Cieľ na šampionáte? Byť konkurencieschopný, naposledy sme neboli, vraví Staňa

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec.

Cieľ na šampionáte? Byť konkurencieschopný, naposledy sme neboli, vraví Staňa

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec. (Autor: TASR)
Juraj Slafkovský a Šimon Nemec.
Juraj Slafkovský a Šimon Nemec. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|20. dec 2022 o 08:00

Rozhovor s Rastislavom Staňom.

Pred rokom bol v pozícii jasnej brankárskej jednotky Slovenska na MS hokejistov do 20 rokov Šimon Latkóczy.

Šampionát sa pre nezvládnutie protipandemických opatrení napokon nedohral. V letnom termíne bol opäť Latkóczy mužom čísla jedna v slovenskej bráne.

Pred blížiacim sa šampionátom nie je brankárska otázka tak jednoznačná, hoci jeden z trojice kandidátov podľa hokejového experta a bývalého reprezentačného brankára RASTISLAVA STAŇU nad ostatnými vyčnieva.

Po letných MS juniorov, na ktorých Slováci skončili poslední v skupine, tréner Ivan Feneš priznal, že mužstvo hralo katastrofálne. Vnímate to tak, že sa mladí slovenskí hokejisti môžu odraziť už len k lepším výkonom aj v súvislosti s kádrom, ktorý budú mať tentoraz v Kanade?

Myslím si, že všetko zlé je na niečo dobré. Niektorí chlapci si mohli v lete zahrať aspoň o jeden šampionát v kariére viac. Aktuálny káder beriem určite ako kvalitnejší a vekovo podobný súperom. V lete sme mali na šampionáte mladý tím.

Bohužiaľ sa ukázalo, že tímy ako Kanada, USA, Švédi, či Fíni majú omnoho širšiu základňu. Uvidíme, či to bude tentoraz stačiť na to, aby sme postúpili zo skupiny.

Od Filipa Mešára, Šimona Nemca, Dalibora Dvorského či Adama Sýkoru sa očakáva, že potiahnu mužstvo v rozhodujúcich momentoch. Na koho v slovenskom tíme sa osobne najviac tešíte?

Je pravda, že úspešný draft nabudil hokejových fanúšikov na Slovensku. Verím, že aj tí mladší budú mať motiváciu, aby boli draftovaní a predvedú sa v najlepšom svetle.

Na takýchto turnajoch rozhoduje v prvom rade kolektívny výkon. Skauti si vás všímajú až vtedy, keď sa darí aj celému tímu.

Šimon Nemec.
Šimon Nemec. (Autor: TASR - Martin Baumann)

Trochu ťažšie sa nám konkuruje top tímom, keďže máme menšiu členskú základňu v porovnaní s inými krajinami. Najviac sa teším na tých, ktorí by mali byť lídrami.

Najviac asi na Filipa Mešára, ktorý má zatiaľ výbornú sezónu v zámorí. Má kvality na to, aby dokázal streliť pekné góly a pobavil fanúšikov.

Špekuluje sa o kapitánovi tímu. Stať by sa ním mohol Šimon Nemec, ktorý bol na šampionáte pred rokom asistentom Samuela Kňažka. Zaslúži si Nemec kapitánske céčko?

Samozrejme. Šimona síce poznáme skôr ako tichého lídra, keď bol ešte v kategórii so staršími chlapcami. Tí si väčšinou brali hlavné slovo v kabíne.

Budem pevne veriť, že vydrží odohrať celé majstrovstvá sveta, keďže bude veľmi vyťažovaný a na ľade bude tráviť obrovskú porciu minút.

Je to náš najkvalitnejší obranca, navyše vynikajúci na presilové hry. Tie budú pre nás kľúčové. Budem sa modliť, aby sa Šimonovi nič nestalo. Nech sa mu darí a svojimi výkonmi pomôže mužstvu.

Čo sa ešte v rozhovore dozviete

  • Je vynechanie Rastislava Eliaša z nominácie prekvapením?
  • Kto bude podľa Staňu brankárskou jednotkou na MS?
  • Kto z brankárov chytá najživelnejšie?
  • Kto je najmohutnejší a kto pôsobí v bráne ladne?
  • Aké umiestnenie na šampionáte očakáva?
  • Aké štatistiky majú nominovaní brankári v sezóne?

Otáznik visí nad účasťou Juraja Slafkovského, ktorý by bol jedným z najsledovanejších hráčov na turnaji. Veríte, že posilní slovenský tím?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Cieľ na šampionáte? Byť konkurencieschopný, naposledy sme neboli, vraví Staňa