Prvýkrát oslávi Stanley Cup slovenská dvojica hokejistov

Miroslav Šatan sa tešil zo Stanleyho pohára pred rokom v Topoľčanoch.
Miroslav Šatan sa tešil zo Stanleyho pohára pred rokom v Topoľčanoch. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič, SITA|4. aug 2010 o 15:26

Štyria hokejisti v histórii priviezli na Slovensko Stanleyho pohár na letné oslavy. Prvýkrát ho však bude mať v rukách čerstvý víťaz ankety Zlatý puk Marián Hossa. Tomáš Kopecký je zas prvým, kto ho bude mať v obývačke druhýkrát v kariére.

Štyria hokejisti v doterajšej histórii priviezli na Slovensko Stanleyho pohár na letné oslavy. Prvýkrát ho však bude mať v rukách čerstvý víťaz ankety Zlatý puk Marián Hossa. Tomáš Kopecký je zas prvým, kto ho môže mať v obývačke druhýkrát v kariére.

Agentúrna správa bola o 18,33 nahradená autorským textom SME.

BRATISLAVA. Útočníci Chicaga Marián Hossa s Tomášom Kopeckým privítajú vo štvrtok v Bratislave Stanleyho pohár. Prvýkrát ako dvojica spoluhráčov zo Slovenska.

Rozprávkový príbeh o zhodnocovaní ozrutnej plechovice si rok čo rok oživujú mladí i dospelí hokejisti na celom svete. Generálny guvernér Kanady Lord Frederick Stanley venoval v roku 1892 najlepšiemu amatérskemu mužstvu pohár v hodnote 10 guineí (46,67 kanadského dolára).

Dnes sa okolo najcennejšej klubovej trofeje v hokeji točí závratný biznis miliónov.

„Budú to veľkolepé oslavy, určite si ich užijem. Budem z neho jesť obľúbené pirohy a potom piť šampanské.

Pohár nájde svoje miesto aj v dielni, pri ktorej sme neďaleko štadióna hrávali hokejbal," teší sa na oslavy štvornásobný víťaz Zlatého puku Marián Hossa, ktorý sa prvýkrát v kariére dočkal kolektívneho triumfu.

Tomáš Kopecký priviezol pred dvoma rokmi do Trenčína Stanley Cup ako hráč Detroitu. Kým vtedy ho zranenie kolena nepustilo do finále, v tohtoročnej júnovej sérii Chicaga s Philadelphiou 4:2 na zápasy si zahral dosýta a strelil aj víťazný gól.

Na druhý deň sa v Chicagu zišlo na oslavách dva milióny ľudí. „To sa u nás nedá zopakovať, ale verím, že vyjde dobré počasie a Mierové námestie v Trenčíne bude plné," povedal Hossa.

Pohár najprv zablúdil

Osobný strážca Stanley Cupu Mike Bolt už slovenský terén pozná. Tým viac, že nezabudne na trapas v roku 2003. S kolegom prišli na zaplnenú Hlavnú ulicu včas, no bez pohára. Ten blúdil po kanadských letiskách, vtedajší víťaz Jiří Bicek z New Jersey si ho užil len polovicu z 24­hodinovej normy.
O rok sa Stanley Cup poistený na dva milióny dolárov dostal poštárskym autom od Ostravčana Kubinu do Liptovského Mikuláša. Tam ho Martin Cibák v drese Tampy naplnil bryndzovými haluškami priamo na salaši.

Pred dvoma rokmi rozšíril Tomáš Kopecký pohárové menu o obľúbenú držkovú polievku. Pochutil si na nej aj jeho vtedajší spoluhráč Čech Jiří Hudler.
Naposledy bol pohár na počesť Miroslava Šatana vlani v Topoľčanoch. Vtedajší útočník Pittsburghu si ho sám odviezol rolbou na námestie, kde sa z neho jedli makové lokše.

Oslavy v priamom prenose

Po štvrtkovom prílete pohára do Bratislavy sa popoludní presunie k primátorovi Novej Dubnice. V piatok zakotví na trenčianskom štadióne, hráči budú mať súkromný program.

V sobotu vypuknú hlavné oslavy na Mierovom námestí v Trenčíne od 16.00. Pre verejnosť bude je autogramiáda i možnosť fotografovania s hráčmi.

Moderovať bude Slávo Jurko, koncertovať Zuzana Smatanová, všetko v priamom prenose STV. Večer na trenčianskom hrade Tour Stanley Cupu zavŕši o 20.00 raut víťazov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Prvýkrát oslávi Stanley Cup slovenská dvojica hokejistov