Saganovci sú zranení. Možno budeme musieť meniť nomináciu, priznáva Valach

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. júl 2021 o 16:47

Peter Sagan v Tokiu štartovať chce. Brzdí ho zranenie.

BRATISLAVA. Do štartu olympijských pretekov v cestnej cyklistike zostávajú dva týždne. Avšak, obaja pretekári, ktorých nominoval tréner slovenského tímu Ján Valach sú momentálne zranení. 

„Smola sa nám nalepila na päty. Najskôr mal pád pred majstrovstvami Slovenska Juraj (zlomil si kľúčnu kosť - pozn. red.) a Peter má po páde na Tour problémy s kolenom,“ hovoril Valach pre RTVS. 

Juraj Sagan už trénuje

Neznamená to však, že by Saganovci o olympijské preteky prišli. Bude záležať na tom, ako sa bude vyvíjať ich regenerácia. 

„Všetko sa mení a uvidíme deň za dňom ako bude pokračovať Petrova regenerácia. Ale musíme mať náhradníkov v strehu. Možno budeme nomináciu musieť meniť,“ pripustil športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe.  

Náhradníkmi sú Lukáš Kubiš z Dukly Banská Bystrica a Matúš Štoček z tímu Topforex ATT Investments. Obaja skončili na národnom šampionáte na pódiových priečkach spolu s Petrom Saganom.

Zo Saganovcov je na tom aktuálne zdravotne lepšie Juraj.

„Jeho zranenie sa dobre hojí. Operácia prebehla bez problémov. Vynechal len štyri až päť dní. Už trénuje na bicykli a nemá žiadne obmedzenia, ani bolesti. Najbližší týždeň ho čakajú preteky na Sardínii,“ uviedol Valach.

Na olympiádu chce ísť

Ohľadom Petra Sagana je situácia momentálne menej priaznivá. Na Tour si v posledných dňoch obnovil zranenie pravého kolena z tretej etapy a v náročnej horskej etape zrejme koleno aj preťažil.

To mu opuchlo a má problémy nohu ohnúť. Tímový lekár mu dokonca nasadil aj antibiotiká. Napriek tomu sa trojnásobný majster sveta nevzdáva. 

„Peter chce štartovať na olympiáde. Na Tour bol dobre pripravený. Absolvoval jedenásť náročných etáp. Silu má. Pokiaľ bude v poriadku, tak bude v Tokiu štartovať. Fyzicky je na tom dobre,“ doplnil Valach. 

Ťažká trať v Tokiu

Všetko teraz závisí od toho či sa Peter Sagan dokáže zotaviť. Adekvátnu náhradu jeho kvalít v kategórii elite nemáme. Ak by nemohol štartovať, zrejme by ho nahradil 21-ročný rodák zo Zvolena Lukáš Kubiš. 

Olympijská trať v Tokiu skôr favorizuje vrchárov.

Cyklistov čaká výstup na úbočie ikonickej japonskej hory Fudži. A hoci sa nepôjde na najvyšší bod, ale len do výšky 1451 metrov, bude to náročné a dlhé stúpanie (dĺžka 14 km, priemerný sklon 6 percent).

Oveľa náročnejšie stúpanie však čaká pretekárov v druhej polovici – priesmyk Mikuni (6,5 km a priemerný sklom 10,5 percenta).

Celkovo je trať riadne kopcovitá, stúpania sú dlhšie a strmé. Celkové prevýšenie je 4865 metrov. Olympijské preteky sú na programe 24. júla.

V prípade štartu Petra Sagana by to bola jeho tretia účasť na olympiáde. V Londýne obsadil 33. priečku v cestných pretekoch. V Riu de Janeiro skončil v súťaži horských cyklistov po dvoch defektoch na 34. mieste. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Saganovci sú zranení. Možno budeme musieť meniť nomináciu, priznáva Valach