Portugalsko
Portugalsko
EURO 2024
01.07.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
1 - 0pp
Po predĺžení
Pokutové kopy
3:0
Slovinsko
Slovinsko

Ronaldo zlyhal a plakal. Slzy smútku však vystriedala eufória radosti z postupu

Cristiano Ronaldo.
Fotogaléria (74)
Cristiano Ronaldo. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|1. júl 2024 o 23:43 (aktualizované 2. júl 2024 o 00:02)

Futbalisti Portugalska dnes zdolali Slovinsko v osemfinále na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - osemfinále

Portugalsko - Slovinsko 0:0 pp, 3:0 v jedenástkovom rozstrele

Rozhodcovia: Orsato - Carbone, Giallatini (všetci Tal.), ŽK: Cancelo - Drkušič, Karničnik, Gorenc Stankovič, Bijol, Balkovec

Diváci: 46.576 divákov.

Portugalsko: Costa - Cancelo (117. Semedo), Dias, Pepe (117. R. Neves), Mendes - Fernandes, Palhinha, Vitinha (65. Jota) - B. Silva, Ronaldo, Leao (76. Conceicao)

Slovinsko: Oblak - Karničnik, Drkušič, Bijol, Balkovec - Stojanovič (87. Verbič), Gnezda Čerin, Elšnik (106. Iličič), Mlakar (74. Gorenc Stankovič) - Šporar (74. Celar), Šeško

FRANKFURT. Futbalisti Portugalska postúpili do štvrťfinále EURO 2024 (ME vo futbale).

V druhom pondelkovom osemfinálovom zápase zdolali Slovinsko až po jedenástkovom rozstrele 3:0.

V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol. Slovinskí exekútori nepremenili ani jednu z troch jedenástok.

Tím Roberta Martineza sa stretne vo štvrťfinále s Francúzskom, ktoré vyhralo nad Belgickom tesne 1:0.

Portugalci sa prebojovali medzi najlepšiu osmičku po ôsmich rokoch, na EURO 2016 vo Francúzsku získali svoj premiérový titul.

Na konte majú aj striebro a ďalšie tri semifinálové účasti. Slovinci sa prvýkrát v histórii prebojovali zo skupinovej fázy na ME či MS. V Nemecku remizovali všetky štyri zápasy.

Fotogaléria zo zápasu Portugalsko - Slovinsko v osemfinále EURO 2024

Priebeh zápasu Portugalsko - Slovinsko na EURO 2024

I. polčas

Úvodná polhodina vo Frankfurte toho veľa nepriniesla, Portugalčania držali loptu, no vyprodukovali len jednu strelu mimo brány a pološancu, keď Ronaldo nezakončil.

Slovinci ani to, keďže svoje rodiace sa možnosti nedotiahli ku zakončeniu. Hrali opatrne, zatiahnutí v defenzívnom bloku, z ktorého sa snažili vychádzať do brejkov, alebo posielali dlhé lopty na Šporara a Šeška.

V 31. minúte vybojoval loptu na pravej strane Cancelo, poslal center do šestnástky, no Ronaldovu hlavičku tečoval Drkušič a chytil ju Oblak.

O minútu neskôr potiahol loptu až pred šestnástku Leao, ktorého zastavil za cenu žltej Drkušič a Ronaldo z priameho kopu vypálil len tesne nad brvno.

V 39. minúte vyšiel Slovincom brejk, keď po pravej strane ušiel Stojanovič, prihral pod seba do stredu šestnástky, ale Šporarovi v poslednej chvíli vypichol loptu Mendes. V nadstavenom čase sa Palhinhova strela jemne obtrela o vonkajšiu žrď.

II. polčas:

Ronaldo dostal ďalšiu šancu zo štandardky v 55. minúte, po dlhom nábehu vyslal delovku, ale len do stredu brány, kde bol pripravený Oblak.

Zahrozili aj Slovinci a v 61. minúte sa mohli radovať. Šporar so Šeškom vybojovali loptu na poliacej čiare, druhý menovaný sa po bežeckom súboji s Pepem dostal ku zakončeniu, no zle trafil loptu a poslal ju ďaleko od brány.

Portugalci to skúšali ďalej, no nevedeli prekonať defenzívny blok súpera. V 89. minúte Jota vysunul za obranu Ronalda, ktorý vypálil, ale Oblak mu zmenšil strelecký uhol a strelu zastavil telom.

Predĺženie + rozstrel:

Duel tak dospel až do predĺženia. V jeho prvej polovici nemal ani jeden tím šancu, no v 104. minúte sa Jota predral až do šestnástky, kde sa dostal do kontaktu s Drkušičom a rozhodca odpískal penaltu.

Loptu si postavil na biely bod Ronaldo, ale Oblak vystihol jeho strelu ku pravej žrdi a vyrazil ju.

V 108. minúte sa opäť predviedol slovinský brankár, ktorý vyrazil hlavičku Palhinhu. V 115. minúte mohli rozhodnúť Slovinci, po chybe Pepeho išiel sám na brankára Šeško, ale jeho nie príliš vydarenú strelu vyrazil nohou Costa.

V strede predĺženia dostal červenú kartu slovinský tréner Kek, jeho náprotivok Martinez v závere žltú.

Gól už nepadol a tak rozhodol rozstrel. V ňom uspeli Portugalčania 3:0, keďže strely prvých troch slovinských exekútorov chytil Costa.

Hlasy po zápase

Cristiano Ronaldo, kapitán Portugalska: "Bolo to ťažké, ale taký je futbal. Dobre bránili, sú fyzicky veľmi silní, ihrisko im tiež pomáhalo, ale vyhrali sme, pretože sme hrali lepšie. Mali sme väčšie šance a zaslúžili sme si byť v najlepšej osmičke."

Diogo Costa, brankár Portugalska a hráč zápasu: "Keď som v nadstavenom čase chytil šancu Šeška, myslel som si, že musíme vyhrať. Toto bol pravdepodobne môj najlepší zápas v živote. Sústredil som sa na to, aby som urobil to, čo musím. Riadil som sa svojím vnútorným pocitom. Samozrejme, že sme si analyzovali strelcov penált, ale hráči sa menia a aj spôsob streľby. Som veľmi šťastný a veľmi sa teším, že som pomohol tímu."

Matjaž Kek, tréner Slovinska: "Keď prehráte zápas, neoslavujete. Dúfam, že tento turnaj bude východiskom pre budúcnosť slovinského futbalu. Žiaľ, nedokázali sme vyhrať, ale Portugalsko si to zaslúžilo. Samozrejme, hráči sú teraz smutní. Dokázali však, čo znamená hrať za Slovinsko."

Jaka Bijol, obranca Slovinska: "Som hrdý na celý tím. Všetci sme do toho dali sto percent od začiatku až do konca. Zápas sme dotiahli do penaltového rozstrelu a potom sme mali smolu. Samozrejme, že sme chceli vyhrať. Myslím si však, že s turnajom musíme byť spokojní. Dokázali sme, že môžeme konkurovať najlepším. Ešte ste nás nevideli naposledy."

zdroj: uefa.com/

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Ronaldo zlyhal a plakal. Slzy smútku však vystriedala eufória radosti z postupu