Pistorius stojí pred súdom, vysiela ho televízia

Oscar Pistorius pred súdom povedal, že sa cíti nevinný.
Oscar Pistorius pred súdom povedal, že sa cíti nevinný. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. mar 2014 o 11:35

Popolárny paralympionik Oscar Pistorius od dnes stojí v Juhofrickej republike pred súdom.

PRETÓRIA. Juhoafrický olympijský a paralympijský atlét Oscar Pistorius v pondelok na úvod ostrosledovaného súdneho procesu v Pretórii uviedol, že sa cíti nevinný zo zabitia priateľky Reevy Steenkampovej. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súdny proces sa začal s oneskorením 90 minút, pričom Pistorius sa cítil nevinný vo všetkých štyroch bodoch obžaloby - z vraždy, dvoch obvinení z ohrozovania so zbraňou na verejnosti a jedného obvinenia z nelegálneho držania nábojov a munície.

Prišla sa mu pozrieť do očí

Predtým, ako sa samotný proces začal, kráčal za matkou obete, ktorá uviedla, že prišla na súd, aby sa mu mohla "skutočne pozrieť do očí."

Bežec s amputovanými dolnými končatinami je obvinený z úkladnej vraždy a zastrelenia svojej priateľky Steenkampovej, ku ktorému došlo 14. februára 2013.

Dvadsaťsedemročný športovec zastrelil priateľku ranami cez dvere toalety. Pistorius sa bráni, že išlo o nehodu, pretože ženu omylom považoval za zlodeja. Prokuratúra však športovca s podkolennou amputáciou viní z úmyselnej vraždy. Prokurátor žiada pre Pistoriusa doživotný trest.

Niektoré pasáže procesu vysielajú v priamom televíznom prenose. Výpoveď obžalovaného by mala odznieť iba v rozhlase. V sieni sú umiestnené tri diaľkovo ovládané kamery. Súdne konanie sa začalo poldruhahodinovým oneskorením, keďže chýbal jeden z tlmočníkov.

Zástupca obhajoby Kenny Oldwadge vo vyhlásení svojho mandanta naznačil, ktorým smerom sa bude uberať.

"Išiel som ozbrojený ku kúpeľni, aby som chránil Reevu a seba," tvrdil Pistorius vo vyhlásení. Obhajca zdravotne hendikepovaného športovca tvrdí, že miesto činu bolo narušené a manipulovalo sa s dôkazmi.

"Obžaloba stojí na nepodložených tvrdeniach," píše sa vo vyhlásení. Podľa obžaloby si Pistorius pred streľbou nasadil obe protézy, čo však spochybnila posledná balistická analýza.

Bude pripravená odpustiť

"Akokoľvek napokon súd rozhodne, budem pripravená mu odpustiť... Ale najskôr ho chcem donútiť, aby sa pozrel na mňa, pretože uvidí bolesť a utrpenie, ktoré ma zaplavili. Cítim, že to potrebujem."

Pistorius prišiel na najvyšší súd v Pretórii oblečený v tmavo-šedom obleku a čiernej kravate. June Steenkampová sedela v rovnakej lavici ako príslušníci Pistoriusovej rodiny a za Pistoriusom, tak je pravdepodobné, že ich pohľady sa počas procesu stretnú. V prípade, že 27-ročného atléta uznajú vinným, hrozí mu doživotný trest za mrežami. V Juhoafrickej republike nemajú trest smrti.

Ako prvá zo svedkov predstúpila pred súd Michelle Burgerová, ktorá žila v neďalekom susedstve. Uviedla, že predtým, ako došlo k štyrom fatálnym výstrelom, počula hrôzostrašné výkriky od nejakej ženy. Burgerovú tak uprostred noci zobudili ženský rev a kričanie o pomoc.

"Ešte som stále sedela v posteli a počúvala jej výkriky," povedala Burgerová v africkom dialekte. "Neskutočne kričala a revala o pomoc. Presne trikrát kričala o pomoc. Až po jej výkrikoch som započula štyri výstrely. Štyri náboje. Bang... bang, bang, bang," uviedol Burgerová s emóciami v hlase. "Bol to veľmi traumatický zážitok pre mňa. Len si predstavte príšerné výkriky o pomoc."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Pistorius stojí pred súdom, vysiela ho televízia