Po deviaty raz Európsky pohár žien na Plejsoch

Sportnet|20. feb 2004 o 00:00

Krompachy - V tohtoročnom kalendári slovenských lyžiarskych disciplín neboli plánované preteky na jednom z najlepšie domácich stredísk - na Plejsoch

pri Krompachoch, avšak vedenie Slovenského lyžiarskeho zväzu požiadalo Ski Club Plejsy o usporiadanie Európskeho pohára žien. V decembri pre nedostatok snehu sa neuskutočnil Svetový pohár vo Vrátnej a víkendové podujatie EP sa malo pôvodne uskutočniť v Jasnej. Nakoniec však európsku ženskú špičku uvidia diváci po deviaty raz v Krompachom, kde podľa riaditeľa pretekov Juraja Sinaya, je viac ako 60 cm snehu a trať je veľmi dobre preparovaná a pripravená na toto trojdňové podujatie. V sobotu sa uskutoční obrovský slalom a v nedeľu a pondelok slalom. Tieto preteky by mala byť náhradou za neuskutočnené decembrové podujatie v Špindlerovom Mlýne. Veľkým ťahákom slalomu bude slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová, ktorá na nedávnom svetovom pohári skončila na treťom mieste. Po zranení na juniorskom šampionáte vynecháva preteky FIS vo vysokých Tatrách a sústreďuje sa na EP na Plejsoch. V priebežnom poradí jej patrí druhá priečka na Chorvátkou Fleissovou. V prípade víťazstva v oboch dňoch môže urobiť výrazný krok k celkovému prvenstvu v hodnotení EP. Na podujatí sa predstaví viac ako 100 lyžiarok z 21 krajín. "Samotný termín Európskeho pohára nie je pre organizátorov najlepší, pretože v sobotu sa začínajú jarné prázdniny pre žiakov a študentov nášho regiónu a s vyťažením strediska by neboli žiadne problémy. Z ich strany ide o veľkorysý krok, pretože pôvodne sa tieto preteky mali uskutočniť v Jasnej. Plejsy však majú dobrú povesť v kruhoch FIS ako tradične dobrý usporiadateľ," povedal riaditeľ pretekov J. Sinay. Odzrkadľuej sa to aj na samotnej účasti, veď v štartovom poli by sa mali predstaviť lyžiarky USA a Kanady, no rovnako aj dve Argentínčanky a Japonky. Dnes do dejiska podujatia pricestuje koordinátor EP pri Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS) Janez Flere, ktorý žije v Argentíne, no pôvodom je Slovinec.

V sobotňajší obrovský slalom začína prvým kolom o 9.30 hod a druhé je na programe o 13.00. Slalomy, ktoré sa uskutočnia v nedeľu a pondelok majú zhodné začiatky ako sobotňajší obrovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Po deviaty raz Európsky pohár žien na Plejsoch