Šesták je slovenský národný hrdina

Stanislav Šesták sa teší z prvého gólu proti Čechom.
Stanislav Šesták sa teší z prvého gólu proti Čechom. (Autor: REUTERS)
Pavol Spál|2. apr 2009 o 22:30

Slováci zdolali v priebehu šiestich mesiacov dvoch najväčších favoritov skupiny. Poliakov a Čechov. Tri zo štyroch gólov strelil Stanislav Šesták.

BRATISLAVA. Z kabíny vyšiel pred novinárov ako prvý. Ponáhľal sa za rodinou, ale nakoniec odchádzal ako posledný.

V čiernom obleku vyzeral ako diplomat. Smial sa a vtipkoval. Mal parádnu náladu. Nečudo. Slováci porazili po 12 rokov v derby Čechov. A Šesták dal gól. „Vyhrať v Čechách je niečo výnimočné. Prvý apríl je šialený dátum a dnes sa to potvrdilo. Po troch zbabraných priateľských zápasoch sme zabrali," vravel s nadšením hráč bundesligového Bochumu.

Slováci porazili po prvý raz v histórii dvoch silných súperov za sebou. V októbri v Bratislave Poliakov 2:1, v stredu Prahe i Čechov. Tri zo štyroch gólov strelil práve Šesták. Pred pol rokom bol katom Poliakov. V priebehu troch minút dal vtedy dva góly a otočil výsledok. Z brankára Boruca spravil tragikomického hrdinu. Gól dal i Petrovi Čechovi, jednému z najlepších brankárov sveta.

Slovenský hrdina

Šesták sa stáva slovenským národným hrdinom. „Nie som žiadny hrdina. Bez tímu by to nešlo. Hološko hral perfektne a gól nedal. Ja a Erik Jedrišek sme iba zlizli smotanu," tvrdil skromne dvadsaťsaťšesťročný futbalista.

Ofenzívny stredopoliar v zápase drel. Patril medzi najlepších na ihrisku. Napádal súperových obrancov. Zápas však nedohral. „Mal som toho dosť, ale nepýtal som sa dole. Chcel som ešte hrať. Trénerova ruka je však asi božia ruka. Proti Poliakom vystriedal Jednriška a dal som dva góly. Teraz dal dole mňa a rozhodol Erik. To už asi nie je iba o šťastí," smial sa Šesták.

Z atmosféry v hľadisku bol šokovaný. „Slovenskí fanúšikovia boli fantastickí. Po celý čas kričali, že My sme tu doma. Českých bolo viac, ale prejavovali sa piskotom. Tak ako my sme hrdí na fanúšikov, musia byť i oni na nás."

V minulej sezóne patril Šesták medzi najlepších a najproduktívnejších hráčov nemeckej Bundesligy. V reprezentácii však dával góly iba sporadicky. „Teraz sa to obrátilo. Už som nad tým premýšľal, prečo. Cítim, že mi tréner dôveruje. A to mi veľmi pomáha. Hrá sa mi oveľa lepšie, keď mám zodpovednosť a viem, že sa som mnou ráta. Lepšie sa dokážem pripraviť," zamyslel sa Šesták.

Dobrá partia

V tíme je podľa neho perfektná partia a je ideálne vekovo zložený. „Mužstvo je veľmi mladé. Sme tam skoro všetko rovesníci Poznáme sa z mládežníckych reprezentácií. Káder výborne dopĺňajú i skúsení hráči," uzavrel Šesták.

„Má rýchlosť. Vie pracovať s loptou. Vie urobiť neporiadok v obrane súpera. A v posledných rokoch ukazuje, že vie dať i gól," opísal Šestáka jeho bývalý žilinský tréner Dušan Radolský.

„Ak ešte trošku spevnie a bude sa pokúšať viac o streľbu, bude to ideálne," dodal Radolský.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Šesták je slovenský národný hrdina