Pick 6: Vo svojich rukách to majú Jaguars. Kto bude jednotka draftu?

Aidan Hutchinson.
Aidan Hutchinson. (Autor: Reuters)
Vladimír Kurek|6. apr 2022 o 09:05

Prvý mockdrat v písanej podobe v našich zemepisných šírkach.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej end zóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2022 vám budem prinášať šesť ultimátnych okamihov daného týždňa. Sme menej ako mesiac do draftu a preto vám dnes prinesiem jeho prvý mock. Možno historicky prvý v slovenských médiách. 

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s Vladom Kurekom.   

Pick 1: Run na passrusherov  

NFL draft je tak veľká téma, že mesiace pred ním všetky významné športové média a odborníci na draft vydávajú svoje predpokladané verzie toho, čo sa stane – tzv. Mockdrafty. Ani môj podcast a ani táto rubrika nemôžu byť výnimkou. 

Tento mock sa riadi pár princípmi. Neriešim v ňom možnosť trejdov, pretože chcem načrtnúť scenár pre každé mužstvo v prvom kole.

Mimochodom, až osem mužstiev tento rok nemá výber v prvom kole, naposledy ho vymenili Dolphins a Raiders výmenou za špičkových receiverov – Tyreeka Hilla a Davantea Adamsa.

Ďalším princípom je, že sa snažím spárovať potreby mužstva s big boardom atlétov (ich rating), ale prednosť má kvalita hráča. 

Tento rok je veľmi silný v oboch lajnách, čo je dobrá správa pre veľa mužstiev. Naopak, je výrazne slabší na pozícii QB, čo naznačuje, že nemusíme čakať veľa šialených trejdov hore. Na prvých piatich pozíciách to vidím aktuálne takto: 

  • 1. Aidan Hutchinson, Edge, do Jaguars
  • 2. Kayvon Thibodeaux, Edge, do Lions
  • 3. Kyle Hamilton, safety, do Texans
  • 4. Travon Walker, Edge, do Jets
  • 5. Evan Neal, OT, do Giants

Presne tak, v prvej pätici vidím troch passrusherov a ofenzívneho lajnmena.

Divokou kartou je Hamilton, považovaný za najväčší talent draftu, hrajúci však na menej prémiovej pozícii. Môj pohľad je ten, že pozícia safetyho sa v pasovej lige stále posilňuje a plne očakávam, že pôjde v Top 10. 

Pick 2: Kto stratí nervy a zoberie prvého QB? 

V druhej pätici sú Carolina Panthers a Seattle Seahawks, dve mužstvá, ktoré majú veľký problém na pozícii QB. Najmä Panthers sa dostávajú do tretieho roka svojej prestavby a HC Matt Rhule a GM Scott Fitterer sú pod veľkým tlakom.

  • 6. Malik Willis, QB, do Panthers
  • 7. Ahmad Gardner, CB, do Giants
  • 8. Jermaine Johnson, Edge do Falcons
  • 9. Ikem Ekwonu, OT, do Seahawks
  • 10. Jameson Williams, WR, do Jets

V tejto päťke tak mockujem nielen prvého rozohrávača, ale aj prvého „chytača“ (ťažká adaptácia). Obe newyorské mužstvá tu majú svoj druhý pick.

To je veľká devíza, ideálne premenená na tradedown, ale v tomto prípade modrí aj zelení zostávajú na svojich miestach. Obaja si vyberajú najlepšieho hráča na svojej pozícii a k tomu prémiovej, čo nie je vôbec zlá situácia.

Williams má zranené koleno a nebude asi pripravený na začiatku sezóny, ale jeho potenciál ho naozaj môže urobiť najlepším receiverom draftu. A viem si tiež predstaviť, že padne až na koniec prvého kola. 

Pick 3: Rozbehnú sa receiveri? 

V tejto skupine mužstiev je niekoľko zaujímavých príbehových línií.

Washington by v lepších časoch mohol mať záujem o quarterbacka, Texans tu majú svoj pick, ktorý získali odídením Deshauna Watsonaa. Philadelphia má v závere druhej desiatky hneď tri výbery tesne pri sebe.

Kto ako naloží so svojím kapitálom?

  • 11. Drake London, WR, do Commanders
  • 12. Derek Stingley Jr., CB, do Vikings
  • 13. Andrew Booth Jr., CB, do Texans
  • 14. Jordan Davis, IDL, do Ravens
  • 15. Charles Cross, OT, do Eagles 

Tak ako dôverujem zdraviu Williamsa pri Jets, robím aj teraz v prípade Bootha. Jeho pozíciu môže veľmi ovplyvniť to, čo si myslia doktori jednotlivých tímov. Ja tieto informácie nemám a preto vychádzam optimisticky hlavne z jeho talentu.

Veľmi zaujímavé bude sledovať koho zoberú Ravens. Tí draftujú vyššie, ako je pre nich bežné a majú pravidelne výbornú ruku.

V tomto scenári im doputoval najlepší defenzívny tackle tohto ročníka, doslova atletické monštrum, Davis z Georgie. 

Ešte pred ním, na jedenástom mieste som mockol Londona, druhého receivera. Bude zaujímavé sledovať, ako bude liga vnímať tento ročník receiverov.

Na jednej strane je ich opäť naozaj veľa, čo naznačuje, že mužstvá sa nebudú ponáhľať s ich výberom. Zoberú radšej hráča s plytšej pozície a receivera neskôr.

K športovému hľadisku sa však pridáva ekonomické.

