Chorvátsko
Chorvátsko
EURO 2024
24.06.2024, Skupina B
1 - 1
0:0
Taliansko
Taliansko

Chorváti majú nôž na krku. Nič nemajú isté ani futbalisti Talianska

Futbalisti Chorvátska.
Futbalisti Chorvátska. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. jún 2024 o 00:00

Iný výsledok ako plný bodový zisk by pre mužstvo Zlatka Daliča znamenal koniec na turnaji.

LIPSKO. Ak chcú futbalisti Chorvátska pokračovať na EURO 2024 (ME vo futbale) v Nemecku, potrebujú v záverečnom stretnutí tretieho kola B-skupiny zdolať Taliansko.

Iný výsledok ako plný bodový zisk by pre mužstvo Zlatka Daliča znamenal koniec na turnaji.

Úradujúcim majstrom Európy stačí proti Chorvátom získať aspoň bod na zaistenie si účasti v osemfinále. Duel je na programe v pondelok o 21.00 h na štadióne v Lipsku.

Chorvátsko do turnaja vstúpilo prehrou 0:3 proti Španielsku, pričom všetky góly inkasovalo už v prvom polčase. Bronzovému tímu z uplynulých MS nevyšla ani prvá časť stretnutia s Albánskom.

Chorvátsko - Taliansko

Pondelok 24. júna, 21.00 h

B-skupina, 3. kolo

Rozhodca: Makkelie (Hol.)

/Red Bull Arena, Lipsko/

Balkánske derby síce otočili z 0:1 na 2:1, no v záverečných sekundách prišli o dôležité tri body.

"Na začiatku oboch zápasov to nešlo podľa našich predstáv. Druhý polčas proti Albánsku bol lepší a dúfam, že takýto prístup budeme mať aj proti Taliansku od prvej minúty.

Dôležité je, aby sme mali správny prístup, presadili sa a kontrolovali hru v náš prospech," uviedol pre oficiálny web uefa.com chorvátsky stredopoliar Mario Pašalič.

Pre dvadsaťdeväťročného hráča bude duel proti Talianom špeciálny, keďže v tamojšej Serie A oblieka od roku 2020 dres Atalanty Bergamo.

"Poznám talianskeho trénera, hráči budú veľmi dobre organizovaní a bude to ťažký zápas. Verím však, že sa s touto výzvou vyrovnáme a vyjdeme z duelu víťazne," dodal Pašalič, ktorý si nemyslí, že by Taliani hrali na remízu, ktorá im stačí na postup:

"Na nerozhodný výsledok sa hrá ťažko. Neviem, ako sa dokážete nastaviť týmto spôsobom. Očakávam, že prídu s cieľom vyhrať."

"Azúroví" dokázali v úvode svojho účinkovania na turnaji expresne otočiť duel s Albánskom (2:1), no proti Španielom herne výrazne zaostávali a prehrali 0:1.

V treťom stretnutí skupiny zrejme bude absentovať ľavý obranca Federico Dimarco, ktorý sa zranil proti Španielsku a s mužstvom netrénoval. Vyšetrenia u neho odhalili krvnú zrazeninu v lýtku a na jeho poste by mal alternovať Matteo Darmian.

Podľa talianskych médií sa očakáva, že kormidelník Luciano Spalletti mierne zamieša zostavou.

"Atmosféra nie je taká, ako po zápase s Albáncami. So Španielskom sme nehrali tak, ako by Taliansko malo.

Bol to náročný zápas, ktorý nás však môže dobre pripraviť na to, čo nás čaká ďalej. Naše sústredenie a myšlienky sú zamerané na ďalší duel. Cieľom je postup zo skupiny a dáme do toho všetko," konštatoval taliansky stredopoliar Lorenzo Pellegrini, ktorého tím je v porovnaní s Chorvátmi menej skúsený.

"Je pravda, že máme veľa hráčov, ktorí na takomto turnaji hrajú prvýkrát, ako ja. Je normálne cítiť trochu napätia, no musíme si uvedomiť, že reprezentujeme náš národ," vyjadril sa Pellegrini, ktorý si uvedomuje silu súpera a špeciálne vyzdvihol kapitána Chorvátska:

"Majú veľmi silný tím, skvelých hráčov. Modrič je výnimočný futbalista, no nielen to. Má aj skvelú osobnosť, v ťažkých chvíľach sa na neho môžete spoľahnúť a je vzorom pre mnohých hráčov."

Oba tímy sa stretnú vo vzájomnom dueli po deviatich rokoch. Naposledy v roku 2015 sa zrodila v kvalifikácii ME remíza 1:1 v Splite.

Chorváti s Talianmi neprehrali v histórii ani raz, v ôsmich dueloch majú na konte tri víťazstvá a päť remíz.

Predpokladané zostavy

Chorvátsko: Livakovič - Stanišič, Šutalo, Gvardiol, Perišič - Modrič, Sučič, Kovačič - Pašalič, Budimir, Kramarič

Taliansko: Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian - Cristante, Barella - Frattesi, Pellegrini, Zaccagni - Retegui

Tabuľka skupiny B na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Chorváti majú nôž na krku. Nič nemajú isté ani futbalisti Talianska