Na Orave vznikne medzinárodné tréningové centrum, vznikla dohoda s Japoncami

Vlajka Slovenska a Japonska
Vlajka Slovenska a Japonska (Autor: paralympic.sk)
SITA|15. okt 2024 o 17:02

Ide o výsledok stretnutia medzi starostom japonského mesta Masanaom Šibahašim s primátorom Dolného Kubína Jánom Prílepkom.

BRATISLAVA. Výsledkom stretnutia zástupcov Slovenského paralympijského výboru (SPV) a delegácie z japonského mesta Gifu je dohoda o vzniku medzinárodného športového tréningového centra na Orave.

Japonské Gifu bolo partnerským mestom slovenských športovcov pred troma rokmi počas paralympijských hier v Tokiu. Teraz v Bratislave podpísali dohodu o partnerstve starosta japonského mesta Masanao Šibahaši s primátorom Dolného Kubína Jánom Prílepkom.

"Šibahaši napriek menšej rozlohe a nižšiemu počtu obyvateľov Slovenska a oravského regiónu vyzdvihol krásy prírody, ktoré by pri budovaní partnerstva mohli očariť aj oficiálnych hostí a turistov z Japonska," informuje na svojom webe SPV.

Práve na Orave by malo vzniknúť nové športové tréningové centrum slúžiace pre medzinárodné aktivity.

"Na Slovensku som už druhýkrát a veľmi sa mi tu páči. Verím, že pri ďalšej návšteve sa budeme môcť pozrieť aj priamo do Dolného Kubína. Zaujala ma tam myšlienka spádovej športovej školy pre celý región, kde sa rozvíja futbal, hokej, atletika či gymnastika.

Oceňujem dobré vzťahy a spoluprácu so Slovenským paralympijským výborom, ktoré trvajú už od olympiády a paralympiády u nás v Tokiu,“ uviedol Šibahaši.

VIDEO: Japonské mesto Gifu uzavrelo partnerstvo s Dolným Kubínom

Primátor Dolného Kubína Ján Prílepok pred japonskou delegáciou hovoril o pevnej spolupráci mesta so SPV a o dôležitých míľnikoch, ktoré sa vďaka tomu podarilo dosiahnuť.

Predseda SPV Ján Riapoš priblížil základy a princípy, na ktorých stojí projekt Sme si rovní, v ktorom zdravotne znevýhodnení pomáhajú zdravotne znevýhodneným.

Vyzdvihol tiež úspešné vybudovanie a pôsobenie centra pre profesionálnych parašportovcov v Dolnom Kubíne. Hovoril aj o dôležitosti budovania bezbariérových prístupov, ktoré na Slovensku často chýbajú.

"Priamo v Dolnom Kubíne máme regionálnu kanceláriu, kde väčšinu zamestnancov tvoria členovia parahokejového tímu, a tak sa tu ešte viac rozširuje a zlepšuje celkovo kvalitná bezbariérová infraštruktúra.

Vďaka tomu vieme srdečne pozvať na Oravu aj športovcov z mesta Gifu a vytvoriť im ideálne prostredie pre tréningové pobyty najmä v hokeji, boccii a ďalších športoch,“ povedal Riapoš.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Na Orave vznikne medzinárodné tréningové centrum, vznikla dohoda s Japoncami