaujímavé video. 

"Mal som tri roky a napodobňoval Raymonda van Barnevelda, keď vyhral titul v roku 2007. O trinásť rokov neskôr budem hrať osemfinále s touto legendou na najväčšom pódiu," napísal k videu.

Nikdy neodpisujte Dolana

Okrem Smitha, van Gerwena a van Barnevelda bol v piatok v akcii ešte jeden bývalý majster sveta z rokov 2015 a 2016 Gary Anderson.

Škótsky šípkar síce stratil úvodný set súboja s Borisom Krčmarom, no jeho hra postupne gradovala a napokon z toho bola jednoznačná výhra 4:1.

Na prvý pohľad sa zdá jeho cesta do štvrťfinále jednoduchšia.

Šampión spred dvoch rokov Gerwyn Price je totiž už z turnaja von. Toho vyradil skúsený Brendan Dolan, pred ktorým má Anderson veľký rešpekt.

"Brendan je čierny kôň turnaja, prvotriedny hráč. Ľudia ho odpisujú, no určite by ste nikdy nemali odpisovať Brendana Dolana. Bude to ťažké," vraví.

Tento zápas otvorí večernú časť sobotného programu. Nasledovať bude súboj van Barnevelda s Litlerom a následne veľmi očakávaný zápas dvoch Angličanov - Joe Cullen vyzve svetovú trojku Lukea Humphriesa.

Výsledky 12. hracieho dňa MS v šípkach

3. kolo:

Damon Heta (Aust.-10) - Berry van Peer (Hol.) 4:3

Jonny Clayton (Wal.-9) - Krzysztof Ratajski (Poľ.-24) 4:2 

Raymond van Barneveld (Hol.-29) - Jim Williams (Angl.) 4:1

Gary Anderson (Škót.-21) - Boris Krčmar (Chor.) 4:1 

4. kolo:

Michael van Gerwen (Hol.-2) - Stephen Bunting (Angl.-18) 4:0

Chris Dobey (Angl.-17) - Michael Smith (Angl.-1) 4:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Mladík na MS vyzve legendu. Keď mal tri roky, napodobňoval jej životný úspech