Rozhodcovia boli nespokojní s peniazmi a štrajkovali. Slováka to nerozhodilo

Slovenský šermiar Alex Duduc na Európskych hrách v Krakove.

Rozhodcovia boli nespokojní s peniazmi a štrajkovali. Slováka to nerozhodilo

Slovenský šermiar Alex Duduc na Európskych hrách v Krakove. (Autor: Titanilla Bőd)
Slovenský šermiar Alex Duduc na Európskych hrách v Krakove.
Slovenský šermiar Alex Duduc na Európskych hrách v Krakove. (Autor: Titanilla Bőd)
Titanilla Bőd|27. jún 2023 o 19:15

Alex Duduc sa na Európskych hrách dostal do osemfinále.

KRAKOV. Slovensko malo zastúpenie medzi najlepšími 16 kordistami na Európskych hrách v Krakove. O skvelý výsledok sa postaral Alex Vladimír Duduc.

„Som spokojný, ale chcel som viac,“ povedal slovenský šermiar bezprostredne po prehratom osemfinále, v ktorom podľahol Španielovi Manuelovi Barguesovi 11:15.

25-ročný kordista Bratislavského šermiarskeho klubu Ferdinanda Martinenga v úvode súťaže v sedemčlennej skupine dosiahol tri víťazstvá a tri prehry.

Zdolal Bulhara Marina Atanasova, Macedónca Petara Srbinovského i Ukrajinca Igora Reizlina. Prehral s Dánom Frederikom von der Ostenom, s Poliakom Mateuszom Antkiewiczom a Estóncom Ruslanom Eskovom.

Šermoval so svojimi vzormi

„Bol som veľmi vďačný, že som sa sem vôbec dostal. Už účasť na takomto podujatí je brutálna vec. Zrazu som šermoval aj proti ľuďom, ktorí boli moje vzory.

Teraz som bol s nimi na rovnakom podujatí a nejakých som aj porazil,“ zhodnotil svoje účinkovanie na Európskych hrách Alex Duduc.

Veľmi si cení najmä výhru nad Ukrajincom Reizlinom, ktorý na posledných olympijských hrách získal bronz.

Vďaka výsledkom v skupine sa Duduc dostal rovno do najlepšej 64-ky, a o postup medzi najlepších 32 šermiarov ho čakal Švajčiar Ian Hauri. Slovenský šermiar predviedol sústredený výkon a zvíťazil 15:12.

V šestnásťfinále nasledoval Slovinec Jan Golobic, ktorý vyradil práve domáceho Antkiewicza, ktorý v skupine uštedril Duducovi nepríjemnú prehru.

Čakanie na rozhodcov

Zápas sa mal začať o štvrť na dve, pretekári boli pripravení, no rozhodcov nikde nebolo.

Nešermovalo sa ani na ostatných planšoch, kde boli naplánované súboje kordistov, pričom zápasy šable žien sa odohrávali bez problémov.

Súboje sa napokon začali s vyše dvadsaťminútovým oneskorením.

„Bol som nervózny, ale našťastie mám výborného mentálneho kouča, s ktorým sme toto trénovali. Samozrejme, mal som myšlienky, že trvá to dlho, kde sú, ale sadol som si a odfiltroval som ich z hlavy dýchacími cvičeniami.

Začal som myslieť na to, čo budem robiť, kam sa budem pozerať, kde budem mať čepeľ,“ opísal svoje myšlienkové pochody Alex Duduc.

Alex Duduc čaká na svoj zápas na Európskych hrách.
Alex Duduc čaká na svoj zápas na Európskych hrách. (Autor: Titanilla Bőd)

„Snažil som sa, aby ma to nerozhodilo a druhou myšlienkou bolo, nech im to trvá, možno to rozhodí súpera,“ dodal.

Slovinec sa popritom rozprával s ľuďmi na tribúne. „Každý máme nejaký rituál. Ja som v tej chvíli cítil, že sa s nikým nechcem baviť, potrebujem byť vo svojom vlastnom svete,“ vysvetľoval Duduc.

Neplánované čakanie napokon Slovákovi neuškodilo. Už v úvode zápasu si vypracoval náskok a hoci sa naňho súper dotiahol, záver stretnutia zvládol lepšie práve slovenský šermiar a vyhral 15:13.

V kuloároch sa povrávalo, že za nepríjemné intermezzo mohol štrajk rozhodcov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Rozhodcovia boli nespokojní s peniazmi a štrajkovali. Slováka to nerozhodilo