Pick 6: Spoznajte budúce hviezdy. Kto sa nezmestí do prvého kola?

Jedna z možných budúcich hviezd zámorskej NFL Evan Neal.
Jedna z možných budúcich hviezd zámorskej NFL Evan Neal. (Autor: Evan Neal/ instagram)
Vladimír Kurek|19. apr 2022 o 20:30

Ďalší diel rubriky Pick 6 pred tohtoročným draftom NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, keď obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2022 vám budeme prinášať šesť ultimátnych okamihov daného týždňa. Pred týždňom sme sa venovali minulosti, dnes budúcnosti. Pozrieme sa bližšie na tohtoročnú draftovú triedu.

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s Vladom Kurekom.

Pick 1: Prvý postcovidový draft

Draft 2020 sa odohral virtuálne v štúdiu a v domácnostiach hráčov, či trénerov. Po rokoch obrovských street party to bol šok, ale na druhú stranu priniesol aj mnoho nečakaných a cenných záberov.

Videli sme psa Billa Belichicka ako draftuje hráča, videli sme CeeDee Lamba ako nechcel, aby jeho priateľka robila obsah z draftu na sociálne siete a tiež napríklad Kliffa Kingsburyho v prenajatej haciende ako zo seriálu Narcos.

Videli sme mená ligy trochu viac ako ľudí. Alebo psov. 

Draft 2021 bol taký polovičný, čo sa týka zvyklostí a koncom tohto apríla by už naozaj mala byť obrovská party v Las Vegas. A síce sa hovorí „čo sa stane vo Vegas, zostane vo Vegas“, v tomto prípade to však pravda nebude.

NFL draft je pod teleskopom, ktorému by makro závidel aj ten Hubblov a neujde nám ani najmenšia drobnosť. 

Draft 2022 je však zároveň dedičom tých dvoch predošlých. Predošlé dva roky sa viac hráčov nedostalo k tomu, aby odohrali čo potrebovali.

Mnohí zostali v škole o rok dlhšie, ako by bežne plánovali, a tak sa stalo, že tohtoročný výber univerzitných talentov patrí k najkvalitnejším za veľa veľa rokov. 

Je to síce maskované tým, že chýbajú superstar rozohrávači a že nie je na vrchu rebríčka hviezda typu Chase Young, ale vnútro draftu je neskutočne nabité.

Podľa viacerých analytikov je hráčov s nálepkou „druhokolová kvalita“. To znamená, že aj v treťom a štvrtom kole môžu byť hráči, ktorí by inokedy išli v druhom.

Preto je obrovskou výhodou mať tento rok veľa drafpickov situovaných v strednej časti draftu, ako napríklad majú Baltimore Ravens. 

Pick 2: Chráňte svojho quarterbacka

Súčasná liga je postavená na passovom útoku.

Chrániť rozohrávača už dávno nie je iba o ľavom tacklovi. Pre mužstvá, ktoré to majú v pláne, je pripravená štedrá porcia talentu. Osobne by som nebol prekvapený, ak by len prvom kole draftu išlo šesť a viac ofenzívnych linemanov.

Som presvedčení, že v prvom kole pôjdu minimálne títo tacklovia: Evan Neal (Alabama), Ikem Ekwonu (N.C. State), Charles Cross (Mississippi State), Trevor Penning (Northern Iowa), prví traja možno v Top 10.

Prirátajme k ním guardov a centrov Ziona Johnsona (Boston College), Tylera Linderbauma (Iowa) a Kenyona Greena (Texas A&M) a máme sedem quarterbackov, ktorí budú mať vďaka ním o pár stotín sekundy viac času na hru. 

Osobitne bude zaujímavé sledovať Linderbauma, ktorého jedni vynášajú do neba ako centra budúcnosti, druhí skôr nedôverčivo pozerajú na jeho miery a závislosť na konkrétnych schémach. 

Ja pevne verím, že z tých mien aspoň jedno bude obliekať modrý dres Giants, ak by niekto spadol aj do druhého kola, tak dvoch. 

Pick 3: Mužstvo treba budovať od zákopov

Stará a stále platná filozofia hovorí, že mužstvo máte budovať od zákopov. Teda od ofenzívnej a defenzívnej línie.

