Parížania vyhlásilli boj miliónom potkanov, nasadená bude špeciálna hliadka

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. (Autor: TASR/AP)
SITA|23. júl 2024 o 15:38

V prvej línii boja proti potkanom stoja príslušníci tzv. Smash tímu, ktorí spolupracujú aj s organizačným výborom OH 2024.

BRATISLAVA. Paríž sa vo viacerých cestovateľských príručkách a bedekeroch nachádza na samom vrchole najkrajších a najpríťažlivejších miest na svete.

Na druhej strane v Paríži žije aj 6,5 milióna hlodavcov, zväčša potkanov. A s blížiacim sa začiatkom OH 2024 stúpajú obavy, že ich prítomnosť v uliciach a prípadne aj na športoviskách by mohla poškodiť imidž mesta aj olympijských hier.

Disneyho animovaný film "Ratatouille" dodal miliónom potkanov v Paríži priateľskejší imidž, no chlpatí obyvatelia roznášajúci desiatky chorôb nie sú v hlavnom meste Francúzska v žiadnom prípade vítaní.

Organizátori olympijských hier vynaložili veľké úsilie, aby počas najväčšieho športového sviatku, ktorý sa začína už v piatok, udržali hlodavce pod zemou, resp. ďaleko od centra pozornosti.

"Všetky súťažné a festivalové priestory sme pred začiatkom Hier dôkladne skontrolovali, či sa tam nenachádzajú potkany," uviedla zástupkyňa starostky Anne-Claire Bouxová, ktorá je zodpovedná za verejné zdravie.

"Tam, kde bolo priveľa potkanov, sme nachystali pasce a postupne ich likvidujeme," pokračovala v rozhovore pre AFP, cituje z neho web sport1.de.

Najproblémovejšie miesta s veľkým výskytom hlodavcov sú park neďaleko Eiffelovej veže a záhrady v palácovom komplexe Louvre.

Práve tieto miesta v centre Paríža denne navštívia státisíce ľudí, ktorí vyhadzujú obrovské množstvo odpadkov a tým nevedomky prikrmujú hlodavce.

"Sú to ich najobľúbenejšie miesta pre hľadanie potravy a doslova sviatok pre hlodavce," dodala Anne-Claire Bouxová.

V prvej línii boja proti potkanom stoja príslušníci tzv. Smash tímu, ktorí spolupracujú aj s organizačným výborom OH 2024.

Zodpovednosť za likvidáciu odpadu a čistenie ulíc nesie 7 500 zamestnancov v mestských čistiacich a zberných tímov. Počas Hier môžu rátať s odmenami až do výšky 1 900 eur.

"Vôbec sa neobávam, že by mali nastať problémy s premnožením hlodavcov počas OH. Naopak, myslím si, že tieto Hry ukážu svetu, že Paríž nie je mesto potkanov," skonštatoval zástupca starostky pre odpadové hospodárstvo Antoine Guillou.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Parížania vyhlásilli boj miliónom potkanov, nasadená bude špeciálna hliadka