Mama mu dala na výber: Hraj na 120 percent, inak namiesto hokejky kúpime jedlo

Pierre-Edouard Bellemare na MS 2024 v Ostrave.

Mama mu dala na výber: Hraj na 120 percent, inak namiesto hokejky kúpime jedlo

Pierre-Edouard Bellemare na MS 2024 v Ostrave. (Autor: REUTERS)
Pierre-Edouard Bellemare na MS 2024 v Ostrave.
Pierre-Edouard Bellemare na MS 2024 v Ostrave. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|18. máj 2024 o 12:00

Pierre-Édouard Bellemare je historickým lídrom Francúzska v počte zápasov v NHL.

18.05.2024 | Skupina B
18.05.2024 | Sk. B
2 - 4
(0:1, 1:2, 1:1)

Vo štvrtok podvečer pristála mnohým novinárom v mailovej schránke správa od tlačového atašé francúzskej hokejovej reprezentácie. Zdvorilo sa pýtal, či by sme mali záujem o debatu s niektorým členom mužstva. 

Na majstrovstvách sveta čosi také nebýva zvykom. O 24 hodín neskôr sedel v lobby jedného z ostravských hotelov nachystaný veterán, meno ktorého je dobre známe fanúšikom medzinárodného hokeja aj NHL. PIERRE-ÉDOUARD BELLEMARE bol počas vyše polhodinového rozhovoru veľmi bezprostredný.

Bez fráz, s osobitým humorom a úprimnosťou rozprával o svojich hokejových začiatkoch v chudobnej rodine, o spomienkach na majstrovstvá sveta, Svetový pohár či finále Stanley Cupu, o spoluhráčoch Tatarovi či Černákovi, alebo aj o tom, čo by výhra nad Slovenskom znamenala pre francúzsky hokej.

Ako si zatiaľ užívate majstrovstvá sveta v Ostrave? 

Vždy rád prichádzam na majstrovstvá sveta. Už som na žiadnych dlho nebol, lebo som väčšinou hral v play-off. Je to tu pekné. Fanúšikovia sú hluční, mnoho z nich to má do Česka blízko. 

Čo poviete na výkony Francúzska? 

Ak si odmyslíme výkon proti Američanom, bolo to dobré. Síce sme nezískali všetky body, ktoré by sme si herne zaslúžili, ale hrali sme dobre. Tak to bolo aj proti Kazachstanu. Škoda, že sme ten zápas stratili, asi to bolo tým, že nie sme veľmi zvyknutí mať prevahu v hre s pukom na hokejke. 

Potom sme nastúpili proti Lotyšom, ktorí sú lepším mužstvom ako my. Tam sme hrali ešte lepšie. Boli sme agresívni a hrali sme vyrovnaný duel proti lepšiemu protivníkovi. Získali sme bod, hoci šance na výhru sme mali aj my, aj oni. 

Proti Poľsku sme vyhrali. Ukázali sme, že sme lepší a silnejší. Proti Spojeným štátom sme však následne vyzerali, akoby sme zabudli hrať hokej.

Máme tu veľa nových hráčov, mladých hráčov, ktorí ešte zrejme úplne nerozumejú rozdielu medzi výrazmi “byť trpezlivý” a “byť pasívny”. A keď dáte hráčom z NHL veľa času, zhoríte. V tom zápase nás bili 59 minút. 

Hovorili ste o tomto výkone s mužstvom, keďže ste najskúsenejší hráč? 

Budeme mať míting a musíme to prebrať. Tieto zápasy sú o učení sa. Chcete síce byť konkurencieschopní každý deň, ale zároveň chápať, proti ktorým tímom máte na to, aby ste získali body. 

Sme malá hokejová krajina. Chceme síce každý rok bojovať o štvrťfinále, ale teraz sa nachádzame vo fáze prestavby. Väčšina hráčov, s ktorými som zvykol hrávať v reprezentácii, je preč. Už ani nehrajú hokej. Máme teda úplne nový tím a títo chalani sa musia ešte učiť. Zápas proti USA bol presne o tom. 

Na druhej strane, aspoň sme uľahčili prácu strihačom videí. Nemusia z toho zápasu nič vystrihávať, rovno ho môžu pustiť celý. (úsmev) Samozrejme, bol by som radšej, keby sme hrali lepšie, ale už s tým nič nespravíme.

Vravíte, že v mužstve je veľa nových tvárí. Hľadeli na vás s rešpektom, keď ste sa im predstavovali? 

(smiech) To vôbec nie. Nepozerali sa na mňa štýlom: Aha, boh prišiel medzi nás. Práveže si pamätám situáciu, keď som sa pred zopár rokmi stretol s juniorským reprezentantom a on sa pýtal, kto som. A teraz spolu hráme. 

Aby som bol úprimný, ani ja o spoluhráčoch veľa neviem. Mám rodinu, nemám popri tom čas sledovať pozorne hokejové dianie. Ale je to vzrušujúce. Je to zábava prísť, stretnúť nových spoluhráčov, predstaviť sa a zistiť, akí sú to hráči.

Pierre-Édouard Bellemare na MS v hokeji 2024.
Pierre-Édouard Bellemare na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)

Aký bol váš cieľ a cieľ tímu, ktorý ste si stanovili pred šampionátom? 

Chcel som pomôcť mojej krajine. Reprezentačný dres si ceníte. A my v Európe na to nazeráme inak ako v Spojených štátoch či v Kanade. Tam sa nikto nediví, keď neprídete. Tu je to silnejšie. Som hrdý, keď si oblečiem reprezentačný dres. Pomáham svojmu národu, pomáham svojej rodine. Preto som sem prišiel. 

Čo sa týka tímu, máme tu dosť zaujímavých individualít a talentu. Ako kolektív však nie sme ešte dostatočne vyspelí v tom, ako vnímame hokej. Preto chcem mladším pomôcť naučiť sa, ako hrať pre tím. Keď sme hrali proti USA, prízvukoval som im, aby boli pokojní a aby sa nebáli hrať. Áno, chyba sa stane, ale to nevadí. A to musíme našim mladším hráčom hovoriť.

Čo očakávate od zápasu so Slovenskom? Poznáte ich tím? 

Hrajú tvrdo, sú agresívni a chcú vyhrávať. To sú skvelé kvality. Bude to veľmi ťažký zápas. 

Zahráte si proti Tomášovi Tatarovi, spoluhráčovi zo Seattlu Kraken. 

Z toho nie som veľmi nadšený. Hrať proti nemu, to je nočná mora. Je to zručný a vynaliezavý hráč, ktorý je aj veľmi zodpovedný. Posiela puky do pásma, pracuje pre tím. Je to ale výborný spoluhráč. Teším sa na to. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Mama mu dala na výber: Hraj na 120 percent, inak namiesto hokejky kúpime jedlo