V tej defenzívnej patrí za prémiovú pozíciu samozrejme Edge. Pred rokom išiel prvý passrusher až na konci dvadsiatky, teraz možno pôjdu traja v Top 5 a celkovo to možno bude najpočetnejšia skupina hráčov prvého kola. 

Aidan Hutchinson (Michigan), Travon Walker (Georgia), Kayvon Thibodeaux (Oregon), Jermaine Johnson (Florida State), George Karlaftis (Purdue) sú podľa mňa prvokolová tutovka. Zaujímavé je, ako sa ich poradie v pelotóne mení.

Pred rokom bol Thibodeaux považovaný za jasnú jednotku, teraz sa spochybňuje jeho odhodlanosť. Ako top hráči sú vnímaní Hutchinson a Walker, najväčšia kométa jari.

Keď ho vo februári Daniel Jeremiah mockoval v Top 10, ľudia boli v šoku. Teraz ho vidím ako trojku, dvojku a možno až jednotku draftu. To všetko preto, lebo ľuďom "odpálil dekel" svojou atletickosťou na Combine. 

V závetrí sú ešte Boye Mafe (Minnesota), zranený David Ojabo (Michigan), a defenzívni tacklovia Jordan Davis (Georgia), Devonte Wyatt (Georgia).

Ako vidíte, len v kandidátoch na prvé kolo sú až traja hráči z Georgie, aktuálneho držiteľa univerzitného titulu. 

Dokonca aj v druhý draftový deň sú zaujímavé mená, ktoré stoja za pozornosť. Navyše hráči predstavujú „všetky možné príchute“.

Kto potrebuje speedrushera, ten si ho nájde. Kto niekoho silného, ohybného, dobrého proti behu alebo schopného dropnuť do coverage, z každého je na výber. Pravda, musíte trafiť tých 20% hráčov, ktorí sa naozaj presadia. Je to lotéria.

Pick 4: Zlatý vek widereceiverov

Tu sa budem musieť krotiť, aby som neminul všetky písmená. Téma widereceiverov je aktuálne jednou za najzaujímavejších.

Začnime od Adama. Respektíve od Michaela Thomasa. Tento 191 cm vysoký absolvent Ohio University bol vybraný New Orleans Saints v druhom kole draftu v roku 2016.

Počas dvoch sezón sa stal jedným z absolútne najlepších receiverov ligy a zviditeľnil zaujímavý fenomén - chytači braní v druhom a neskoršom kole boli minimálne rovnako dobrí alebo lepší, ako tí prvokoloví.

Porovnajte si prvé kolá: Corey Coleman, Josh Docston, Will Fuller, Laquan Treadwell, Cory Davis, John Rossverzus neskoršie z rokov 16 a 17: Sterling Sheppard, Michael Thomas, Tyler Boyd, Curtis Samuel, JuJu Smith-Schuster, Cooper Kupp.

Vznikala tak tendencia, že brať receivera v prvom kole nie je rozumná investícia. Navyše, od roku 2020 sa doslova roztrhlo vrece s kvalitnými receivermi.

Daniel Jeremiah, jeden z najvýznamnejších draftových odborníkov na NFL Network, vtedy vyhlásil, že má takmer 20 receiverov, ktorí majú ohodnotenie prvého a druhého kola. Univerzitné mužstvá proste chrlia talenty. 

Potom sa však zjavila superhviezda minulého draftu Ja´Marr Chase (s Bengals išiel až do finále) a draftu predminulého Justin Jefferson, ktorý urobil nováčikovské rekordy.

Mimochodom, obaja hrali spolu pred doma rokmi na LSU a nečudujem sa, že boli spolu s Joeom Burrowom nezastaviteľní. A zrazu sa opäť otvorila debata, že brať receivera vysoko v prvom kole dáva zmysel. 

Aby to bolo ešte komplikovanejšie, pridám do tejto rovnice ďalšie dve premenné. Početná vlna kvalitných receiverov, ktorá má prichádzať kontinuálne celé roky, logicky zase stláča hodnotu chytačov dole.

Keď máte istotou, že aj v druhom, treťom kole nájdete šikovného hráča, radšej v prvom zoberiete niekoho z plytšej skupiny. A naopak, obrovské kontrakty Adamsa, Hilla či Diggsa hovoria, zoberte hráča v prvom kole a majte ho päť rokov „zadarmo“. 

