Bol to gól alebo nie? Puk určite vošiel do bránky, no nik ho nevidel, vraví Martinec

Vladimír Martinec.
Vladimír Martinec. (Autor: PROFIMEDIA)
Pavol Komár|28. apr 2024 o 09:00

Na MS 1978 spomína Vladimír Martinec.

Patril k stáliciam československej hokejovej reprezentácie v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. VLADIMÍR MARTINEC (74), ikona pardubického hokeja, trojnásobný majster sveta (1972, 1976, 1977), 11-násobný účastník MS, má i striebornú medailu z pražského šampionátu 1978.

„Mohla byť zlatá, ak by mi rozhodca uznal gól v druhom zápase proti Sovietom o titul,“ prízvukuje s odstupom času niekdajší šikovný útočník.

Pamätné pražské šampionáty

Desaťkrát bola Praha dejiskom majstrovstiev sveta v hokeji, viackrát spolu s ďalšími mestami (vrátane Bratislavy), ale vždy s privilégiom hostiť zápasy o medaily. Výnimočné momenty z histórie pražských šampionátov si Sportnet pripomenie v seriáli až do začiatku MS 2024 v Prahe a Ostrave. 

Čo predchádzalo spornej situácii? Máte ju uloženú v pamäti?

Na niektoré dôležité hokejové momenty sa dá spomenúť aj po rokoch. V oslabení som unikol, obranca Vasiliev v poslednej chvíli zatiahol ručnú brzdu. V páde som sa došúchal po ľade do bránky aj s jej strážcom Treťjakom.

Prešiel puk za bránkovú čiaru?

Určite vošiel do bránky, veď kde inde by mohol byť? Vyplýva to z logiky veci. Puk som však nevidel – a nevidel ho ani bránkový rozhodca. Vtedy platilo, že ak nie je puk viditeľne za bránkovou čiarou, gól nemôže platiť. Hlavný rozhodca ho najprv uznal, no po porade s bránkovým a po Treťjakovom proteste svoje rozhodnutie zmenil.

Protestovali ste aj vy?

Nie, vtedy nebolo v móde diskutovať s rozhodcami, nebodaj na nich vyvíjať tlak, ako to býva neraz v súčasnosti. A asi by to ani nepomohlo. Situáciu by vyriešilo video, no vtedy ešte nebolo k dispozícii. Dnes vám kamerový systém priblíži sporný moment z rôznych uhlov pohľadu.

Druhý zápas ČSSR - Sovietsky zväz (1:3), sporný moment v čase 1:02:00

O titule napokon rozhodol jediný gól, namiesto zlatého hetriku získal domáci tím striebro. Mrzelo to veľmi?

Veľmi. Prežívali sme obrovské sklamanie. Verili sme si, veď v prvom zápase sme Sovietov v základnej časti zdolali. Pripomenulo nám to zlatý šampionát spred šiestich rokov, keď sme v Prahe najprv so Sovietmi remizovali a druhý zápas, ktorý rozhodol o prvenstve, sme vyhrali.

Veľmi sme túžili to zopakovať, aj kvôli vynikajúcej atmosfére a neutíchajúcej diváckej podpore. Mali sme skúsené mužstvo, no možno sme sa priskoro uspokojili, že sa nič nemôže stať. Akoby sa nám na hokejky nalepila smola... Taký je šport, nie vždy všetko vyjde.

Ako sa vám, subtílnemu útočníkovi, hralo proti zbornej väčšinou s robustnými obrancami? Jej tréneri sa vás vraj obávali.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Bol to gól alebo nie? Puk určite vošiel do bránky, no nik ho nevidel, vraví Martinec