Hill a Adams vyhnali aktuálne platy receiverov do astronomických výšok (30 miliónov na rok, pozn.) a zobrať „chytača“, ktorého budete mať až päť rokov za nováčikovské peniaze, môže byť lákavé. 

Pick 4: Nadvláda Philadelphie 

Tím Philadelphia Eagles nielenže bral hráča na pätnástom mieste. Ďalších dvoch bude brať na šestnástom a devätnástom.

Opäť platí, že ekonomika káže skúsiť jeden z tých pickov rozmeniť a ideálne presunúť na ďalší rok, ale ak sa nedá, je to príležitosť vystužiť káder tam, kde najviac treba. 

  • 16. Trent McDuffie, CB, do Eagles
  • 17. Trevor Penning, OT, do Chargers
  • 18. Garrett Wilson, WR, do Saints
  • 19. Tyler Linderbaum, IOL, do Eagles
  • 20. Kenny Pickett, QB, do Steelers

Čo to tu vidíme? Dvoch výborných ofenzívnych lajmenov, ktorí si našli svoje vysnívané mužstvá a druhého QB ročníka. Chargers trpezlivo čakali pred rokom a v Rashawnovi Slaterovi našli fantastického ľavého tackla.

V tomto scenári sa to zopakuje a získajú aj pravého tackla. Ofenzíva bleskov by tým pádom bola vlastne hotová a pripravená spáliť ligu. 

Déjàvu scenár som prichystal aj pre Pittsburgh. Tak, ako pred rokom Patriots, pokojne čakali na Maca Jonesa, tak v tomto prípade si aj Oceliari nájdu rozohrávača, ktorý má byť novou tvárou klubu.

Áno, podpísali vo free agency Trubiského, ale snáď neveríte, že by ich to malo odradiť od hľadania toho správneho šéfa ofenzívy. Ja rozhodne nie. 

Pick 5: Ako budú draftovať silné mužstvá? 

Tretia desiatka prvého kola draftu je najťažšia na predikovanie. Väčšina draftu má desať až pätnásť „bluechip players“ – teda hráčov, ktorých každý chce.

Potom to už začne prudko variovať. Medzi hráčmi zobranými na 25. a 40. mieste môže byť omnoho menší rozdiel, ako medzi hráčom z Top 10 a Top 20. 

Ako už isto vidíte, k mojím mantrám patrí vysoké hodnotenie ofenzívnych lajnmenov. Jednoducho ich vnímam ako absolútne kľúčovú zložku útoku.

Pravda, výkon ofenzívnej línie sa nerovná výpočtu jej piatich členov, ale súčtu ich synergie. Takže nemusíte mať nutne top tacklov a guardov, ale ja sa tak nejak vždy snažím ich poposúvať tam, kde vidím čo i len malú príležitosť. 

  • 21. Devin Lloyd, LB, do Patriots
  • 22. Chris Olave, WR, do Packers
  • 23. George Karlaftis, Edge, do Cardinals
  • 24. Kenyon Green, IOL, do Cowboys
  • 25. Devonte Wyatt, IDL, do Bills
  • 26. Zion Johnson, IOL, do Titans

Príbehom tejto skupiny hráčov je isto pick číslo 22. Ten pôvodne patril Las Vegas Raiders, ale vymenili ho (spolu s ďalšími pickmi) do Green Bay za Adams.

Bolo by symbolické, keby Packers tento pick použili na nového WR1. O to viac, že to neurobili od roku 2002. Ja im mockujem jedného z rýchlikov z Buckeyes. 

Pick 6: Detroit drží kľúče od druhého kola 

Detroit Lions sú v zaujímavej pozícii. Okrem vlastného picku na druhom mieste draftu, vlastnia aj ten o tridsať miest neskôr. Splátka LA Rams za Stafforda.

Lions sa môžu pozerať na svoj pick mnohými optikami. Rozhodne by potrebovali receivera, ktorý by doplnil Amon-Ra St. Browna.

Tak isto môžu tento výber zobchodovať. A tiež ho môžu vidieť ako dlhodobú investíciu a skúsiť tam vybrať quarterbacka. 

  • 27. Kaiir Elam, CB, do Buccaneers
  • 28. Boye Mafe, Edge, do Packers
  • 29. Christian Watson, WR, do Chiefs
  • 30. Daxton Hill, safety, do Chiefs
  • 31. Nakobe Dean, LB, do Bengals
  • 32. Desmond Ridder, QB, do Lions

Od QB braného tak nízko sa v zásade veľa neočakáva. Na druhú stranu, pripomeniem, že takto nízko pred pár rokmi padol Lamar Jackson a Ravens ho zobrali pod svoje krídla.

Lions môžu podobne veriť niektorému z mladých rozohrávačov, že u nich behom roka dorastie v kvalitného startera.

Výhodou pochopiteľne je to, že kluby majú na hráčov z prvého kola právo uplatniť si o rok dlhší nováčikovský kontrakt. Ako vidíte, týmto scenárom sa riadim aj ja. 

Toľko prvý mockdrat v písanej podobe v našich zemepisných šírkach. Berte ho, prosím, ako hru, ako fanúšikovské cvičenie. Šanca trafiť správne prvé kolo draftu je myslím menšia, ako šanca trafiť lotériu.

Je to však nepomerne väčšia garancia zábavy, aj keď vám to nevyjde. Ak chcete počuť o každom jednom mene trochu viac, nalaďte si môj podcast.

Dajte mi smelo do komentárov vedieť, kto by bol váš vysnívaný draftpick v tohtoročnom prvom kole. Vidíme sa o týždeň. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Vo svojich rukách to majú Jaguars. Kto bude jednotka draftu?