Ako sa nakoniec všetky tieto sily vykrátia v tomto drafte? Pôjde v prvom kole len trojica veľkých hviezd a budú sa kluby spoliehať na hĺbku draftu, alebo pôjde receiverov dvojnásobok a viac? Sám som veľmi zvedavý, ako to dopadne.

Pick 5: Ako je na tom zvyšok obrany? 

Ďakujem za otázku. Dobre. Tento draft je hlboký v celej obrane. Možno na prémiových pozíciách cornera je vrch trochu tenší, ale v strednej a neskoršej časti je vraj talentu veľa.

Základná debata sa viedla medzi Derekom Stingleyim (LSU) a Ahmadom Gardnerom (Cincinnati). Stingley mal v roku 2019 možno najlepšiu rookie sezónu cornera všetkých čias, lenže odvtedy prešli dva rozpačité roky.

Naopak, Gardner si držal svoju kvalitu a za celú univerzitu nepustil ani jeden TD. V tejto chvíli je podľa mňa o yard na prvom mieste z hráčov secondary. 

Bude zaujímavé sledovať jeho preteky s iným hráčom zadného poľa - s Kyleom Hamiltonom, safetym z NotreDame.

Hamilton je považovaný mnohými za vôbec najväčší talent. Pravda, na pozíciu safetyho sa pozerá ako na trochu menej prémiovú a to stláča jeho pozíciu dole.

Pamätáte sa, ako som pred týždňom písal od Adamsovi. Pravda, Hamilton sa zdá byť výrazne lepší v pokrývaní súperových útočníkov. 

Z cornerov si nádeje na prvé kolo si podľa mňa ešte môžu robiť Andrew Booth (Clemson) a Trent McDuffie (Washington), práve preto, že hrajú prémiovú pozíciu.

Aj trieda linebackerov je široká, mnohí z nich ukázali atletické schopnosti, ktoré pri výške a váhe hráčov vyrážajú dych. Koľko a či vôbec niektorí z nich pôjdu v prvom kole je veľká otázka. Najbližšie k tomu majú Devin Lloyd (Utah) a Nakobe Dean (Georgia).

Pick 6: Kedy zobrať útok útokom?

Poďme konečne k hráčom, ktorí sa v hre zvanej americký futbal dotýkajú lopty. Receiverov sme už rozobrali, zostávajú ešte runningbackovia, tightendi a quarterbackovia.

V zásade by sa dalo povedať, že nikto z týchto troch pozícii nemá miesto v prvom kole. Tightendi a rozohrávači nemajú úplne špičkovú kvalitu, behači áno, ale nedáva zmysel ich tak skoro brať. 

Lenže vieme ako to chodí, quarterbackovia sa do prvého kola vždy dostanú, pretože sú tak extrémne prepotrební a mužstvá, ktoré ich nemajú budú vždy skúšať a dúfať.

V tohtoročných mockdraftoch som videl všetko. Aj Brooksov bez jediného prvokolového QB až po Reuterov, kde išli štyria. Osobne to vidím naozaj v rozpätí 2 až 4 rozohrávači. Veľmi bude záležať od toho, čo urobia Lions, Panthers a Falcons v top 10. 

Malik Willis (Liberty) a Kenny Pickett(Pittsburgh) pôjdu v prvom kole isto. Mená RB Breece Hall (Iowa State), Kenneth Walker (Michigan State) a TE Trey McBride (Colorado State) či Isaiah Likely (Coastal Carolina) budeme počuť v druhý deň.

Súčasťou fascinácie okolo NFL draftu je to, že nik nevie, ako to dopadne. Veľa zaujímavých hráčov, veľa možných križovatiek.

Ak pôjde Willis z druhého miesta do Detroitu alebo zo šiesteho do Caroliny, bude to ako rozštiepenie reality v Avengers. Každým pickom takto vzniká úplne odlišná verzia NFL univerza. Žiaden mock to nemá šancu trafiť, ale o to väčšia zábava to bude. 

Pozývam vás vypočuť si podcasty v posledných dvoch týždňoch.

V tohtotýždňovom budem robiť mock s Ondrom Horákom, komentátorom NFL zápasov a v tom ďalšom ponúknem môj finálny mock, kde si skúsim nemožné – tipnúť si, ako to dopadne, vrátane tradeov. Počujeme sa, vidíme sa. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Spoznajte budúce hviezdy. Kto sa nezmestí do prvého kola?