Pravidlo jedného štartu zostane v platnosti

Diskusia sa rozprúdila po diskvalifikácii hlavného favorita Usaina Bolta.
Diskusia sa rozprúdila po diskvalifikácii hlavného favorita Usaina Bolta. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. sep 2011 o 11:48

Pravidlo je vraj spravodlivé pre všetkých. Kedysi totiž atléti zneužívali možnosť opakovaného štartu a preteky sa časovo naťahovali.

DÄGU. Atletické pravidlo o tom, že po pokazenom štarte v šprintérskych disciplínach ihneď nasleduje diskvalifikácia, sa nebude meniť. Uviedol to v rozhovore pre Reuters šéf svetovej atletiky Lamine Diack.

Na margo búrlivej diskusie, ktorá sa rozprúdila po diskvalifikácii hlavného favorita Usaina Bolta vo finále pretekov na 100 m na MS v Dägu, podotkol: ,,Šanca na zmenu nie je. Ctíme si pravidlá, ktoré existujú a reálne fungujú. Aj Bolt si to zrejme uvedomil veľmi rýchlo, keď si po pár metroch po uliatom štarte vyzliekol tričko."

Už 78-ročný Senegalčan tvrdí, že pravidlo o jednom štarte a dosť je spravodlivé pre všetkých. Kedysi totiž niektorí atléti zneužívali možnosť opakovaného štartu a preteky sa časovo neúmerne naťahovali.

,,Premýšľajte o tom, čo sa dialo, keď sa často opakovali štarty. Ako to vyzeralo v televízii? Mohlo sa to stať aj osemkrát a všetci boli tým znepokojení," vysvetľoval Diack.

Vyjadril sa aj k diskvalifikácii Kubánca Dayrona Roblesa, ktorý sa v cieli pretekov na 110 m prek. predčasne tešil zo zlatej medaily. Napokon nebol klasifikovaný, keďže počas behu vošiel do dráhy čínskeho súpera Liu Sianga a úderom lakťom ho viditeľne spomalil.

,,Súhlasím aj s touto diskvalifikáciou. Ak prekážal Liuovi v behu, musí byť potrestaný. Počul som hlasy o opakovaní behu. To neprichádza do úvahy. Budeme sa teraz pýtať všetkých finalistov, či by súhlasili s opakovaním behu len preto, že pán Robles bránil Liuovi? Ak je raz dané pravidlo, treba ho dodržiavať," dodal Diack.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Pravidlo jedného štartu zostane v platnosti