Vlhová či Shiffrinová? Obe sú skvelé, ale každá lyžuje inak, vraví fínska legenda

Tanja Puotiainenová kontroluje zjazdovku Black Levi.

Vlhová či Shiffrinová? Obe sú skvelé, ale každá lyžuje inak, vraví fínska legenda

Tanja Puotiainenová kontroluje zjazdovku Black Levi. (Autor: Tanja Puotiainenová/ instagram)
Tanja Puotiainenová kontroluje zjazdovku Black Levi.
Tanja Puotiainenová kontroluje zjazdovku Black Levi. (Autor: Tanja Puotiainenová/ instagram)
Nikola Baďová|10. nov 2023 o 15:05

Exkluzívny rozhovor s prvou fínskou víťazkou SP.

Keď sa konali prvé slalomové preteky v Levi v roku 2004, divácky záujem bol obrovský. Svetový pohár sa vtedy prvýkrát uskutočnil v severskej krajine. Fanúšikovia si atmosféru užili o to viac, že na prvom mieste sa umiestnila domáca pretekárka. 

TANJA POUTIAINENOVÁ sa stala prvou fínskou lyžiarkou, ktorá zvíťazila v pretekoch SP. 

Štyridsaťtriročná Fínka ukončila kariéru pred deviatimi rokmi. V súčasnosti vedie rehabilitačné centrum a venuje sa rodinnému životu. Lyžovanie sleduje prostredníctvom prenosov. 

Svetový pohár v Levi:

sobota 11. novembra - slalom 1. kolo 10:00, 2. kolo 13:00
nedeľa 12. novembra
- slalom 1. kolo 10:00, 2. kolo 13:00

Oba dni naživo na JOJ Šport

Počas SP v Levi je však vždy tvárou podujatia. Aj tento rok bude moderovať preteky pre divákov priamo v dejisku. 

Sympatická Fínka prijala ponuku na rozhovor o nej, stredisku alebo zjazdovke.

Aké podmienky sú momentálne v Levi?  

Veľmi dobré. Na severe Fínska je asi 30-40 cm prírodného snehu. Samozrejme, že na preteky sa pripravuje aj umelý sneh, ktorý sa napustí vodou. Počula som, že zjazdovka je naozaj vo veľmi dobrom stave a počas víkendu budú férové podmienky pre všetkých. 

Petra Vlhová vo fínskom Levi.
Petra Vlhová vo fínskom Levi. (Autor: TASR/AP)

Vráťme sa späť o viac ako dvadsať rokov. Prvýkrát sa preteky Európskeho pohára konali vo Fínsku v roku 2001. Prvý Svetový pohár v roku 2004. Vy ste oba tieto slalomy ovládli. Spomínate si na to? Stali ste sa prvou fínskou lyžiarkou, ktorá sa tešila z víťazstva v SP. 

Áno, spomínam si na to. Bolo to naozaj úžasné. Vyrastala som na tejto zjazdovke a vyhrala som preteky pred domácim publikom. Bolo to neuveriteľné. Prvé víťazstvo vo Svetovom pohári pre mňa znamenalo najviac. 

V roku 2004 boli v kalendári prvé preteky Svetového pohára, ktoré sa uskutočnili vo Fínsku. Písala sa história. Na žrebovaní čísel som si dokonca vyžrebovala jednotku. 

Nakoniec sa mi s týmto číslom podarilo preteky vyhrať. Bola to rozprávka. Je to jedna z najkrajších spomienok, ktoré mám počas kariéry. Povzbudzovalo ma množstvo fínskych fanúšikov. Bol to prvý “sveťák“ vo Fínsku a prilákal veľký počet priaznivcov alpského lyžovania. Bolo tam možno desať tisíc ľudí. 

V deň pretekov bola veľmi veľká zima. Ráno bolo až -32 °C. Zvláštne bolo, že na štarte bolo teplejšie ako v cieli. Možno -15 °C, čo bolo v poriadku. Keď sme prišli do cieľa, tak nás zima poriadne zaskočila. Povedala som si, wow, to je zima. 

Samozrejme, keď však vyhráte preteky, tak vás chladné počasie nezaujíma (úsmev). 

Ako sa za ten čas zmenila zjazdovka Black Levi? 

Zmenila sa najmä čierna časť zjazdovky. Od štartu je kopec trochu plochý, ale v priebehu rokov organizátori spravili na trati nejaké vlny. Takisto to dotvárajú aj snehom. Môžem povedať, že zjazdovka je náročnejšia s rôznymi zmenami rytmu. Lyžiar môže na tomto teréne akoby nadskočiť. Spodná časť sa nezmenila vôbec. 

Viacero lyžiarok má trať v Levi vo veľkej obľube. Čím to je? 

Myslím, že je to aj pre podmienky, ktoré v Levi máme. Panujete tu skutočná zima s mínusovými teplotami a organizátori môžu pripraviť naozaj veľmi dobrú trať, ktorá je pokrytá ľadom. Takto pripravený kopec vydrží aj vyšší počet lyžiarok. Je to spravodlivé. 

Blízko strediska je aj letisko, iba desať minút jazdy autom. V okolí sú aj všetky hotely. Viete sa všade rýchlo dostať. Všetko funguje naozaj jednoducho a myslím, že to sa práve pretekárkam páči. 

Takisto aj sneh je odlišný od pokrývky v strednej Európe, však? 

Áno, pretože vo Fínsku máme naozaj veľmi studené zimy. Sneh je veľmi suchý. Prirovnala by som ho k snehu v USA vo vysokých horách. Ak sú však preteky, tak je napustený vodou. Takže v konečnom dôsledku je to podobné ako kdekoľvek v Európe. 

Od roku 2016 nepoznali v Levi inú víťazku ako Mikaelu Shiffrinovú alebo Petru Vlhovú. Američanka vyhrala šesťkrát, Slovenka päťkrát. Čím to je? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová či Shiffrinová? Obe sú skvelé, ale každá lyžuje inak, vraví fínska legenda